Starea Uniunii

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cred că am avut norocul de a fi la Bruxelles într-una dintre cele mai interesante săptămîni posibile. Adică, la doar 14 zile de la instalarea noii Comisii, în plină „febră grecească“ şi în vînzoleala pregătirilor pentru lansarea Strategiei 2020. Timp de cinci zile lucrătoare, am întîlnit europarlamentari români, trei comisari, cam tot atîţia directori de DG (Directorate Generale) şi vreo cinci purtători de cuvînt. Acestora li s-au adăugat cam o duzină de români care lucrează pe lîngă instituţii (de la Reprezentanţă, din Parlament, de la Comisie, de la Uniunea Consiliilor Judeţene, colegi de breaslă). (Vizita a fost finanţată de JTI România, în cadrul programului de burse pentru jurnaliştii care scriu pe teme europene.)

Am revenit în ţară încîntat de program şi de calitatea interlocutorilor. Încep cu „ai noştri“. Au fost, fără excepţie, o surpriză plăcută. Pe cei mai mulţi dintre ei îi ştiu de ani de zile. Unii au lucrat în „echipa Puşcaş“, alţii sînt experţi în programe europene, unii lucrează de ani de zile în Bruxelles, alţii de-abia au ajuns. Prima concluzie: toţi, dar absolut toţi au un nivel al pregătirii şi prezentării (aproape) fără cusur. Spre deosebire de anii trecuţi cînd, pe ici, pe colo, mai întîlneai oarecari reţineri, timiditate, un soi de stînjeneală, de data asta am văzut inşi siguri pe ei, bine pregătiţi tehnic, buni comunicatori. Sînt, deja, „asimilaţi“ în cultura instituţională a Bruxelles-ului. Îşi „permit“ judecăţi de valoare privind eficienţa uneia sau alteia dintre politicile europene deoarece le cunosc în detaliu. Nu au reţineri (în afara celor din Reprezentanţă, din motive lesne de înţeles) în a comenta obiectiv starea administraţiei româneşti, cu bune şi cu rele. Ce mai, sînt „de-ai locului“, nu se deosebesc în nici un fel (vizibil) de colegii lor din celelalte state membre.

Subiectele „grele“, acum, sînt Grecia şi Strategia 2020. Despre vecinii noştri din Balcani se conversează

în termeni duri. Oficial, se aşteaptă deciziile politice, negocierile discrete (ba chiar secrete), hotărîri ale Consiliului. Marea Nelinişte se cheamă bănuiala că şi alte state membre au livrat „uşoare“ erori statistice în datele trimise Comisiei, în privinţa stării financiare. În ceea ce priveşte rezolvarea situaţiunii, poziţiile Franţei şi Germaniei sînt total diferite, există deja tabere, baricade, păreri opuse. De aceea, prin Place Schuman, suflă un curent de opinie pe care l-aş descrie drept „statele-membre-să-trăiască-fiecare-cu-interesul-lui“. Poziţiile naţionale sînt negociate cu cerbicie, în perioada asta. Un coleg de breaslă de la RFI mi-a oferit o altă explicaţie interesantă privind fenomenul. În opinia sa (avizată – omul lucrează în Bruxelles de 20 de ani), Consiliul (care reprezintă statele membre) cîştigă teren şi influenţă în toţi anii care se termină în 4 şi 9. E firesc, în aceşti ani se organizează alegeri pentru Parlamentul European. Aşadar, dacă ne imaginăm relaţia de putere de la Bruxelles ca pe un triunghi echilateral, cu Parlamentul (cetăţenii), Comisia (executivul) şi Consiliul (statele membre) în echilibru de forţe, în anii cu 4 şi 9 se petrece o debalansare. Parlamentarii sînt proaspăt aleşi. Rata de schimbare a deputaţilor este spre 60%, aşadar există mulţi novici, debutanţi, venetici care au nevoie de o perioadă pînă se obişnuiesc cu moravurile şi procedurile comunitare. Comisia, la rîndul său, este şi ea uşor slăbită. Comisari noi, oboseala după negocierea portofoliilor, reaşezarea pe posturi, vînzoleala între un Directorat General şi altul, toate acestea sînt motive pentru care Comisia nu este în cea mai bună formă funcţională. Rămîne, aşadar, Consiliul. Ei sînt în cea mai bună poziţie posibilă, pentru a-şi impune voinţa în faţa celorlalte două instituţii. Asta ar fi explicaţia (plauzibilă) pentru care, în anii cu 4 şi 9, naţionalismele economice de tot felul domină conversaţiile inter-instituţionale şi stilul deciziilor luate.

