Stereotipuri

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Iconofobie jpeg

Am mai scris și în trecut despre oratorie, însă am evitat să mă refer la două stereotipuri de care această străveche artă e însoțită de-a lungul istoriei culturii și, cu precădere, în epoca modernă. Mă gîndesc, mai întîi, la stereotipul-scuză invocat, amintit, auzit, fredonat, identificat de diverși semeni de-ai noștri cu atîtea ocazii, încît a devenit, cred, în mentalitarul colectiv, principiu de existență socială. Ni se spune – nu-i așa? –, cu implicații lămuritoare, că un anumit individ important (o „somitate” de obicei, necesarmente într-un domeniu extrem de vizibil, deoarece, altfel, informația nu ar avea nici un sens) rămîne, orice s-ar zice, un stîlp al istoriei contemporane, dar este dezavantajat, bietul de el, în aparițiile publice, de o înnăscută inabilitate retorică. „Nu se dovedește un bun orator!”, declară, ritos, aplaudacii infatigabili ai respectivului, sugerînd, fără mari subtilități, că în amănuntul în cauză s-ar afla posibila receptare comunitară proastă a „faimosului” om. Se induce prezumția că audiența superficială nu vede, vai, dincolo de aparențele înșelătoare ale unei (sărmane!) prestații discursive, ratînd, iată, substanța incontestabilă, ideația remarcabilă, valoarea morală și umană a „excepționalului” ins. Iar asta nu este tot. Prejudecata „explicativă” sosește, la pachet, alături de o insidioasă ramificație „acuzatoare”, un al doilea „stereotip” așadar, stereotipul-blam. Noua prejudecată a fost, la rîndu-i, de atîtea ori teoretizată, menționată, impusă, asumată, încît, probabil, se bucură astăzi de o nemeritată prezență în conștiința grupului. „Așa-numiții buni oratori sînt, de fapt, impostori!”, afirmă, la fel de ritos, exsanguinații vorbitului public. „Retorii” eficienți reprezintă, în viziunea detractorilor, cel mult niște „actori” iscusiți, adică personaje de „suprafață”, cu talentul (desigur, nativ, venit din pronie divină și nu din munca personală) performanței scenice.  Se vădesc, mai devreme sau mai tîrziu, lipsiți de fundamentele intelectului veritabil și, mai ales, de virtuțile culturii adevărate.

Să admitem: conform logicii de mai sus, cei mai deștepți, mai erudiți, mai etici și mai fini pămînteni din istorie, de la noi și de aiurea, au fost și vor fi întotdeauna îngălații, agramații, incoerenții, defazații, tăcuții și derutații. Incapacitatea de a comunica, inteligibil, cu cei din jur ar deconspira deci un cod de „distincție” socială, un cifru de „efervescență” intelectuală, un semn de „ascendență” psihologică, socială, emoțională și – de ce nu? – chiar educațională. Impotența discursivă ascunde, eventual, „geniul”, în timp ce, oroare, excelenta prestație oratorică acoperă, șiret, „fariseismul” grosier. Bine, recunosc, nu trebuie să ne arătăm prea surprinși. Nu constituie aceasta singura aberație din interiorul mecanicii vieții. În fiecare clipă de „viețuire” telurică, din motive multiple, toate legate însă de biologia noastră limitată și limitativă, ne descoperim expuși erorilor de percepție. Trăim, din perspectivă filozofică, în relativismul fenomenologic al lui Edmund Husserl, iar, din unghi științific, în indeterminarea (incertitudinea) formulată matematic de Werner Heisenberg. Plutim în ambiguitate, ca să fiu mai precis, o ambiguitate transformată, pe parcursul evoluției, în cea de-a doua natură umană. În ciuda fatalității, nu avem cum să preluăm totuși (complet nedigerate cu instrumentarul hermeneutic) straniile stereotipuri deja descrise. Ce înseamnă, ultimativ, calitatea de „a fi un bun orator”? În mod automat, cîteva lucruri de importanță vitală în construcția unei personalități autentice. În primul rînd, cunoașterea perfectă a limbii în care te exprimi. Nu poți exersa, se înțelege, activitatea retorică fără a deține, în prealabil, o maximă competență lingvistică. Apoi, în al doilea rînd, oratorul – obligatoriu în raport cu onorabilitatea prestației sale publice – stăpînește, cu asupra de măsură, subiectul despre care vorbește. Are, prin urmare, cel puțin mai multă informație în materie, dacă nu chiar erudiție pură, decît cei cărora li se adresează, „controlîndu-i” prin relevanța materialului expus, i.e. prin substanță.

În al treilea rînd, bunul vorbitor deține virtutea coerenței, practic, „inima” unui discurs strălucit, cea care pompează „sîngele” autenticității în „venele” elocinței. Oratorul genuin e inteligent, demonstrîndu-și abilitatea de a comunica impecabil și de a se situa, simultan, pe o multitudine de „lungimi de undă”. Finalmente, el dezvăluie o senzorialitate singulară, „simțind” publicul, intrînd în subiectivitatea tuturor ascultătorilor și făcîndu-i empatici. Aici îi vedem puterea psihologică, acea „charismă” care rămîne o știință a seducției și dominării, întocmai precum mesmerismul, iar nu un atribut natural, ca frumusețea fizică bunăoară. De aceea, susțin că ar trebui să ne călăuzească o logică diferită în aprecierea oratoriei, rezumată de parafraza unei constatări antice: in verbo veritas.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.