Sînt „Prietenii Europei“ duşmanii României?

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

La sfîrșitul săptămînii trecute, RFI România publica un interviu cu Ana Gomes, europarlamentar portughez, membră a grupului Socialiștilor și Democraților, din care face parte și PSD. În interviu, eurodeputata i-a atras atenţia ministrului Justiţiei din România că oficialii de la Bruxelles „nu sînt proşti“ şi cunosc în detaliu situaţia de la București pentru că se informează din mai multe surse.

„Dacă cineva îi dezinformează pe oficialii europeni, Guvernul României este cel care face asta, pretinzînd că această reformă a Justiţiei nu are nimic de-a face cu lupta anticorupţie şi omiţînd faptul că există o anchetă foarte serioasă a OLAF. (…) Oficialii europeni nu sînt proşti, ei obţin informaţii din multe surse din România. Este şi cazul meu“, a spus socialista Ana Gomes la RFI.

Șefa Guvernului român, Viorica Dăncilă, nu a rămas datoare și a răspuns duminică seară, la România TV, afirmînd despre Ana Gomes că „e membră a fundaţiei Friends of Europe, patronată de domnul Soros, deci nu e în necunoştinţă de cauză a ceea ce vrea să inducă în România“. Cu alte cuvinte, Friends of Europe, prin intermediul europarlamentarei portugheze, ar vrea să inducă lucruri nu tocmai în regulă, în România. Dar cine este această organizație? Și este ea, într-adevăr, patronată de George Soros?

Fondat în 1999, Friends of Europe este unul dintre numeroasele think-tank-uri care activează în capitala Uniunii Europene. Potrivit site-ului propriu, membrii săi își propun să contribuie la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă Europa, cetățenii și lumea.

Friends of Europe afirmă că nu reprezintă nici un punct de vedere național, religios, politic, corporativ sau al vreunui ONG, considerînd binevenite toate părțile care doresc să-și apere punctele de vedere în cadrul unor dezbateri.

Friends of Europe furnizează rapoarte și analize și organizează dezbateri publice, preocupările fiind diverse, de la Brexit la cooperarea UE Africa, de la perspectivele coaliției guvernamentale de la Berlin la apropiatele alegeri din Italia, de la provocările de securitate ale lumii de azi la dezvoltarea de orașe inteligente și ecologice, de la energie și climă pînă la cetățenie europeană sau probleme ale educației. Și, bineînțeles, aria de preocupări este cu mult mai largă.

Un interesant proiect al organizației este European Young Leaders, o listă, actualizată anual, de tineri cu mare potențial de lideri, din toate statele membre. Ediția 2018 a European Young Leaders tocmai a apărut la începutul lunii februarie și acolo o putem găsi, din partea României, pe Alexandra Dariescu, descrisă de BBC drept o stea în devenire a artei muzicale, pianistă care a dat deja recitaluri alături de London Philharmonic Orchestra sau Royal Philharmonic Orchestra.

Portugheza Ana Gomes face parte din board-ul organizației, alături de nume importante precum negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy, foștii comisari europeni Joaquín Almunia (acum visiting professor la celebra „Sciences Po“ de la Paris), László Andor sau Stefan Füle, fostul premier italian Mario Monti, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, actual lider al ALDE (familia europeană a partenerilor de coaliție ai PSD!), doi foști secretari generali ai NATO, Xavier Solana și Jaap de Hoop Scheffer, numeroși membri ai Parlamentului European și lista e cu mult mai lungă. Există și doi români în board-ul Friends of Europe: economistul Daniel Dăianu și diplomatul Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general NATO. Sînt toți aceștia în slujba lui George Soros?

Este adevărat că în raportul financiar al organizației găsim și numele fundației miliardarului american, Open Society Institute, alături de un mare număr de companii, fundații și guverne, care pe parcursul anului 2016 au finanțat Friends of Europe cu sume de peste 45.000 de euro fiecare. Printre acestea: Google, Huawei, ENGIE, dar și Președinția slovacă a Consiliului Uniunii, guvernele Chinei, Japoniei, Germaniei și Statelor Unite, Banca Europeană de Investiții și altele.

În orice caz, din totalul bugetului organizației (aproape 2,8 milioane de euro în 2018), puțin peste 40% reprezintă contribuții ale companiilor și fundațiilor. Restul banilor au provenit de la guverne, misiuni diplomatice și instituții internaționale, din taxe de participare și membership (la acest din urmă capitol găsim și Reprezentanța României la Uniunea Europeană).

Putem spune, așadar, despre această organizație că este „patronată“ de George Soros? Și, mai ales, putem crede că este ea preocupată să facă rău României? Ce motiv ar avea?

De fapt, în Bruxelles există o sumedenie de think-tank-uri precum Friends of Europe. Numai necunoașterea felului în care funcționează capitala Uniunii Europene sau neînțelegerea temelor abordate de astfel de organizații i-ar putea încuraja pe unii să dezvolte teorii ale conspirației.

Apropo: ce îi împiedică pe guvernanții de la București să înființeze și ei la Bruxelles un centru de excelență? Mai ales că, pentru destui exponenți ai coaliției de guvernămînt, două milioane de euro chiar că nu sînt o problemă… 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turiştilor, interzis în Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restricţii sunt în vigoare pentru turiştii care ajung în Grecia, începând cu data de luni, 8 august. Autorităţile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
Bătaie în tren între un controlor şi un călător fără bilet. Agresorul este căutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.