Snobul de bun─â-credin╚Ť─â

Publicat în Dilema Veche nr. 391 din 11-17 august 2011
Snobul de bun─â credin╚Ť─â jpeg

├Äncepusem s─â enum─âr care s├«nt grupurile de opozan┼úi de bun─â-credin┼ú─â ai Organismelor Modificate Genetic (OMG). ┼×i ziceam c─â un OMG este ceva apar┼úin├«nd regnului vegetal care a trecut printr-un laborator sofisticat ┼či c─âruia i s-a modificat discret o secven┼ú─â din codul genetic, astfel ├«nc├«t s─â fie mai rezistent la secet─â, insecte, buruieni. S─â fie, carevas─âzic─â, mai productiv. Mai ziceam c─â biotehnologiile scurtcircuiteaz─â ni┼čte genera┼úii de ├«ncruci┼č─âri naturale repetate, necesare p├«n─â acum pentru a ameliora un soi de gr├«u, de panselu┼úe sau de cartofi. OMG-urile nu s├«nt prea simpatice. Fie vorba ├«ntre noi, simpla lor denumire, adic─â ├«n┼čirarea cuvintelor ÔÇ×OrganismeÔÇť ÔÇô ├«n loc de ÔÇ×planteÔÇť sau ÔÇ×soiuriÔÇť ÔÇô ┼či ÔÇ×Modificate GeneticÔÇť ÔÇô ├«n loc de mult mai banalul ÔÇ×ameliorate ┼čtiin┼úificÔÇť ÔÇô d─â fiori. Te a┼čtep┼úi s─â se n─âpusteasc─â spre tine, dinspre ogor, o creatur─â demn─â de ÔÇ×Alien ÔÇô partea a cincea, Monstrul din FunduleaÔÇť. Mai aminteam c─â inamicul num─ârul 1 al unor culturi, care s─â nu aib─â nevoie de at├«t de multe chimicale (├«ngr─â┼č─âminte, fungicide, insecticide), este constituit, ├«n primul r├«nd, de marile corpora┼úii ale industriei chimice, multimiliardare (propor┼úional influente politic) pe plan mondial. ┼×i mai ├«n┼čiram trei grupuri de cet─â┼úeni ai Europei care se opun, plini de bun─â-credin┼ú─â, cultiv─ârii OMG-urilor pe lanurile B─âtr├«nului Continent: ecologi┼čtii (se stric─â biodiversitatea), autohtoni┼čtii (dorim s─â cump─âr─âm mere rom├óne┼čti, nu argentiniene) ┼či tiermondi┼čtii (ba s─â cump─âr─âm ┼či de la am─âr├«┼úii din lumea a treia, c─âci Europa are datoria s─â ├«i ajute, dar ─âia s─â nu cumva s─â devin─â sclavii produc─âtorilor de OMG-uri). 

De ceva vreme, asist la formarea unui alt grup: cel al snobilor de bun─â-credin┼ú─â. ├Än general, ei s├«nt tineri, purt─âtori de tricouri cu Che Guevara, foarte activi pe forumuri, bloguri, feisbuc ┼či tuiter. S├«nt m├«ndri c─â lucreaz─â ├«ntr-o corpora┼úie multina┼úional─â care ├«i seac─â de energie 14 ore pe zi (cel pu┼úin), ┼čase zile pe s─âpt─âm├«n─â (cel pu┼úin). Ar fi ÔÇô mi se spune ├«n termeni de marketing ÔÇô segmentul urban-activ-t├«n─âr-cu studii superioare (reprezint─â ni┼ča de pia┼ú─â la care r├«vnesc toate televiziunile). Au ├«nceput s─â cumpere din t├«rgurile de produse tradi┼úionale (ceea ce este foarte bine), s─â prefere o ┼úuic─â bun─â unui whiskey cu etichet─â simandicoas─â (chestiune de gust, dar subscriu) ┼či s─â se uite cu grea┼ú─â ├«n direc┼úia McDonaldÔÇÖs-urilor (o mic─â exagerare). P├«n─â aici, nimic r─âu. Dac─â au bani ┼či ├«┼či pot permite s─â m─ân├«nce bio, eco, trendy ┼či cool e bine. Poate, dac─â ar evita ┼či semipreparatele de supermarket, pe care le devoreaz─â luni-vineri ├«n pauza de mas─â, ar fi un pic mai consecven┼úi. Dar, ├«n linii mari, e bine. S-a n─âscut o clas─â de mijloc dinamic─â, relativ bogat─â, care sus┼úine o cerere de produse alimentare ÔÇ×slow foodÔÇť. Pe baza lor, se na┼čte ┼či cre┼čte o industrie a delicateselor ÔÇ×f─âcute-n cas─âÔÇť. Ceea ce nu e r─âu, ├«n teorie. 

R─âu mi se pare momentul c├«nd snobul de bun─â-credin┼ú─â pic─â ├«n plasa unor teorii socioeconomice dubioase, f─âr─â argumente sustenabile. Cum ar fi, lupta cu ├«nc─âlzirea global─â, cu OMG-urile sau cu multina┼úionalele (nu cele la care s├«nt angaja┼úi, evident). Snobul de bun─â-credin┼ú─â are acces la Internet, ├«┼či cite┼čte, zilnic, con┼čtiincios, mail-urile, are studii extrem de specializate (cultura general─â nu este punctul s─âu forte), astfel ├«nc├«t devine victim─â sigur─â a mesajelor care informeaz─â despre nu ┼čtiu ce descoperire a vreunui grup de cercet─âtori britanici sau a renumitului ÔÇ×doctor MelinciÔÇŽ nu ┼čtiu cumÔÇť (├«nainte ca acesta s─â devin─â starul unui clip publicitar pentru o fabric─â de p├«ine). S─ârmanul om este mult prea ocupat cu ceea ce ├«i cere multina┼úionala s─â fac─â, astfel ├«nc├«t nu mai st─â s─â verifice. Ia de bune toate cele. Astfel, devine convins de toate nenorocirile pe care le aduce OMG-ul: c─â omoar─â culturile tradi┼úionale (f─âr─â nici o dovad─â), c─â ├«i s─âr─âce┼čte pe sud-americani (├«n ciuda tuturor statisticilor) sau c─â d─âuneaz─â grav consumatorului (m─âcar c─â, ├«n 90% din cazuri, acesta este Vaca, nu Omul). 

Cu asta ├«nchei, pentru moment, pledoariile pentru OMG-uri. Subiectul na┼čte pasiuni ├«nfl─âc─ârate, de ambele p─âr┼úi ale baricadei. Ceea ce este bine. Mai a┼čtept s─â se adune ┼či revin.

Gabriel Giurgiu 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.