Solidaritatea-i pe bani

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Tomas ia o bere din frigider, se trîntește pe canapeaua din livingul casei părintești și dă drumul la televizor. Începe să înjure cu năduf. Buletinul de știri se deschide cu vești despre străzi blocate și bulevarde cu restricții de trafic. A doua zi ar trebui să ajungă la aeroport, să plece înapoi la Londra, unde lucrează ca bucătar-șef la un gourmet pub. A fost mai bine de zece ani polițist aici, acasă, în Bratislava, apoi s-a hotărît să își caute norocul în altă parte. E drept, o parte din decizie s-a datorat și fostei neveste, cu ocazia divorțului. Atunci s-a hotărît să își refacă viața și a plecat în Anglia. Acum era la finalul concediului și ar fi trebuit să se întoarcă la muncă. Ghinionul lui s-a numit summit-ul informal al Uniunii Europene, care s-a ținut la Bratislava. Măsurile de securitate, pe larg descrise la televizor, îi cam încurcau planurile pentru a doua zi. Brusc, a devenit atent. Reporterul spunea „Brexit“ din două-n două fraze. Era firesc. Ieșirea Marii Britanii din Uniune era unul dintre punctele-cheie de pe agenda reuniunilor.

Nu a fost singurul subiect discutat acolo. A mai fost vorba despre refugiați, măsuri antitero și redresare economică. De fapt, tema principală a fost solidaritatea. Carevasăzică, unitatea Europei. Altfel spus, mesajul public care trebuia consolidat era următorul: în ciuda crizei existențiale care se arată, noi, Uniunea Europeană, încă împărtășim aceleași valori, încă avem strategii, încă… existăm! Promotorul în­tîl­nirii de la Bratislava a fost, cam ca de obicei în astfel de ocazii, cancelarul Angela Merkel. Doamna pare dedicată ideii europene pînă în pînzele albe. Nu a uitat niciodată sfatul lui Helmuth Kohl: „Germania Unită nu poate avea un viitor decît într-o Europă Unită“. Pe de altă parte, tatăl ei, pastorul protestant, a învățat-o că buna etică a muncii (și a vieții) presupune să nu trăiești pe datorie. Așa se face că politicile economice ale Uniunii, acum, sînt mai degrabă orientate spre austeritate decît spre relaxare fiscală.

Aparent, ăsta a fost motivul de enervare al domnului Renzi, premierul Italiei. Domnia-sa a refuzat să participe la conferința de presă comună cu Hollande și Merkel. A afirmat că reuniunea de la Bratislava s-a încheiat cu „prea puține rezultate“ și a plecat acasă. Astfel, italianul s-a afirmat ca un soi de lider informal al flancului sudic al Uniunii, reproșînd Nordului aroganța unei austerități „ipocrite“. Eu, personal, am altă bănuială. La Bratislava, prin întîlnirile informale, s-a stabilit (tot informal) cum se va împărți „averea“ bătrînei Anglii în interiorul Uniunii, după divorț. Italia are pretenția de a fi a patra (acum, a treia) economie a UE. Pare-se că, după proaspăt regăsitul amor fraco-german în materie de politici europene, Italia nu a căpătat mare lucru. În fond, bursa de la Milano este și dînsa… o Bursă! De ce Frankfurt-ul este tot timpul favorizat? În plus, mai e și dandanaua cu refugiații. Nemții vor cote valabile pentru toate statele membre, după ce, timp de mai bine de un an, au dat mesaje întru încurajarea imigrației. Italienii nu pot uita cît amar de vreme au fost singurii responsabili pentru jumătate de Mediterana, cum nu au căpătat aproape nici un ajutor de la Bruxelles și cum fiecare mic eșec li s-a pus în cîrcă, în numele întregii Europe. Iar acum, colac peste pupăză, vin aceiași nemți care, ani la rîndul, nici nu au vrut să audă de politici europene în zona sudică, să le dea lecții privind refugiații. Ca latin și european sudic, parcă îl înțeleg pe domnul Renzi.

Tomas trage aer în piept, termină prima bere, ia alta din frigider, la timp pentru a auzi că Theresa May i-ar fi transmis domnului Tusk, de la Consiliu, cum că negocierile pentru Brexit vor începe prin ianuarie-februarie. „Nu-i așa rău, pîn’ la urmă“, își spune el.

Ca tot europeanul nervos pe oficialii UE care îi încurcă traficul cu ocazia vreunui summit, a găsit pînă la urmă ceva util în vorbele liderilor. În plus, a mai aflat ceva. „Frate, frate, dar brînza-i pe bani“ este regula casei. La fel și solidaritatea. Europeană. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.