Sîntem de invidia (teoretică a…) Europei!

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Păi, da! Europa ne invidiază! Sau ar trebui să ne invidieze… Să începem cu vecinii. Bulgarii ne invidiază pentru că la noi sînt arestaţi politicienii care fac afaceri necurate. Se uită la televiziunile noastre, vorba lui Moise Guran, cum ne uitam noi, pe vremuri, la

şi

. Sînt plini de invidie. La ei, corupţii încă mai apucă să împuşte oameni. La noi, sînt băgaţi, la foc automat, în arestul poliţiei. Îngrijorare mare! Se tem că vor rămîne singuri cu aplicaţia Schengen în braţe, dacă DNA-ul românesc o ţine tot aşa, cu exces de energie. Parcă li s-a schimbat lichidul de la automatul de pe culoar şi, în loc de „La Fîntîna“, beau numai Red Bull! Ce să zic? Să le fie de bine bulgarilor, dar se-nşală! Indiferent de rezultatele din rapoartele MCV, tot împreună vom intra în rîvnitul Spaţiu Schengen. De ce? Iaca, d-aia! Uitaţi-vă pe hartă şi urmăriţi linia frontierelor. 

Ceilalţi vecini: ungurii. După ani de zile în care mai-mai că era să călcăm pe bec (noi, românii), în materie de tratament al minorităţilor, scăparăm. Noi. Ei au intrat în cofă. Domnul Viktor Orbán a făcut, în ultima vreme, gafă după gafă. Ba s-a luat de independenţa băncii lor centrale, ba i s-a părut că libertatea presei ar trebui să fie ceva mai redusă. A încercat să îi explice doamnei Merkel cum e aia cu „mai multe forme de democraţie“ (am mai auzit şi la Fidel Castro textul ăsta) şi s-a întîlnit la Budapesta cu domnul Putin, în plină criză ucraineană. E drept, gestul a fost motivat (şi) de mutarea americanilor care au limitat dreptul la liberă mişcare unor cetăţeni maghiari, apropiaţi premierului, suspectaţi ca fiind corupţi şi că ar fi o verigă slabă în buna guvernare a unui stat membru NATO. Guvernul lor actual este socotit mult mai puţin frecventabil decît al nostru. Au de ce să ne invidieze. 

Cît despre greci, ce să mai zicem? Au toate motivele. Măcar la noi, marxiştii sînt cantitate neglijabilă, atît în Parlament, cît şi în preferinţele de simpatie ale publicului. La ei au format Guvernul şi o ameninţă pe doamna Merkel cu retragerea din zona euro. Care doamnă a şi anunţat că poate dormi liniştită noaptea, în ciuda respectivei ameninţări. Noroc cu Barack Obama care, (după ce a verificat că băncile americane şi-au lichidat în cea mai mare parte poziţiile neperformante pe bursă cu împrumuturi greceşti) a dat o declaraţie plină de simpatie pentru sărmana ţară, plină de datorii. Între timp, premierul de Syriza a anunţat o poziţie mai flexibilă privind plata ratelor, aşa că toată lumea pare mai relaxată. Oricum, grecii ne invidiază: scăparăm mai uşor din criză şi nu avem guvern gălăgios de extremă stîngă. 

Din (cam) aceleaşi motive ar trebui să ne invidieze şi francezii. Tot despre extremă este vorba. Schimbăm doar extrema. La ei, doamna LePen (fiica marelui prieten al domnui Corneliu Vadim Tudor) conduce autoritar în sondajele de opinie, în timp ce prestaţia domnului Hollande (socialist respectabil, altminteri) poate fi socotită a fi mai degrabă palidă. Noroc că doamna Merkel, din curtoazie şi socoteli strategice pe termen lung, îl mai ia cu dînsa atunci cînd merge la Moscova, să încerce negocieri cu Vladimir Putin (apropo, nu am văzut-o de nici un fel pe tînăra Mogherini făcînd ceva, în ultima vreme)… La noi, n-ai să vezi extremişti în viaţa publică decît arareori. Nu avem partide de gen în Parlament, iar Vadim, prietenul lui tati LePen, se bălăceşte, mai nou, doar în emisiuni de vodevil, în compania unor starlete mai degrabă penibile. 

