╚śtefan P─ânoiu ÔÇô Mens sana in corpore sano

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie ÔÇô 4 august 2021
Despre destin, tras la sor╚Ťi, ÔÇ×orbieÔÇŁ ╚Öi unde le po╚Ťi g─âsi jpeg

S├«nt mul╚Ťi ani de c├ónd nu mai urm─âresc fotbalul. Nu am fost vreodat─â un microbist p─âtima╚Ö, care s─â nu poat─â tr─âi f─âr─â acest sport. Nu am o echip─â str─âin─â favorit─â, cum au microbi╚Ötii, la campionate mondiale sau europene nu m─â uit, dac─â nu e calificat─â Rom├ónia, dec├«t eventual la finale, iar ├«n campionatul nostru nu am vreo echip─â preferat─â. Mi-am pierdut interesul total fa╚Ť─â de acesta, pe m─âsur─â ce fotbalul rom├ónesc a devenit o mizerie. O chestie dubioas─â, ├«n care se ├«nv├«rt indivizi cu caractere insalubre ╚Öi cu rezultate de repeten╚Ťie. Respectiv, sume de bani indecente.

Nu a fost ├«ntotdeauna a╚Öa, pentru mine. Ultimii ani de glorie ai fotbalului rom├ónesc m-au prins proasp─ât licean. Cu c├«╚Ťiva ani ├«nainte fusese marea ascensiune a Stelei p├«n─â la c├«╚Ötigarea Cupei Campionilor, prima competi╚Ťie care ├«mi captase aten╚Ťia ╚Öi ├«n care pusesem suflet, ├«n care investisem patriotism, ├«n fa╚Ťa televizorului alb-negru. Apoi, ├«n campionatul mondial din 1990, la care Hagi, Gic─â Popescu, L─âc─âtu╚Ö, R─âducioiu, Balint, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu ╚Öi ceilal╚Ťi din ga╚Öc─â, aduc├«nd victorii divine, au devenit zei. Plec─ârile lor de dup─â campionat la echipe din str─âin─âtate erau semne ale posibilului, ale succesului care ne d─âdeau ╚Öi nou─â, celor de acas─â, sentimentul valorii, al recunoa╚Öterii, al succesului, motoare ale speran╚Ťelor din noi ├«n╚Öine. Am fost, ├«n acei ani, cu sufletul al─âturi de acest sport ╚Öi m─â bucuram c├«nd auzeam c─â ace╚Öti zei s├«nt cump─âra╚Ťi de echipe mari pe mul╚Ťi bani. Sumele alea uria╚Öe alimentau sentimentul patriotic ╚Öi ├«ncrederea ├«n valoarea noastr─â ca na╚Ťiune, implicit ├«ncrederea fiec─âruia, poate, c─â ╚Öi noi, indivizii care o alc─âtuim, s├«ntem valoro╚Öi ╚Öi vom izb├«ndi.

Timpul a trecut și fotbalul românesc s-a fîsîit. Pe scena lui, în campionat mai ales, au început să apară tot felul de personaje grobiene, spiritul său sportiv s-a transformat în jocuri de culise și în afaceri dubioase, mai mult decît jocul în sine a devenit interesant scandalul, metadiscursul de mahala.

├Äncet-├«ncet, interesul meu fa╚Ť─â de acest sport, la nivel na╚Ťional, s-a transformat ├«n indiferen╚Ť─â, ca s─â nu fiu mai radical. ├Än raport cu manifest─ârile europene sau mondiale ale fotbalului, am dezvoltat un alt fel de aversiune, pe m─âsur─â ce sumele uria╚Öe pe care juc─âtori de talie mondial─â le c├«╚Ötigau erau anun╚Ťate cu surle ╚Öi tr├«mbi╚Ťe de pres─â. Mi se par indecente, ├«ntr-o lume ├«n care al╚Ťi oameni mor de foame. La fel de indecente, s─â ├«mi fie iertat, mi se par sumele pe care le c├«╚Ötig─â din premii ╚Öi al╚Ťi sportivi, de orice fel ar fi ei, c├«nd ajung la cifre sfid─âtoare.

