Sîntem de invidia (teoretică a…) Europei!

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Păi, da! Europa ne invidiază! Sau ar trebui să ne invidieze… Să începem cu vecinii. Bulgarii ne invidiază pentru că la noi sînt arestaţi politicienii care fac afaceri necurate. Se uită la televiziunile noastre, vorba lui Moise Guran, cum ne uitam noi, pe vremuri, la

şi

. Sînt plini de invidie. La ei, corupţii încă mai apucă să împuşte oameni. La noi, sînt băgaţi, la foc automat, în arestul poliţiei. Îngrijorare mare! Se tem că vor rămîne singuri cu aplicaţia Schengen în braţe, dacă DNA-ul românesc o ţine tot aşa, cu exces de energie. Parcă li s-a schimbat lichidul de la automatul de pe culoar şi, în loc de „La Fîntîna“, beau numai Red Bull! Ce să zic? Să le fie de bine bulgarilor, dar se-nşală! Indiferent de rezultatele din rapoartele MCV, tot împreună vom intra în rîvnitul Spaţiu Schengen. De ce? Iaca, d-aia! Uitaţi-vă pe hartă şi urmăriţi linia frontierelor. 

Ceilalţi vecini: ungurii. După ani de zile în care mai-mai că era să călcăm pe bec (noi, românii), în materie de tratament al minorităţilor, scăparăm. Noi. Ei au intrat în cofă. Domnul Viktor Orbán a făcut, în ultima vreme, gafă după gafă. Ba s-a luat de independenţa băncii lor centrale, ba i s-a părut că libertatea presei ar trebui să fie ceva mai redusă. A încercat să îi explice doamnei Merkel cum e aia cu „mai multe forme de democraţie“ (am mai auzit şi la Fidel Castro textul ăsta) şi s-a întîlnit la Budapesta cu domnul Putin, în plină criză ucraineană. E drept, gestul a fost motivat (şi) de mutarea americanilor care au limitat dreptul la liberă mişcare unor cetăţeni maghiari, apropiaţi premierului, suspectaţi ca fiind corupţi şi că ar fi o verigă slabă în buna guvernare a unui stat membru NATO. Guvernul lor actual este socotit mult mai puţin frecventabil decît al nostru. Au de ce să ne invidieze. 

Cît despre greci, ce să mai zicem? Au toate motivele. Măcar la noi, marxiştii sînt cantitate neglijabilă, atît în Parlament, cît şi în preferinţele de simpatie ale publicului. La ei au format Guvernul şi o ameninţă pe doamna Merkel cu retragerea din zona euro. Care doamnă a şi anunţat că poate dormi liniştită noaptea, în ciuda respectivei ameninţări. Noroc cu Barack Obama care, (după ce a verificat că băncile americane şi-au lichidat în cea mai mare parte poziţiile neperformante pe bursă cu împrumuturi greceşti) a dat o declaraţie plină de simpatie pentru sărmana ţară, plină de datorii. Între timp, premierul de Syriza a anunţat o poziţie mai flexibilă privind plata ratelor, aşa că toată lumea pare mai relaxată. Oricum, grecii ne invidiază: scăparăm mai uşor din criză şi nu avem guvern gălăgios de extremă stîngă. 

Din (cam) aceleaşi motive ar trebui să ne invidieze şi francezii. Tot despre extremă este vorba. Schimbăm doar extrema. La ei, doamna LePen (fiica marelui prieten al domnui Corneliu Vadim Tudor) conduce autoritar în sondajele de opinie, în timp ce prestaţia domnului Hollande (socialist respectabil, altminteri) poate fi socotită a fi mai degrabă palidă. Noroc că doamna Merkel, din curtoazie şi socoteli strategice pe termen lung, îl mai ia cu dînsa atunci cînd merge la Moscova, să încerce negocieri cu Vladimir Putin (apropo, nu am văzut-o de nici un fel pe tînăra Mogherini făcînd ceva, în ultima vreme)… La noi, n-ai să vezi extremişti în viaţa publică decît arareori. Nu avem partide de gen în Parlament, iar Vadim, prietenul lui tati LePen, se bălăceşte, mai nou, doar în emisiuni de vodevil, în compania unor starlete mai degrabă penibile. 

Ceea ce îmi aminteşte de invidia nemţilor. Da, şi ei au motive. În primul rînd, pentru că noi, românii, nu avem atîta nevoie de gazul rusesc. Mai avem încă oarece rezerve proprii şi mai găsirăm şi zăcăminte de (mai) mare adîncime prin Marea Neagră. În plus, noi (încă) mai utilizăm tehnologia nucleară, în timp ce dînşii au marşat obsesiv pe ideea centralelor eoliene. E drept, am căzut şi noi în plasa certificatelor verzi, dar se pare că ne vom reveni un pic mai repede. 

Eu zic aşa: stimaţi concetăţeni, este cazul să ne păzim mai bine caprele! Gîndul rău al vecinilor ne pîndeşte din umbră!  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.