Standardizarea și supraponderalii

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

În America, evident, ca peste tot în lumea asta, nu toate lucrurile sînt bune. În prima dimineață în care ne aflam acolo, la New York, am mers la micul dejun, avînd, așa cum am povestit săptămîna trecută, interesante experiențe cu lifturile. Breakfast-ul era cu bufet suedez la care găseai ouă jumări, niște cîrnăciori prăjiți (cam oribili) și un fel de chifteluțe turtite etichetate la un loc cu cîrnăciorii drept sausages, pachețele de unt, cutiuțe rotunde cu brînză topită Philadelphia, muffins, adică niște brioșe foarte sățioase, două feluri de iaurt (cu fructe sau vanilie) foarte dulce, chifle ușor dulci, felii pătrate de pîine, „tartinabile”, cam umede și dulcege, mere și banane. Erau la discreție cafeaua americană și ceaiul englezesc. Ni s-a părut că am putea culege de acolo cîte ceva pe gustul nostru și că, în orice caz, nu vom muri de foame. A doua zi erau exact aceleași lucruri, doar că bananele se terminaseră. A treia zi, la fel, plus o omletă de albuș, ca în Seinfeld. Ne-am pus în farfurie, că era o noutate, dar a fost cam grețoasă. După vreo săptămînă tot cu același mic dejun, am început să tînjim, în mod natural, după ceva brînză (alta decît Philadelphia), șuncă, salam, ceva legume proaspete, alte fructe, un iaurt normal, o pîine mai crocantă. Eram lămuriți însă că la acel hotel nu vom primi așa ceva. La următorul, în alt stat (Pennsylvania), care avea și o stea în plus, sala de mese era mai mare și așteptările noastre pe măsură. Am deschis primul mare vas încălzit. Înăuntru erau binecunoscutele ouă jumări. L-am închis la loc și l-am deschis pe cel de-al doilea cu o oarecare bănuială. Acolo zăceau binecunoscutele sausages, copleșite de ulei. Urma un bol cu binecunoscutele cutii rotunde de brînzică Philadelphia (doar eram chiar la Philadelphia). Dintr-un dulăpior transparent, cu sertare, ne făceau cu ochiul binecunoscutele muffins. Într-o cutie cu gheață, se răceau cele două feluri de iaurturi, cu fructe de pădure și vanilie. Pe scurt, eram sub semnul binecunoscutului și absolut nimic nu ne putea surprinde. Am plecat, mai departe, la Baltimore, în alt stat, la un hotel din altă rețea. Micul dejun – identic. La Washington – identic. La Cleveland, într-un hotel care nu făcea parte din nici o rețea – identic. Ca să n-o mai lungesc, în vreo 12 locuri diferite, la distanțe uneori enorme unele de altele, n-am avut ceva nou la micul dejun, nici măcar după ce am schimbat și țara, ajungînd în Canada. Peste tot am găsit la locul ei chiar și nelipsita cutiuță marca Philadelphia (ce afacere!). În sfîrșit, înapoi în Statele Unite, la Boston, într-un hotel foarte șic, am avut o adevărată surpriză. Din micul dejun tradițional lipseau și jumările de ouă, și cîrnații (fiindcă nu aveau instalații de încălzire). Restul peisajului culinaro-matinal era neschimbat. 

Apoi, am observat că prin orașe, dar și pe la centrele comerciale din afara lor ori pe lîngă benzinării găseai foarte ușor localuri de gen Burger King, McDonald’s, KFC, 7-Eleven, Subway, Starbucks etc. Și mai era un magazin omniprezent, CVS Pharmacy, în care găseai tot felul de chips-uri, batoane de ciocolată cu cereale, sandwich-uri în cutii de plastic, caserole cu salate fără gust, alături de sosuri periculos de gustoase, sucuri colorate dulci carbogazoase și așa mai departe. Firmele astea erau la fel de răspîndite cum sînt la noi băncile, farmaciile și casele de jocuri și pariuri. Dacă treci de primul rînd de localuri și magazine, găsești și altele, cu lucruri mai apropiate de bucătăria europeană, ca să folosesc o categorie globală. Dar e un efort să dai de ele, mai ales dacă ești un vizitator aflat pentru prima dată acolo. Brand-urile enumerate anterior sînt mult mai bine promovate și se pare că și populare printre localnicii învățați cu ele (poate chiar dependenți). Îți dai seama de asta uitîndu-te la media proporțiilor. Tendința corect politică e ca persoanele supraponderale să fie considerate o minoritate care ar trebui să înceapă să beneficieze de drepturile cuvenite minorităților protejate. Ideea e însă că această minoritate, numită de unii horizontally challenged, iar de alții luptători cu gravitația, e pe cale să devină o adevărată majoritate. Oricum, pe românește li s-ar zice grași. Ei bine, în America, grașii sînt tot mai mulți și tot mai grași, fie ei albi, negri, hispanici, tineri, bătrîni sau de vîrste medii. O diferență e poate între cei mai săraci și cei mai bogați sau între cei mai educați și cei mai puțin educați. La o primă vedere, cel puțin, în zonele mai bogate oamenii sînt mai slabi și la fel prin zona universităților. Dar în unele locuri, uneori ajungi să te miri cum de mai reușesc unii să aibă proporții normale (după standardele noastre). 