Ceea ce îmi aminteşte de invidia nemţilor. Da, şi ei au motive. În primul rînd, pentru că noi, românii, nu avem atîta nevoie de gazul rusesc. Mai avem încă oarece rezerve proprii şi mai găsirăm şi zăcăminte de (mai) mare adîncime prin Marea Neagră. În plus, noi (încă) mai utilizăm tehnologia nucleară, în timp ce dînşii au marşat obsesiv pe ideea centralelor eoliene. E drept, am căzut şi noi în plasa certificatelor verzi, dar se pare că ne vom reveni un pic mai repede. 

Eu zic aşa: stimaţi concetăţeni, este cazul să ne păzim mai bine caprele! Gîndul rău al vecinilor ne pîndeşte din umbră!  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner florin calinescu png
„Eu n-am avut jucării, n-am avut dulciuri” Florin Călinescu, dezvăluiri emoționante despre copilărie
Florin Călinescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați oameni de televiziune din România, a fost invitat recent în podcast-ul lui Bursucu. Actorul a dezvăluit mai multe aspecte legate de viața personală, mărturisind că a nu a avut o copilărie prea ușoară.
Femei război Ucraina
Femeile din Ucraina refuză să-și părăsească țara, în ciuda războiului. Care sunt principalele motive invocate
Cele mai multe dintre femeile din Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată. Potrivit unui sondaj, 72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm.
Bărbat la duș FOTO Shutterstock
Când este mai bine să facem duș, dimineața sau seara. Recomandările experților
Una dintre dilemele cotidiene cu care ne confruntăm adesea este legată de momentul ideal pentru a face duș. Este mai benefic să faci un duș dimineața, înainte de a începe ziua sau mai bine seara, înainte de culcare?
bogdan talasman florin busuioc jpg
Bogdan Talașman i-a salvat viața lui Florin Busuioc. Ce a simțit în acele momente: „În tot acest timp, n-am spus nimănui lucrul ăsta”
După ce în urmă cu câteva zile celebrul prezentator meteo Florin Busuioc a dezvăluit în emisiunea „Vorbește lumea” că a suferit un infarct, dar a fost salvat de bunul său prieten și coleg de breaslă Bogdan Talașman, care i-a oferit primul ajutor până la sosirea medicilor, actorul a publicat un mesaj
Ruinele Turnului Spart de la Turnu Roşu - Sibiu Foto Blogsport Salvează monumentul
Un turn medieval stă în calea ultimelor hidrocentrale din Defileul Oltului. „Consider că se comite o mare greșeală”
Este un proiect inițiat acum cinci decenii, însă un turn medieval stă acum în calea ultimelor hidrocentrale planificate de-a lungul râului Olt. Ecologiștii din țara noastră contestă lucrările, deși acestea au fost declarate a fi de interes național.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Cu cât vor fi mai mari facturile la gaze pentru români după eliminarea plafonării. Cine va plăti mai mult
Începând cu 31 martie 2026, plafonarea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici din România va fi eliminată, iar facturile vor suferi o creștere semnificativă.
pilot jpg
A murit Cornel Zamfirescu. Pilotul de motorsport a devenit celebru pentru cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310
Veste tristă în sportul românesc. Pilotul de Motorsport, Cornel Zamfirescu, a murit. A devenit cunoscut după cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan anunță că Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii.
image png
De ce este atât de important să ai o postură corectă. Avertizările specialiștilor
Postura corectă este unul dintre pilonii esențiali ai unei vieți sănătoase, însă prea adesea este neglijată în rutina zilnică.