Starea Uniunii

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Uniunea stă. Stă și își ține răsuflarea. Răsuflă emoționată la gîndul că englezii o vor părăsi. Mai nimic nu se întîmplă la Bruxelles zilele astea. Toată lumea așteaptă să vadă cum vor vota supușii Majestății Sale în iunie. Pînă atunci, onorabilele instituții se abțin. Nu propun nimic esențial. Cum ar putea? Orice intenție înspre mai multă cooperare s-ar traduce prin „mai multă Europă“, iar asta ar isteriza contribuabilii lui Cameron. Invers: dacă apar idei întru mai multă suveranitate națională (care, oricum, abundă acum în Uniune), se zice că asta înseamnă capitulare în fața lui Nigel (Farage) și asta nu se face, că nu e semn bun. La vremuri dintr-astea, cel mai bine e să aștepți, zic eurocrații. Așa că Europa stă.

Stă și cugetă sau doar stă? La prima vedere, aș zice că doar stă, dar niciodată nu poți ști exact ce fac Comisia și Consiliul. Se văzu în varii ocazii: cînd zici că sînt gata, sînt duse și aproape de ortu’ popii, te trezești că scapă și ajung la liman. Talentu’ Ioropii ăsta e: să ne exaspereze cu o aparentă moțăială și, apoi, să te pomeneşti că dă cu tifla scepticilor, trecînd la mustață pe lîngă propria desființare. Ultima situațiune de felul ăsta a fost cînd cu grecii și criza euro.

Dacă ar fi vremuri normale, am vorbi despre o Comisie politică (adică una compusă mai degrabă din politicieni decît din tehnicieni) și am sta să bîrfim TTIP (acordul de comerț cu Statele Unite), politica energetică (adică, în principiu, bătălia dintre eoliene și nucleare), reforma legată de eventuala apariție a procurorului european și tot soiul de mărunțișuri despre agenda digitală, e-commerce sau drepturile de autor pe Internet. Toate, la pachet cu privirile atente spre Frans Timmermans și promisiunile lui despre o Uniune mai flexibilă, cu mai puține reglementări, mai vioaie și mai agilă în plan extern. Nimic din toate astea!

Nici măcar simțul umorului nu pare a mai exista în clădirile din Place Schuman. Am zis și eu că fac o glumă bună cînd am întrebat de mai multe ori, pe la varii DG-uri, dacă e pregătită o variantă de politică de vecinătate cu Marea Britanie, în cazul unui vot negativ în iunie. N-a rîs nimeni. Perspectiva ieșirii britanicilor din UE blochează mental eurocrații. Pe ici, pe colo, cîte un entuziast incurabil încearcă să ridice moralul trupelor, anticipînd cît de bine va merge integrarea europeană după un eventual Brexit. De-abia după aia, vezi Doamne, ferită de frînele sceptice ale britanicilor, Uniunea se va dezlănțui și își va dezvălui virtuțile apte de a forja Statele Unite ale Europei. E drept, nici gluma asta nu e gustată prea tare.

Nu de alta, dar în timp ce se pregătește să scape de bombănelile de soacră ale englezilor (pe care nu dorește în nici un caz să îi lase plecați), Uniunea își sapă propriile tranșee interne, renunțînd încet-încet la libertățile Schengen. Pe nimeni nu mai miră cînd se află că încă un stat din cele 28 reintroduce controale (teoretic, provizorii) la frontierele interne. Nici ăsta nu e motiv de rîs la Bruxelles.

Vreți să vă amuzați o dată în plus? Ce ați zice dacă în iunie, după un eventual vot care ar zice nu Uniunii Europene, Scoția ar provoca un alt referendum dedicat independenței, s-ar rupe de Londra și ar dori să rămînă în UE? Cum ar fi? Am avea o politică de vecinătate cu Mica Britanie, iar Scoția ar fi parte din politica de extindere, ca stat candidat? Să nu credeți că măcar scenariul ăsta, aparent aberant, este motiv de zîmbete prin cafenelele de pe Rue de la Loi. E mult prea plauzibil, fir-ar să fie!

Dacă ar fi să folosesc un singur cuvînt pentru a descrie starea Uniunii în primăvara lui 2016, acesta ar fi confuzie. Nimeni nu știe ce va să fie. Toate sistemele comunitare, bazate pe atentă programare, cu ani în avans, par acum gripate. În schimb, a înflorit iar limbajul lemnos, cunoscut sub numele de bruxelleză. Greu mai poți avea o conversație decentă cu un funcționar european, zilele astea. Altă dovadă de confuzie, incertitudine, nesiguranță. Așa îmi pare a fi, azi, starea Uniunii.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.