Ar fi o greșeală să-i compari pe supraponderalii Americii cu rotofeii de pe la noi. Nu sînt comparabili, diferențele fiind asemeni celei dintre suprafața Statelor Unite și suprafața României. La ai lor nu se pune aproape niciodată problema unei simple burți mai proeminente. Nu, de obicei pe acolo toate membrele și întregul corp al indivizilor în discuție au dimensiuni strivitoare. 

Se pare că și la recrutarea militarilor au început să existe mari probleme. Tot mai puțini americani îndeplinesc criteriile cerute din punct de vedere fizic. E adevărat că, dacă mergi la Annapolis, poți vedea pe străzi cadeții celebrei academii navale, în uniformele lor albe impecabile, cu siluete desăvîrșite, care-ți bucură, pur și simplu, ochii și mintea. Dar e ceva rar. 

E evident că problema asta, cu supraponderalii, e printre cele mai mari necazuri actuale ale Americii. După o vizită acolo, înțelegi mai bine temerile francezilor sau ale italienilor legate de răspîndirea tipurilor de alimente care se vînd peste Ocean.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Wilmark, invitat de seamă la Ambasada Columbiei
Wilmark, invitat de seamă la Ambasada Columbiei Ce s-a întâmplat la evenimentul unde a participat și Giovanni Becali
Wilmark (48 de ani) a fost invitat să petreacă o după-amiază plăcută la Ambasada Columbiei în România, chiar pe 5 decembrie, acolo unde s-a inaugurat muralul “Columbia și România: artă și fotbal, uniunea culturilor”.
incendiu la spitalul de psihiatrie din hunedoara foto radio color png
Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Hunedoara. Planul Roșu de Intervenție, activat
Planul Roșu de Intervenție a fost activat luni, 8 decembrie, după ce un incendiu izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Hunedoara. S-au autoevacuat 26 de pacienți și 4 cadre medicale.
Carmen Bruma, foto captura video, Instagram  jpg
Visul care i-a schimbat viața lui Carmen Brumă: „O însemnătate emoțională pentru mine”. Cum a inspirat-o
Carmen Brumă (48 de ani) a rememorat un vis care i-a schimbat viața. Ea a ținut cont de semnele primite și simte că a făcut alegerile potrivite. Iată despre ce este vorba!
haine lana istock jpg
Știai că poți scăpa de mirosurile neplăcute din haine cu vodcă? Trucul rapid care te ajută să le împrospătezi fără să apelezi la spălări complicate
Dacă ai avut vreodată parte de mirosul persistent de „stătut” în haine, dacă naftalina din dulap te-a „lovit” când ai ieșit pe ușă sau dacă ai stat prea mult într-o cameră cu fumători, acest articol este pentru tine. Îți prezentăm un truc simplu pentru a îndepărta orice parfum neplăcut de pe textile
banner marina almasan jpg
Marina Almășan îi dă exemplu pe americani, după ninsoarea din Chicago: „Cu băieții de la deszăpezire...” Totul despre reîntâlnirea cu Laura Bretan
Marina Almășan îi laudă pe americani, după ninsoarea din Chicago: „Cu băieții de la deszăpezire” Totul despre reîntâlnirea cu Laura Bretan
Pier Bertig, foto Facebook jpg
Povestea românului care s-a întors definitiv în țară după aproape două decenii de muncă în Torino: „Epoca de aur pare să fi trecut”. Orașul care i-a redat speranța
Un român, care a locuit timp de 20 de ani în Torino, s-a întors definitiv acasă și spune că nu regretă alegerea făcută. El consideră că „epoca de aur” a Italiei a trecut, iar România oferă astăzi adevărate oportunități pe piața muncii.
Nicuşor Dan și Claude Wiseler FOTO Administrația Prezidențială jpg
Nicușor Dan, întâlnire cu președintele Parlamentului din Luxemburg. „Avem un dialog de apărare foarte activ”
Președintele Nicușor Dan a discutat, luni, cu președintele Parlamentului din Luxemburg, Claude Wiseler. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni.
homemade pickles 9061458 1280 png
Rețetele de murături pe care gospodinele de azi le-au uitat. Cum preparau strămoșii românilor gutui, pepene roșu, prune sau țelină întreagă
În lumea murăturilor, varza și castraveții nu sunt singurele vedete. Odinioară, gospodinele ingenioase transformau în conserve pentru iarnă fructe și legume care astăzi par aproape imposibile: gutui întregi, pepene roșu acrișor, țelină întreagă, prune sau morcovi în toată splendoarea lor.
mamaliga shutterstock 2040870758 jpeg
De unde vine, de fapt, mămăliga. Cum a ajuns din mâncare pentru săraci, o delicatesă culinară reinterpretată în bucătăria modernă
Mămăliga, adesea percepută ca un simplu preparat rustic, are o istorie fascinantă. Strămoșii românilor o pregăteau încă din vremuri străvechi, dar nu din porumb, căci rețeta inițială folosea mei sau alte cereale locale.