Socialism în America

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Ar alege americanii un socialist la Casa Albă? Asta e o întrebare care revine în diverse forme încă de la debutul ambițiilor prezidențiale ale senatorului Bernie Sanders. Iar adevărul e că nimeni nu are un răspuns.

Dacă luăm în considerare cele cîteva state în care s-au organizat deja alegeri primare pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat, răspunsul ar fi mai degrabă pozitiv. Însă rezervele rămîn.

Prima și cea mai mare ține de eticheta pe care însuși candidatul o folosește pentru a-și defini setul de convingeri și politici pe care le promovează. „Socialismul democratic“ – în fapt, o adaptare a social-democrației europene în peisaj american – e o denumire care pune mulți analiști politici pe gînduri. Ar fi oare posibil ca socialismul să fie cîștigător în țara care a cîștigat Războiul Rece? Privită mai de departe, eticheta pare însă mai degrabă un pariu de marketing decît orice altceva. Unul curajos care pare să livreze acum beneficii, întrucît, în aglomeratul peisaj al competiției pentru nominalizare, nici un alt candidat nu a avut curajul să se definească astfel. Toți au convingeri de stînga, cu diverse grade de depărtare de centru, dar nici unul nu se mai declară „socialist“.

Apare apoi problema relației dintre Sanders și diversele minorități etnice fără de care nici un candidat democrat nu poate spera onest că va avea vreo șansă în noiembrie. El însuși minoritar, provenit dintr-o familie de evrei supraviețuitori ai Holocaustului,  Sanders a avut, în trecut, probleme în a convinge electoratul latino și african-american că îi poate reprezenta interesele. Chestiunea asta pare să se fi rezolvat între timp. La primarele de săptămîna trecută din Nevada, Bernie a luat 70% din votul hispanic, iar sondajele naționale îl plasează foarte aproape de Joe Biden în intenția de vot a populației de culoare.

În aceeași notă, apare întrebarea legată de electoratul potențial al lui Sanders, indiferent de grupul etnic din care provin indivizii care îl compun. Pînă acum, suporterii săi sînt preponderent tineri bărbați albi, iar precedenta campanie a arătat că tot entuziasmul din lume nu poate înlocui cifrele.

Și aici sondajele spun că tendința e mai degrabă favorabilă tura asta. Întrebați despre principalele propuneri de politici publice promovate de Sanders, foarte mulți americani se declară de acord cu ele. În unele cazuri e vorba chiar de majorități, iar constatarea asta face ca, în mod bizar, candidatul acuzat cel mai des că e prea de stînga să devină cumva reprezentantul centrului. Unii compentatori politici au pus această mutare a publicului american în acea zonă a spectrului politic pe seama efectului direct a patru ani de guvernare Trump. Alții, mai rezervați, vorbesc despre polarizare și un colaps al căii de mijloc.

Mai puțin discutată, dar deloc nesemnificativă, este problema vîrstei și a stării de sănătate a candidatului. O campanie prezidențială, oriunde în lume, este obositoare. O campanie prezidențială în Statele Unite necesită echivalentul unei pregătiri pentru Olimpiadă în termeni de efort fizic și consum psihic. La 78 de ani, efortul e cu atît mai mare. Și asta s-a văzut cel mai bine la un eveniment de campanie din octombrie anul trecut, cînd candidatul a trecut printr-o criză cardiacă. „Am fost tîmpit“, a spus Sanders cîteva zile mai tîrziu cînd a fost întrebat de ce nu a mers la doctor mai devreme. Ulterior a dat publicității un buletin medical din care rezulta că e perfect sănătos și capabil să ducă greul campaniei.

S-au făcut adesea comparații între Sanders și Jeremy Corbyn – socialistul britanic blocat în anii ’70, aflat în ultimele zile de mandat ca șef al laburiștilor britanici. Principala realizare a lui Corbyn e că a reușit, prin încăpățînarea și lipsa sa de viziune, să deschidă drumul uneia dintre cele mai solide victorii conservatoare din ultimii zeci de ani. Comparația asta are rolul unei prevestiri: Sanders, ca și Corbyn, nu va face decît să consolideze un avans implacabil al dreptei și să îi ofere lui Trump un nou mandat.

Raționamentul e însă nedrept pentru american, care nu a dat niciodată semne că ar privi lumea prin filtre expirate cu mult timp în urmă. Sanders, în 2020, nu e deloc ambiguu cînd abordează subiecte ca NATO sau relația cu Rusia.

Dar poate totuși să îl învingă pe Trump? Potrivit unui sondaj dat publicității de CBS acum cîteva zile, alături de Elizabeth Warren și Joe Biden, Sanders e unul dintre cei trei candidați la nominalizarea democrată care poate să o facă. Restul sînt la egalitate sau pierd în fața actualului președinte. Dintre cei amintiți, cel mai bun scor apare în dreptul lui Sanders.

Mirările în fața „socialistului“ sînt cumva asemănătoare cu cele din campania trecută, cînd avansul viitorului președinte era privit cu neîncredere și prea puțini observatori au avut curajul să parieze pe o victorie a lui Trump. Nu înseamnă că istoria se va repeta cu Sanders în rol titular, ci doar că în America, și nu numai, oamenii sînt dispuși să dea credit și altor propuneri decît celor din mainstream-ul politic și cultural. Fenomenul acesta a început acum patru ani și, cel puțin pînă acum, nu dă semne că se va opri.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare