Solidaritatea-i pe bani

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Tomas ia o bere din frigider, se trîntește pe canapeaua din livingul casei părintești și dă drumul la televizor. Începe să înjure cu năduf. Buletinul de știri se deschide cu vești despre străzi blocate și bulevarde cu restricții de trafic. A doua zi ar trebui să ajungă la aeroport, să plece înapoi la Londra, unde lucrează ca bucătar-șef la un gourmet pub. A fost mai bine de zece ani polițist aici, acasă, în Bratislava, apoi s-a hotărît să își caute norocul în altă parte. E drept, o parte din decizie s-a datorat și fostei neveste, cu ocazia divorțului. Atunci s-a hotărît să își refacă viața și a plecat în Anglia. Acum era la finalul concediului și ar fi trebuit să se întoarcă la muncă. Ghinionul lui s-a numit summit-ul informal al Uniunii Europene, care s-a ținut la Bratislava. Măsurile de securitate, pe larg descrise la televizor, îi cam încurcau planurile pentru a doua zi. Brusc, a devenit atent. Reporterul spunea „Brexit“ din două-n două fraze. Era firesc. Ieșirea Marii Britanii din Uniune era unul dintre punctele-cheie de pe agenda reuniunilor.

Nu a fost singurul subiect discutat acolo. A mai fost vorba despre refugiați, măsuri antitero și redresare economică. De fapt, tema principală a fost solidaritatea. Carevasăzică, unitatea Europei. Altfel spus, mesajul public care trebuia consolidat era următorul: în ciuda crizei existențiale care se arată, noi, Uniunea Europeană, încă împărtășim aceleași valori, încă avem strategii, încă… existăm! Promotorul în­tîl­nirii de la Bratislava a fost, cam ca de obicei în astfel de ocazii, cancelarul Angela Merkel. Doamna pare dedicată ideii europene pînă în pînzele albe. Nu a uitat niciodată sfatul lui Helmuth Kohl: „Germania Unită nu poate avea un viitor decît într-o Europă Unită“. Pe de altă parte, tatăl ei, pastorul protestant, a învățat-o că buna etică a muncii (și a vieții) presupune să nu trăiești pe datorie. Așa se face că politicile economice ale Uniunii, acum, sînt mai degrabă orientate spre austeritate decît spre relaxare fiscală.

Aparent, ăsta a fost motivul de enervare al domnului Renzi, premierul Italiei. Domnia-sa a refuzat să participe la conferința de presă comună cu Hollande și Merkel. A afirmat că reuniunea de la Bratislava s-a încheiat cu „prea puține rezultate“ și a plecat acasă. Astfel, italianul s-a afirmat ca un soi de lider informal al flancului sudic al Uniunii, reproșînd Nordului aroganța unei austerități „ipocrite“. Eu, personal, am altă bănuială. La Bratislava, prin întîlnirile informale, s-a stabilit (tot informal) cum se va împărți „averea“ bătrînei Anglii în interiorul Uniunii, după divorț. Italia are pretenția de a fi a patra (acum, a treia) economie a UE. Pare-se că, după proaspăt regăsitul amor fraco-german în materie de politici europene, Italia nu a căpătat mare lucru. În fond, bursa de la Milano este și dînsa… o Bursă! De ce Frankfurt-ul este tot timpul favorizat? În plus, mai e și dandanaua cu refugiații. Nemții vor cote valabile pentru toate statele membre, după ce, timp de mai bine de un an, au dat mesaje întru încurajarea imigrației. Italienii nu pot uita cît amar de vreme au fost singurii responsabili pentru jumătate de Mediterana, cum nu au căpătat aproape nici un ajutor de la Bruxelles și cum fiecare mic eșec li s-a pus în cîrcă, în numele întregii Europe. Iar acum, colac peste pupăză, vin aceiași nemți care, ani la rîndul, nici nu au vrut să audă de politici europene în zona sudică, să le dea lecții privind refugiații. Ca latin și european sudic, parcă îl înțeleg pe domnul Renzi.

Tomas trage aer în piept, termină prima bere, ia alta din frigider, la timp pentru a auzi că Theresa May i-ar fi transmis domnului Tusk, de la Consiliu, cum că negocierile pentru Brexit vor începe prin ianuarie-februarie. „Nu-i așa rău, pîn’ la urmă“, își spune el.

Ca tot europeanul nervos pe oficialii UE care îi încurcă traficul cu ocazia vreunui summit, a găsit pînă la urmă ceva util în vorbele liderilor. În plus, a mai aflat ceva. „Frate, frate, dar brînza-i pe bani“ este regula casei. La fel și solidaritatea. Europeană. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.