Deun─âzi, scrolam paginile virtuale ale unei publica╚Ťii sportive. M-a frapat un articol ├«n care se spunea despre un juc─âtor al echipei FCSB (fosta echip─â Steaua, pentru cei ce nu ╚Ötiu, f─âr─â s─â mai intru ├«n detalii care implic─â explicarea succesiunii, de drept sau nu) c─â, ├«ntr-o partid─â de m├«na a treia, ├«mpotriva unei echipe minuscule din alt─â ╚Ťar─â, partid─â ├«n care echipa rom├óneasc─â f─âcuse o figur─â modest─â ÔÇô ca s─â folosesc cli╚Öeele specifice ÔÇô, acest juc─âtor, a╚Öadar, luase pozi╚Ťie de gladiator parc─â ├«n centrul galeriei rom├óne╚Öti. Am cercetat pu╚Ťin ╚Öi am aflat c─â respectivul juc─âtor ÔÇô nu-i dau numele ÔÇô tocmai terminase liceul, dar nu se prezentase la bacalaureat. O mul╚Ťime de ╚Ötiri erau pe acest subiect, din care se desprindea nu dezaprobarea, nu dezam─âgirea, ci cel mult un fel de satisfac╚Ťie de tip cancan, dac─â nu o u╚Öoar─â admira╚Ťie. Juc─âtorul ├«n cauz─â e cotat ca fiind un fel de diamant al echipei, pe care se a╚Öteapt─â s─â se ia bani mul╚Ťi ├«n viitor, dintr-un eventual transfer ├«n str─âin─âtate.

Nu ╚Ötiu de ce sau poate ╚Ötiu ÔÇô ╚Öi e evident ÔÇô, m-a ├«ncercat un soi de dezgust. ├Än josul mai tuturor acestor articole, ca o not─â de contrast, ap─ârea ╚Öi informa╚Ťia c─â alt juc─âtor, ╚śtefan P─ânoiu de la Rapid ÔÇô acestuia ├«i dau numele ÔÇô, a luat 10 pe linie la bacalaureat. Presa se ├«mbulzea ├«ns─â s─â-l scoat─â ├«n eviden╚Ť─â pe juc─âtorul-vedet─â care nu ╚Öi-a dat examenul, nu pe juc─âtorul care ├«l promovase str─âlucit.

Mi-am dat seama, ├«nc─â o dat─â, de ce nu mai pot empatiza cu acest sport. Celebrul dicton latin Mens sana in corpore sano ÔÇô minte s─ân─âtoas─â ├«n corp s─ân─âtos ÔÇô nu se mai poate aplica ├«n cazul fotbalului rom├ónesc, ├«n ansamblul s─âu, ca fenomen. C├«nd presa glorific─â, eviden╚Ťiaz─â sau simpatizeaz─â cu juc─âtori care nu mai au nimic de-a face cu valorile spiritului ╚Öi, ca s─â merg mai departe, c├«nd aduce ├«n prim-plan conduc─âtori, finan╚Ťatori, antrenori care ofer─â modele de limbaj ╚Öi de caracter suburban, c├«nd le scoate pe tapet toate intimit─â╚Ťile de scandal din vie╚Ťile personale, c├«nd pe unii ├«i face vedete, iar noi, marea mas─â, ├«i privim ╚Öi ne hr─ânim cu ele, sportul, sportivitatea se dizolv─â ├«n grotesc. Spiritul se anuleaz─â. C├«nd noi, marea mas─â, accept─âm s─â ne hr─ânim cu aceste informa╚Ťii ╚Öi, prin interesul pe care-l acord─âm, finan╚Ť─âm o perpetuare a acestor nonvalori, sportul ├«╚Öi pierde calit─â╚Ťile sale originare, modelul pe care-l ofer─â nu mai este unul al verticalit─â╚Ťii, al s─ân─ât─â╚Ťii nu doar fizice, ci ╚Öi morale.

Ce vreau s─â spun prin aceast─â glos─â? N-am nimic cu juc─âtorul care nu ╚Öi-a dat bacalaureatul: poate ├«l va lua ├«n viitor, poate nu a reu╚Öit acum din diverse motive. Am ceva ├«ns─â cu transformarea ├«n imagini publice a unor astfel de cazuri. ╚śtiu, acesta este mersul societ─â╚Ťii: pia╚Ťa dicteaz─â pre╚Ťul ╚Öi valorile. Finan╚Ť─âm cu sute de milioane de euro juc─âtori care ╚Ötiu ├«nv├«rti cu m─âiestrie un balon, adul─âm echipe care c├«╚Ötig─â c├«t bugetele unor ╚Ť─âri, punem pe primele pagini ale ziarelor sau ale ecranelor ÔÇ×gladiatoriÔÇŁ care nu ╚Öi-au luat bacalaureatul ╚Öi d─âm microfon unor actori din mijlocul fenomenului care s├«nt spectaculo╚Öi prin primitivismul lor. Nu vreau s─â spun nimic, dec├«t s─â-mi manifest o oarecare triste╚Ťe. E lumea ├«n care tr─âim ╚Öi nu m─â a╚Ötept s─â se schimbe.

Bine c─â ├«n aceast─â lume mai exist─â, totu╚Öi, ╚Öi c├«te un ╚śtefan P─ânoiu. Poate cu unul ca el a╚Ö vrea mai degrab─â s─â v─âd c─â se fac emisiuni ╚Öi se ilustreaz─â prima pagin─â a gazetelor, nu doar sportive.          

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.