Splinternet

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 824 din 5ÔÇô11 decembrie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

╚śtirea poate p─ârea cumva amuzant─â: Rusia s-a hot─âr├«t s─â ├«╚Öi fac─â propria variant─â de Wikipedia. Bine├«n╚Ťeles, o variant─â ├«n limba rus─â a enciclopediei online exist─â de foarte mult─â vreme, ├«ns─â guvernul rus e nemul╚Ťumit de ea ╚Öi ar vrea-o ├«nlocuit─â cu ceva care s─â corespund─â propriei sale viziuni asupra lumii. A╚Öa c─â Moscova va cheltui echivalentul a c├«teva zeci de milioane de dolari pentru a crea un portal modern al c─ârui con╚Ťinut va fi preluat din Marea Enciclopedie Rus─â, editat─â sub supravegherea Academiei na╚Ťionale.

Anun╚Ťul guvernului de la Moscova arat─â, pe de o parte, ca orice reac╚Ťie de respingere a domina╚Ťiei culturale americane din ultimii dou─âzeci de ani ├«n zona digital─â ÔÇô u╚Öor ridicol ╚Öi un pic ├«ngrijor─âtor. Asemenea decizii mai apar ╚Öi prin alte state ÔÇô ├«n Fran╚Ťa, spre exemplu, Adunarea Na╚Ťional─â decidea, ├«n 2018, ca toate calculatoarele statului s─â abandoneze Google ├«n favoarea unui motor de c─âutare local numit Qwant.

├Äns─â Rusia, asemenea Chinei, a mers mult mai departe dec├«t tradi╚Ťionala aruncare pe fereastr─â a banilor publici de dragul unui moft local. ├Än urm─â cu o lun─â, o lege intitulat─â ÔÇ×Programul Na╚Ťional pentru Economie Digital─âÔÇť a intrat ├«n vigoare ├«n ciuda protestelor venite at├«t din zona exper╚Ťilor, a activi╚Ötilor, c├«t ╚Öi, ├«ntr-o mai mic─â m─âsur─â, a mediului de afaceri. Legea d─â guvernului rus posibilitatea s─â cenzureze mai u╚Öor orice site sau aplica╚Ťie pe care le g─âse╚Öte neconforme. Mai mult, pe l├«ng─â controlul traficului, Rusia vrea ca, ├«ncep├«nd din 2021, s─â aib─â posibilitatea de a deconecta cu totul Internetul rusesc de cel interna╚Ťional. N─âstru╚Önicia asta vine dup─â ce Kremlinul a ├«nceput s─â se team─â c─â interven╚Ťiile sale prin politica altor state s-ar putea solda cu sanc╚Ťiuni care s─â duc─â p├«n─â la deconectarea de la re╚Ťeaua global─â.

Tendin╚Ťa interna╚Ťional─â e clar─â. Dup─â zeci de ani de cre╚Ötere ╚Öi integrare, marile pie╚Ťe digitale se despart unele de altele asemenea continentelor din Pangeea acum 175 de milioane de ani.

Internetul unic devine arhipelag, iar de pierdut au de pierdut nu numai marile companii digitale (Alphabet, Facebook, Amazon ╚Ö.a), ci mai ales utilizatorii. Pe pie╚Ťe cum s├«nt Rusia sau China, guvernul decide ce g─âse╚Öti pe Internet. ├Än Occident decid conflictele comerciale care, oric├«t de nepl─âcute ar fi, se rezolv─â ├«n cele din urm─â prin compromisuri convenabile. Un exemplu ├«n acest sens este regulamentul european privind protec╚Ťia datelor care a dus la blocarea accesului c─âtre unele site-uri americane care nu au considerat necesar s─â se adapteze prevederilor sale. Acolo ├«ns─â decizia apar╚Ťine proprietarilor acelor site-uri, nu Comisiei Europene sau vreunuia dintre guvernele na╚Ťionale.

Sigur, ├«n acest proces apar ╚Öi tot felul de victime colaterale cum ar fi produc─âtorii francezi de vin, po╚Öete ╚Öi br├«nz─â, care au aflat zilele trecute c─â s├«nt pe cale s─â pl─âteasc─â  dublu pentru exporturi ├«n Statele Unite. De ce? Pentru c─â statul francez a decis s─â impun─â o tax─â  gigan╚Ťilor digitali americani. Reac╚Ťia administra╚Ťiei Trump poate fi sintetizat─â simplu: ÔÇ×Oh, dar avem taxe ╚Öi ├«n America!ÔÇť. Dar, din nou, nu s-a pus nici o secund─â problema ca guvernele francez sau american s─â limiteze accesul cet─â╚Ťenilor, proprii sau ai altora, la informa╚Ťie.

├Äntre ├«ngrijor─ârile privind siguran╚Ťa datelor private, practicile comerciale dubioase (Google ╚Öi Facebook au un rol uria╚Ö ╚Öi ├«nc─â insuficient discutat ├«n necazurile pe care le ├«nt├«mpin─â presa din toat─â lumea) ├«╚Öi fac loc din ce ├«n ce mai vizibil ╚Öi interesele statelor. Tendin╚Ťa p─âc─âtoas─â a oric─ârui guvern insuficient supravegheat de societate de a controla min╚Ťile, interesele ╚Öi dorin╚Ťele propriilor cet─â╚Ťeni pare s─â fie dominant─â.

Solu╚Ťii nu exist─â, ├«n afara unei solidariz─âri ├«n r├«ndul statelor care pun ├«nc─â pre╚Ť pe libertate. Nimeni nu poate opri Rusia s─â decid─â ce vor g─âsi ru╚Öii atunci c├«nd caut─â nume de disiden╚Ťi, la fel cum nu poate opri nimeni China din repetatele ├«ncerc─âri de actualizare a romanului 1984.

Ian Bremmer, un expert ├«n politic─â interna╚Ťional─â, propunea recent ├«nfiin╚Ťarea unei Organiza╚Ťii Mondiale a Datelor care s─â devin─â locul de negociere cu privire la riscurile ╚Öi oportunit─â╚Ťile ce decurg din traficul mondial de informa╚Ťii. Statele occidentale ar folosi un astfel de cadru pentru a-╚Öi armoniza pozi╚Ťiile ├«nainte de negocieri mai dificile cu state precum Rusia, China sau Iran, care ac╚Ťioneaz─â deja pornind de la premisa c─â, mai devreme sau mai t├«rziu, se vor decupla cu totul de la Internetul liber. Bremmer sugereaz─â c─â momentul ├«n care toat─â lumea va observa un Zid al Berlinului compus din bi╚Ťi nu e departe, iar Vestul trebuie s─â fie preg─âtit.

Altfel spus, ÔÇ×splinternetulÔÇť ÔÇô Internetul divizat ÔÇô e aici ╚Öi va r─âm├«ne cu noi ├«n viitorul previzibil. Singurul lucru care se poate face e s─â nu fim totu╚Öi lua╚Ťi prin surprindere.

O mem─â care circula pe Internet acum vreo doi ani ├«nf─â╚Ťi╚Öa o hart─â pe care puteai vedea locurile de unde se conectau utilizatori ai unei populare platforme de gaming. Zeci de mii de puncte ├«n aproape fiecare ╚Ťar─â de pe p─âm├«nt. Cu excep╚Ťia Coreei de Nord. Acolo era doar un punct ╚Öi evident c─â oricine a v─âzut harta aceea s-a ├«ntrebat ce joac─â Kim Jong-un. C─âci cine altcineva ar fi putut avea un astfel de cont? Dincolo de glume ├«ns─â, povestea asta e ╚Öi un avertisment. Cine vrea s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care e plauzibil un banc care sugereaz─â c─â doar un singur om se joac─â?

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.