╚śoping vicios la Chi╚Öin─âu

Publicat în Dilema Veche nr. 351 din 4 - 10 noiembrie 2010
╚śoping vicios la Chi╚Öin─âu jpeg

Republica este ├«n mare fierbere. C├«┼úiva rom├óni din Rom├ónia (pu┼úini) au b─âgat de seam─â c─â exist─â o campanie electoral─â extrem de dur─â dincolo de Prut. Mai ┼čtiam noi c├«te ceva despre Voronin ┼či comuni┼čti, despre Lupu, Chirtoac─â, Filat sau Ghimpu. Cam at├«t. Mai d─âm aten┼úie ÔÇ×fra┼úilorÔÇť doar la evenimente excep┼úionale, cum au fost cele violente de anul trecut. A┼čadar, aten┼úia pentru cele curente (politice, sociale sau economice) este minimal─â. Rezistente s├«nt ┼čabloanele. Av├«nd ├«n vedere c─â nu am c─âderea circumstan┼úial─â de a m─â exprima despre politichia din Republic─â p├«n─â dup─â alegeri ┼či nici competen┼úa analistului profesionist, c─â nu s├«nt vreun bun cunosc─âtor al partidelor moldovene┼čti, m─â voi mul┼úumi cu o descriere frivol─â a poten┼úialului de entertainment din cealalt─â capital─â european─â vorbitoare (par┼úial) a limbii rom├óne. 

Dup─â modelul revistelor glossy, iaca indica┼úii pre┼úioase de loasir ├«n Chi┼čin─âu. ├Än primul r├«nd, evita┼úi magazinele de firm─â cu nume occidental, din mall-uri sau de pe celebrul bulevard ┼×tefan cel Mare. Am constatat, dup─â nenum─ârate experien┼úe personale, c─â, pe m─âsur─â ce te ├«ndep─ârtezi de Londra, Paris sau Milano, pre┼úurile cresc direct propor┼úional cu distan┼úa exprimat─â ├«n kilometri. Prin urmare, ┼čopingul de tip Hugo Boss sau Armani este mai ieftin la Bucure┼čti dec├«t la Chi┼čin─âu, dup─â cum este mai ieftin la Londra dec├«t la Bucure┼čti. Prin urmare, trecem la nivelul B: cadouri ÔÇ×cu specificÔÇť, pentru cei de-acas─â. 

Ideea general─â ├«n Rom├ónia este c─â vinul moldovenesc este al naibii de bun ┼či ieftin. Am tot c─âutat s─â m─â conving. Astfel, confirm o dat─â ├«n plus validitatea teoremei de mai sus, exprimat─â, de data asta, ├«n cazul pre┼úurilor din alimentar─â: cu c├«t te ├«ndep─ârtezi de Bruxelles, cu at├«t politicile concuren┼úiale s├«nt mai slabe, deci pre┼úurile la raft s├«nt mai mari. Se aplic─â ┼či ├«n cazul vinurilor. Personal, am g─âsit doar dou─â podgorii ale c─âror produse merit─â ├«ncercate: Purcari (odios de scumpe) ┼či H├«nce┼čti. Vorbesc doar de vinul ro┼ču. La alb nu m─â bag c─â nu m─â pricep. Cei de la H├«nce┼čti ofer─â vin decent la pre┼úuri acceptabile, ei s├«nt mai aproape de oferta middle class cu care s├«nt obi┼čnuit. Toate celelalte produse de gen pe care le-am ├«ncercat au fost mai degrab─â proaste. Dac─â nu s├«nt prea dulci, atunci s├«nt prea acre. ├Än orice caz, ele nu au v─âzut stejarul, fiind maturate exclusiv ├«n inox. 

Alta este situa┼úia coniacurilor. Au sortimente multe, pentru toate buzunarele. Personal, pot l─âuda transnistreanul Kvint (┼čtiu, e odios s─â lauzi un produs al comuni┼čtilor secesioni┼čti), la un pre┼ú bunicel pentru cei opt ani vechime declara┼úi pe etichet─â. Mult mai bine stau, ├«ns─â, la bomboane. Faimoasa fabric─â Bucuria are magazine de prezentare prin tot centrul ora┼čului ┼či o ofert─â surprinz─âtor de variat─â. Pre┼úul este decent, produsele s├«nt interesante. Nu v─â a┼čtepta┼úi, ├«ns─â, la o concuren┼ú─â serioas─â pentru celebra chocolat belge, cu toate c─â promit un viitor frumos. Dac─â ar mai lucra la branding ┼či la prezentarea comercial─â, ar avansa serios pe pia┼úa regional─â. 

O alt─â legend─â urban─â este cea legat─â de pre┼úul ┼úig─ârilor. Nu am nimic de comentat, ci numai de confirmat. Pre┼úul cartu┼čului este de cinci ori mai mic dec├«t la Bucure┼čti. Am c─âp─âtat, astfel, explica┼úia empiric─â a intensului trafic de ┼úig─âri spre Rom├ónia. Diferen┼úele ├«ntre taxele locale (la ei) ┼či cele induse de legisla┼úia comunitar─â (la noi) pun la grea ├«ncercare nervii produc─âtorilor din Rom├ónia ┼či virtutea vame┼čilor din dreapta Prutului. 

Ar mai fi de ad─âugat elementul picant, care nu poate lipsi din relatarea unei reviste glossy: femeile. ├Än Moldova, ele s├«nt frumoase foc. ├Än plus, se pare c─â ┼úinutele corporate sau casual nu s-au descoperit ├«nc─â pe plan local. De aceea, totul pare pus la ofert─â, ÔÇ×acu┼č, numaidic├«t, la momentÔÇť. Personal, am fost salvat de iubirea de nevast─â, frica de Dumnezeu ┼či teama de FSB. 

Coniacuri bune, ciocolat─â mult─â, ┼úig─âri ieftine ┼či fete frumoase. Astfel mi se confirm─â urm─âtoarea teorem─â: pre┼úul viciilor scade direct propor┼úional cu distan┼úa (fie ea ┼či politic─â) fa┼ú─â de Bruxelles.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea European─â la TVR.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.