Sîntem de invidia (teoretică a…) Europei!

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Păi, da! Europa ne invidiază! Sau ar trebui să ne invidieze… Să începem cu vecinii. Bulgarii ne invidiază pentru că la noi sînt arestaţi politicienii care fac afaceri necurate. Se uită la televiziunile noastre, vorba lui Moise Guran, cum ne uitam noi, pe vremuri, la

şi

. Sînt plini de invidie. La ei, corupţii încă mai apucă să împuşte oameni. La noi, sînt băgaţi, la foc automat, în arestul poliţiei. Îngrijorare mare! Se tem că vor rămîne singuri cu aplicaţia Schengen în braţe, dacă DNA-ul românesc o ţine tot aşa, cu exces de energie. Parcă li s-a schimbat lichidul de la automatul de pe culoar şi, în loc de „La Fîntîna“, beau numai Red Bull! Ce să zic? Să le fie de bine bulgarilor, dar se-nşală! Indiferent de rezultatele din rapoartele MCV, tot împreună vom intra în rîvnitul Spaţiu Schengen. De ce? Iaca, d-aia! Uitaţi-vă pe hartă şi urmăriţi linia frontierelor. 

Ceilalţi vecini: ungurii. După ani de zile în care mai-mai că era să călcăm pe bec (noi, românii), în materie de tratament al minorităţilor, scăparăm. Noi. Ei au intrat în cofă. Domnul Viktor Orbán a făcut, în ultima vreme, gafă după gafă. Ba s-a luat de independenţa băncii lor centrale, ba i s-a părut că libertatea presei ar trebui să fie ceva mai redusă. A încercat să îi explice doamnei Merkel cum e aia cu „mai multe forme de democraţie“ (am mai auzit şi la Fidel Castro textul ăsta) şi s-a întîlnit la Budapesta cu domnul Putin, în plină criză ucraineană. E drept, gestul a fost motivat (şi) de mutarea americanilor care au limitat dreptul la liberă mişcare unor cetăţeni maghiari, apropiaţi premierului, suspectaţi ca fiind corupţi şi că ar fi o verigă slabă în buna guvernare a unui stat membru NATO. Guvernul lor actual este socotit mult mai puţin frecventabil decît al nostru. Au de ce să ne invidieze. 

Cît despre greci, ce să mai zicem? Au toate motivele. Măcar la noi, marxiştii sînt cantitate neglijabilă, atît în Parlament, cît şi în preferinţele de simpatie ale publicului. La ei au format Guvernul şi o ameninţă pe doamna Merkel cu retragerea din zona euro. Care doamnă a şi anunţat că poate dormi liniştită noaptea, în ciuda respectivei ameninţări. Noroc cu Barack Obama care, (după ce a verificat că băncile americane şi-au lichidat în cea mai mare parte poziţiile neperformante pe bursă cu împrumuturi greceşti) a dat o declaraţie plină de simpatie pentru sărmana ţară, plină de datorii. Între timp, premierul de Syriza a anunţat o poziţie mai flexibilă privind plata ratelor, aşa că toată lumea pare mai relaxată. Oricum, grecii ne invidiază: scăparăm mai uşor din criză şi nu avem guvern gălăgios de extremă stîngă. 

Din (cam) aceleaşi motive ar trebui să ne invidieze şi francezii. Tot despre extremă este vorba. Schimbăm doar extrema. La ei, doamna LePen (fiica marelui prieten al domnui Corneliu Vadim Tudor) conduce autoritar în sondajele de opinie, în timp ce prestaţia domnului Hollande (socialist respectabil, altminteri) poate fi socotită a fi mai degrabă palidă. Noroc că doamna Merkel, din curtoazie şi socoteli strategice pe termen lung, îl mai ia cu dînsa atunci cînd merge la Moscova, să încerce negocieri cu Vladimir Putin (apropo, nu am văzut-o de nici un fel pe tînăra Mogherini făcînd ceva, în ultima vreme)… La noi, n-ai să vezi extremişti în viaţa publică decît arareori. Nu avem partide de gen în Parlament, iar Vadim, prietenul lui tati LePen, se bălăceşte, mai nou, doar în emisiuni de vodevil, în compania unor starlete mai degrabă penibile. 

Ceea ce îmi aminteşte de invidia nemţilor. Da, şi ei au motive. În primul rînd, pentru că noi, românii, nu avem atîta nevoie de gazul rusesc. Mai avem încă oarece rezerve proprii şi mai găsirăm şi zăcăminte de (mai) mare adîncime prin Marea Neagră. În plus, noi (încă) mai utilizăm tehnologia nucleară, în timp ce dînşii au marşat obsesiv pe ideea centralelor eoliene. E drept, am căzut şi noi în plasa certificatelor verzi, dar se pare că ne vom reveni un pic mai repede. 

Eu zic aşa: stimaţi concetăţeni, este cazul să ne păzim mai bine caprele! Gîndul rău al vecinilor ne pîndeşte din umbră!  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Generalul Mark Hertling FOTO EPA-EFE
Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa
Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling.
Deepfake Technology. FOTO Discover Magazine
Proces Deep Fake în premieră. Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video
Primul proces din România cu tema DeepFake a fost judecat la o instanță din județul Giurgiu. O elevă a fost obligată să achite o sumă importantă pentru că și-a bătut joc de un coleg de clasă.
grau FOTO Shutterstock
Fermierii au recoltat 9 milioane de tone de grâu. Daea: „La porumb vor exista cantităţi mult mai mici”
Producţia de grâu obţinută în acest an ,,înmagazinată şi aflată sub cheie" este de peste 9 milioane de tone, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.