Social-democraţie sau naţional-socialism?

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Social democraţie sau naţional socialism? jpeg

Protestele ample de la București și din alte orașe mari au oprit deocamdată alunecarea României spre un regim iliberal, de inspirație ungară sau poloneză. Dar victoria poate fi doar una pe termen scurt. Ceea ce era de înțeles am înțeles mai repede decît ne am fi așteptat. Retorica de campanie a PSD – cu naționalismul economic și obsesia influenței nefaste a Occidentului – își găsește reflectarea în practica de guvernare. Cu alte cuvinte, nu a fost doar gargară electorală. PSD nu minte și își urmărește agenda de campanie, odată ce a preluat frîiele guvernării. Ar trebui să ne dea serios de gîndit admirația nedisimulată a liderilor PSD pentru Donald Trump – Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost la inaugurarea din 20 ianuarie și au făcut din asta un titlu de glorie.

Controlul asupra Justiției și mai ales asigurarea condițiilor impunității pentru elita guvernamentală și clientela ei reprezintă punctul de plecare pentru instaurarea unui regim de tip Orbán-Erdogan-Putin. Urmăriți realitățile din Ungaria, Turcia – ca să nu mai vorbim de Rusia – și vă veți convinge. Răspunde cineva la Budapesta pentru blocarea fondurilor europene în urma descoperirii indiciilor de fraudă la construcția unei linii a metroului de la Budapesta? Nu doar că nu răspunde, dar statul își apără clienții. Ungaria se află deja în avans pe drumul iliberal. România, de-abia la început. 

Conform viziunii iliberale, guvernul este desemnat în urma unor alegeri libere – ceea ce e adevărat –, așa că în timpul mandatului său are dreptul să decidă ce și cum vrea. Este exact ce pretinde Viktor Orbán sau ceea ce reclamă, în Polonia, partidul conservator Lege și Justiție (PiS): noi sîntem stăpîni la noi acasă, nimeni nu are a se amesteca, nici măcar Uniunea Europeană. În cel mai pur stil iliberal, tîrgul pe care PSD l-a propus societății a fost unul simplu: beneficii sociale (din surse și cu efecte discutabile) în schimbul renunțării la participarea civică. Democrația ca dictatură a majorității, dublată de impunitatea conducătorilor.  

Desigur, PSD a fost descumpănit de amploarea protestului și de reacția rapidă venită dinspre partenerii europeni și Statele Unite. Ordonanța care a stîrnit furia străzii a fost retrasă. Dar înseamnă aceasta sfîrșitul proiectului iliberal pentru România? Lucrurile pot evolua în direcții diferite.  

În varianta bună, gruparea pro-europeană și social-democrată din PSD (Sorin Moisă, Cătălin Ivan, Mihai Chirica și alții) ar urma să ia inițiativa și să se impună în fața grupării național-socialistoide (Codrin Ștefănescu, Eugen Nicolicea, Gabriela Firea). Pentru ca lucrurile să o ia în această direcție, ajutorul socialiștilor europeni este esențial – nu este suficient doar semnalul Comisiei Europene, dominată de PPE. Socialiștii europeni trebuie să înțeleagă că nu le folosește la nimic să aibă în interiorul lor un partid puternic numericește, dar în realitate cu mult în afara social-democrației și în multe privințe mai apropiat de FISESZ, PiS, dacă nu chiar de Frontul Național din Franța.  Dacă PSD va opta pentru social-democrație, își va urmări cu precădere obiectivele în plan economic și social, iar România va deveni, pe arena europeană, un susținător al unei Uniuni mai bine structurate și mai puternice, ca o contrapondere la izolaționismul american. Iar România ar putea deveni cea mai importantă voce liberală în regiune, cu efecte benefice asupra dezvoltării economice. 

Există însă și scenariul celălalt, întunecat. Vocile liberale din PSD vor fi eliminate una cîte una. Oricum, după primele exemple de notorietate, mulți își vor înfrîna pornirile și vor găsi că e mai cuminte și poate mai profitabil să taci și să te aliniezi. La fel, administrația va fi epurată, treptat și pe tăcute, de cei bănuiți că nu ar urma întocmai linia politică.  Constituirea unui fond uriaș, de 30 de miliarde de lei, la dispoziția Ministerului Dezvoltării, va asigura controlul absolut asupra administrațiilor locale, după modelul de acum peste douăzeci de ani al lui Octav Cozmâncă. Toate acestea, în paralel cu crearea unui puternic sistem de propagandă. 

Obiectivele vor putea fi urmate cu sîrg, prin proceduri parlamentare și guvernamentale, în ciuda protestelor de stradă care vor mai apărea, la diferite intervale. Și poate garanta cineva că, în timp, nu se vor găsi, în sistemul de justiție, un număr suficient de persoane care să răspundă comenzilor, în ideea de a promova cît mai repede în funcții? 

Direcția pe care se va decide PSD să meargă de aici înainte este direcția pe care o va lua România – în definitiv, partidul are dreptate cînd spune că a dobîndit puterea în mod legitim. Acum, rămîne să vedem ce va face cu ea. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.