╚śtiri de pe frontul din min╚Ťile noastre

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 932 din 17 ÔÇô 23 februarie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Pentru un consumator obi╚Önuit de pres─â devine deja greu s─â ╚Ťin─â pasul cu toate informa╚Ťiile din ╚Öi despre Ucraina. Iminen╚Ťa atacului rusesc, enun╚Ťat─â aproape zilnic, baletul diplomatic ├«n care toat─â lumea discut─â cu toat─â lumea ╚Öi to╚Ťi fac apoi o vizit─â la Moscova, ├«ntreb─ârile de tip ÔÇ×Ce vrea Putin?ÔÇŁ / ÔÇ×Ce vrem noi?ÔÇŁ construiesc o atmosfer─â general─â greu de suportat.

A╚Öa c─â va trebui probabil s─â ├«i ├«n╚Ťelege╚Ťi pe acei oameni care schi╚Ťeaz─â c├«te o grimas─â de lehamite c├«nd aud de Ucraina. Sigur c─â le pas─â dac─â e r─âzboi sau nu, sigur c─â se ├«ntreab─â dac─â nu cumva via╚Ťa pe care o ╚Ötiau se va transforma radical ├«n urm─âtoarele luni, zile sau ore. Dar supra├«nc─ârcarea cu ╚Ötiri, specula╚Ťii, scenarii ╚Öi contrascenarii e deja cople╚Öitoare. 

Cu at├«t mai mult cu c├«t lucrurile vin dup─â doi ani de pandemie, un an de discu╚Ťii exasperante despre c├«t de sigur e vaccinul ╚Öi ├«ntr-o perioad─â ├«n care, pentru prima oar─â ├«n decenii, vorbim (nu suficient) despre infla╚Ťie. 

Tr─âim zile ce par inventate ca un soi de test pentru rezisten╚Ťa la stres. Pentru verificarea convingerilor ╚Öi principiilor pe care le-am afirmat implicit sau explicit ├«n ultimii treizeci de ani. ├Än momente ca acestea ne uit─âm ├«n urm─â ╚Öi ne d─âm seama c─â puteam construi mai mult ╚Öi mai bine, ne puteam g├«ndi mai serios la cum ap─âr─âm ce avem deja ╚Öi am fi putut, poate, s─â lucr─âm mai mult la sublinierea lucrurilor bune din jurul nostru. 

Dar nu am f─âcut-o ╚Öi acum pare c─â ├«ntregul aranjament construit de genera╚Ťia aceasta st─â s─â se rup─â. Despre vremuri ca acestea am citit ├«n c─âr╚Ťile de istorie ╚Öi cam ╚Ötim cum se termin─â lucrurile atunci c├«nd ╚Ťes─âtura de ├«ncredere nu mai exist─â. ├Äns─â oric├«t am ├«ncerca s─â tragem concluzii din experien╚Ťele trecutului, adev─ârul e c─â nu ╚Ötim ├«ncotro mergem. 

Ce avem sigur nu s├«nt televizoarele alea cu diagonal─â mare sau pa╚Öapoartele care ofer─â acces ├«n aproape toat─â lumea, ci exact acele credin╚Ťe ╚Öi valori ├«n leg─âtur─â cu care unii dintre noi ├«╚Öi pun acum ├«ntreb─âri ├«n t─âcere. 

Am ajuns ├«n acest punct plec├«nd din bezna unui sistem totalitar decrepit, izolat ╚Öi paranoic ╚Öi, dac─â s├«ntem ├«ng─âduitori cu noi ├«n╚Öine, trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â a fost un drum lung ╚Öi nu chiar f─âr─â satisfac╚Ťii. N-a fost nici f─âr─â piedici. Dar, ╚Öchiop─ât├«nd adesea ╚Öi ezit├«nd aproape tot timpul, am trecut de ele. Aceast─â c─âl─âtorie nu are voie s─â se ├«ncheie la primul obstacol mai serios. Consecven╚Ťa d─â, mai mereu, rezultate. ╚śi putem verifica asta u╚Öor. Ajunge s─â ne uit─âm la ╚Ť─ârile din jur. 

Istoria modern─â a Rom├óniei e o lung─â ├«n╚Öiruire de dictaturi, de cretini mesianici ajun╚Öi ├«n pozi╚Ťii de conducere ╚Öi schimb─âri bru╚Öte de direc╚Ťie. Pentru rom├óni, istoria e un vas ├«n care au fost arunca╚Ťi ╚Öi pe care cineva ├«l zguduie din c├«nd ├«n c├«nd pentru a le verifica rezilien╚Ťa. 

Privite de azi ├«ns─â, ultimele trei decenii reprezint─â una din acele rare perioade ├«n care vasul a fost zguduit mai rar ╚Öi cu mai pu╚Ťin─â for╚Ť─â. Am putut s─â ne tragem sufletul ╚Öi chiar s─â ridic─âm un pic privirea spre viitor. E ceea ce ar trebui s─â facem ├«n continuare, indiferent dac─â o ╚Ťar─â vecin─â va fi invadat─â. 

Pe de alt─â parte, cu sau f─âr─â umbre ruse╚Öti deasupra noastr─â, adev─ârul e c─â apocalipsa ├«nc─â nu a venit. Pentru prima oar─â finalul pandemiei pare aproape ÔÇô mai toate statele ├«ncep s─â renun╚Ťe la restric╚Ťii, r─âzboiul din Ucraina nu a ├«nceput acum pentru simplul motiv c─â ├«ncepuse deja de opt ani de zile odat─â cu ocuparea Crimeei, iar o privire pe titlurile presei rom├óne╚Öti ne arat─â c─â s├«ntem ├«nc─â preocupa╚Ťi de meciuri de fotbal, scandaluri politice ╚Öi starlete un pic ridicole. ├Änc─â s├«ntem ocupa╚Ťi cu normalul. ╚śi asta nu e chiar cel mai r─âu lucru. Asta e rezilien╚Ť─â. 

Dac─â e o b─ât─âlie care se duce acum, atunci ea nu e prin c├«mpiile noroioase ale Ucrainei, ci mai degrab─â ├«n min╚Ťile noastre. Nu putem nega tensiunea din aer, nu ne putem opri s─â facem calcule cu variabile pe care nu le st─âp├«nim, nu putem ╚Ťine tot timpul ochii ├«nchi╚Öi. Oric├«t am ├«ncerca. Dar nici nu ne putem preda ca ├«n bancuri cu armata francez─â. Or, preocuparea fa╚Ť─â de chestiuni m─ârunte, f─âr─â nici o relevan╚Ť─â istoric─â, militar─â sau geopolitic─â, e probabil cel mai bun mod de a rezista acestor zile. Dac─â au putut s─â o fac─â locuitorii din Kiev sau Lvov ├«n ultimele s─âpt─âm├«ni, sigur o putem face ╚Öi noi. Sigur, de la conduc─âtorii ╚Ť─ârii ne a╚Ötept─âm la cu totul alte lucruri, dar nu despre ei e vorba aici. 

Da, e mult─â incertitudine ├«n jurul nostru. Poate mai mult─â dec├«t ieri. Dar e vreodat─â lini╚Öte? A fost vreodat─â lumea lovit─â de serenitate? Dac─â s-ar fi ├«nt├«mplat asta, probabil azi nu mai aveam nici o religie. 

Billy Joel ne-a avertizat acum mult─â vreme c─â nu exist─â alt─â cale: We didnÔÇÖt start the fire / It was always burning, since the worldÔÇÖs been turning / We didnÔÇÖt start the fire / No, we didnÔÇÖt light it, but we tried to fight it.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.