Poate tocmai de aceea a apărut în discuţie, de nicăieri, Strategia 2020. Toate cabinetele comisarilor lucrează în foc continuu la detaliile numitului document care va fi făcut public, înspre dezbatere, zilele acestea. Se munceşte pe brînci, în condiţiile în care majoritatea cabinetelor sînt formate din oameni transferaţi de colo-colo prin Directorate sau chiar fără pic de experienţă în ale trebilor Comisiei. Jumătate dintre comisari sînt debutanţi. În loc de o lună de miere, de adaptare, de acomodare, Barroso i-a băgat pe ai lui la foc intens. Îmi vine în gînd celebrul roman

Cred că Strategia nu va fi decît o înşiruire de fraze politic-atrăgătoare, bune de trecut uşor prin Consiliu, doldora de priorităţi pe termen mediu şi că editarea sa în regim de maximă urgenţă nu este decît un exerciţiu de

pentru Barroso şi echipa lui. În plus, colac peste pupăză, Tratatul de la Lisabona prevede şi celebra procedură (nouă) a co-deciziei cu Parlamentul European. „Amănuntul“ le dă frisoane tuturor celor din Comisie. Funcţionarul din Place Schuman este valoros pe piaţa muncii direct proporţional cu gradul de cunoaştere al Sfintelor Proceduri. Adică, al Liturgicii Deciziei Comunitare. Cunoaşterea la perfecţie a mersului unei hîrtii printre COREPER-uri, consultări la COR şi ECOSOC, slalom printre DG-uri şi aşa mai departe, pînă în Şedinţa Colegială spre Consiliu, reprezintă atuul de bază al euro-funcţionarului de la AD-9 în sus. Rog scuzaţi acronimele. Acesta e jargonul. Le-am utilizat voit, pentru a da parfum „local“. Ei bine, în momentul în care Parlamentul European (împreună cu alte Sfinte Proceduri, cele proprii) este băgat în mecanism, apare confuzia, zăpăceala, deruta. Cred că, tocmai de aceea, vizita de săptămîna trecută mi-a arătat faţa „umană“ a angajaţilor Comisiei. Cei mai mulţi aveau dubii, împărtăşeau (chiar) din criticile amicale pe care le aduceam birocraţiei comunitare, se arătau comunicativi, prietenoşi, obosiţi, uşor derutaţi, lipsiţi de aerul de infailibilitate implicită din trecut. Într-un fel uşor pervers, m-au înduioşat. „Decît că“ sînt convins că îşi vor „reveni“ în scurt timp. După ce or trece Strategia Minune prin Consiliu.

În rest, a fost bine. A plouat non-stop.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mircea Geoană si mihaela FB jpg
Averea lui Mircea Geoană: Moștenirile candidatului și achizițiile controversate ale familiei
Mircea Geoană și soția dețin o avere semnificativă, iar imobilele deținute de familia candidatului la președinție ar fi fost cumpărate de multe ori sub prețul pieței, de la prieteni, la rândul lor beneficiari ai unor contracte cu statul, potrivit Public Record.
demonstratii prim ajutor in scoli   foto FB crucea rosie jpg
Românii nu știu să acorde primul ajutor. „Țările nordice au raportat gradul de pregătire de 100%”
Acordarea primului-ajutor rămâne în România la „și altele”, o lege așteptându-și de ani buni rândul prin sertare. În tot acest timp se întâmplă tragedii lângă noi pentru că nu știm să acționăm în situații de urgență.
image png
Crenvurști de pui făcuți în casă. Rețeta pe care trebuie să o știi neapărat
Crenvuștii pregătiți în casă nu doar că sunt mai gustoși, ci și mai sănătoși. Multe gospodine care se tem să mai mănânce din comerț îi pregătesc în propria lor casă. O rețetă devenită virală pe TikTok de crenvuști de pui a cucerit internetul.
blocuri pixabay jpg
Apartamentele se vând destul de repede la final de an, de teama scumpirilor și mai mari care vor veni
Apartamentele se vând destul de repede la final de an, de teama scumpirilor și mai mari care vor veni anul viitor, experții din piață precizând că cel mai scurt timp este privește Capitala.
emil racovita colaj captura video jpg
15 noiembrie: Ziua în care se naște primul român care a ajuns în Antarctica, savantul Emil Racoviță
În ziua de 15 noiembrie s-a născut savantul Emil Racoviță, primul român care a explorat Antarctica, iar în 1987 au avut loc revoltele muncitorilor de la Brașov.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Românii se împrumută tot mai mult la instituții nebancare. Topul celor mai mici dobânzi
Legea care limitează dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare a intrat în vigoare din 11 noiembrie, multe dintre IFN-uri reducând deja procentul pe care-l aplică creditului.
unghii exfoliate remedii png png
Ce trebuie să facem dacă avem unghii fragile, exfoliate sau casante. Remedii făcute în casă, rapide și deloc costisitoare
Unghiile fragile, exfoliante, casante pot fi o adevărată problemă, mai ales când acestea nu arată sănătos sau se rup ușor. Cauzele pot fi diverse, de la expunerea constantă la substanțe chimice, alimentația deficitară, până la obiceiuri greșite de îngrijire.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr Bucurwsti  FOTO Fb jpg
Soluția unui liceu de top din Capitală pentru eficientizarea cursurilor: Elevii de clasa a 12-a vin la școală doar trei zile pe săptămână
Colegiul Național Gheorghe Lazăr, unul din cele mai bune licee din Capitală, se reinventează de patru ani, de când conducerea unității a gândit un proiect pilot curajos, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.
44220460 1004 webp
Boți și trolli. SRI zice că nu sunt periculoși
În campania electorală nu rușii fac propagandă ci fermele de trolli arondate prezidențiabililor și partidelor. SRI recunoaște că în țară există fabrici de troli și boți, dar spune că activitățile lor nu sunt periculoase.