Sînt „Prietenii Europei“ duşmanii României?

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

La sfîrșitul săptămînii trecute, RFI România publica un interviu cu Ana Gomes, europarlamentar portughez, membră a grupului Socialiștilor și Democraților, din care face parte și PSD. În interviu, eurodeputata i-a atras atenţia ministrului Justiţiei din România că oficialii de la Bruxelles „nu sînt proşti“ şi cunosc în detaliu situaţia de la București pentru că se informează din mai multe surse.

„Dacă cineva îi dezinformează pe oficialii europeni, Guvernul României este cel care face asta, pretinzînd că această reformă a Justiţiei nu are nimic de-a face cu lupta anticorupţie şi omiţînd faptul că există o anchetă foarte serioasă a OLAF. (…) Oficialii europeni nu sînt proşti, ei obţin informaţii din multe surse din România. Este şi cazul meu“, a spus socialista Ana Gomes la RFI.

Șefa Guvernului român, Viorica Dăncilă, nu a rămas datoare și a răspuns duminică seară, la România TV, afirmînd despre Ana Gomes că „e membră a fundaţiei Friends of Europe, patronată de domnul Soros, deci nu e în necunoştinţă de cauză a ceea ce vrea să inducă în România“. Cu alte cuvinte, Friends of Europe, prin intermediul europarlamentarei portugheze, ar vrea să inducă lucruri nu tocmai în regulă, în România. Dar cine este această organizație? Și este ea, într-adevăr, patronată de George Soros?

Fondat în 1999, Friends of Europe este unul dintre numeroasele think-tank-uri care activează în capitala Uniunii Europene. Potrivit site-ului propriu, membrii săi își propun să contribuie la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă Europa, cetățenii și lumea.

Friends of Europe afirmă că nu reprezintă nici un punct de vedere național, religios, politic, corporativ sau al vreunui ONG, considerînd binevenite toate părțile care doresc să-și apere punctele de vedere în cadrul unor dezbateri.

Friends of Europe furnizează rapoarte și analize și organizează dezbateri publice, preocupările fiind diverse, de la Brexit la cooperarea UE Africa, de la perspectivele coaliției guvernamentale de la Berlin la apropiatele alegeri din Italia, de la provocările de securitate ale lumii de azi la dezvoltarea de orașe inteligente și ecologice, de la energie și climă pînă la cetățenie europeană sau probleme ale educației. Și, bineînțeles, aria de preocupări este cu mult mai largă.

Un interesant proiect al organizației este European Young Leaders, o listă, actualizată anual, de tineri cu mare potențial de lideri, din toate statele membre. Ediția 2018 a European Young Leaders tocmai a apărut la începutul lunii februarie și acolo o putem găsi, din partea României, pe Alexandra Dariescu, descrisă de BBC drept o stea în devenire a artei muzicale, pianistă care a dat deja recitaluri alături de London Philharmonic Orchestra sau Royal Philharmonic Orchestra.

Portugheza Ana Gomes face parte din board-ul organizației, alături de nume importante precum negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy, foștii comisari europeni Joaquín Almunia (acum visiting professor la celebra „Sciences Po“ de la Paris), László Andor sau Stefan Füle, fostul premier italian Mario Monti, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, actual lider al ALDE (familia europeană a partenerilor de coaliție ai PSD!), doi foști secretari generali ai NATO, Xavier Solana și Jaap de Hoop Scheffer, numeroși membri ai Parlamentului European și lista e cu mult mai lungă. Există și doi români în board-ul Friends of Europe: economistul Daniel Dăianu și diplomatul Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general NATO. Sînt toți aceștia în slujba lui George Soros?

Este adevărat că în raportul financiar al organizației găsim și numele fundației miliardarului american, Open Society Institute, alături de un mare număr de companii, fundații și guverne, care pe parcursul anului 2016 au finanțat Friends of Europe cu sume de peste 45.000 de euro fiecare. Printre acestea: Google, Huawei, ENGIE, dar și Președinția slovacă a Consiliului Uniunii, guvernele Chinei, Japoniei, Germaniei și Statelor Unite, Banca Europeană de Investiții și altele.

În orice caz, din totalul bugetului organizației (aproape 2,8 milioane de euro în 2018), puțin peste 40% reprezintă contribuții ale companiilor și fundațiilor. Restul banilor au provenit de la guverne, misiuni diplomatice și instituții internaționale, din taxe de participare și membership (la acest din urmă capitol găsim și Reprezentanța României la Uniunea Europeană).

Putem spune, așadar, despre această organizație că este „patronată“ de George Soros? Și, mai ales, putem crede că este ea preocupată să facă rău României? Ce motiv ar avea?

De fapt, în Bruxelles există o sumedenie de think-tank-uri precum Friends of Europe. Numai necunoașterea felului în care funcționează capitala Uniunii Europene sau neînțelegerea temelor abordate de astfel de organizații i-ar putea încuraja pe unii să dezvolte teorii ale conspirației.

Apropo: ce îi împiedică pe guvernanții de la București să înființeze și ei la Bruxelles un centru de excelență? Mai ales că, pentru destui exponenți ai coaliției de guvernămînt, două milioane de euro chiar că nu sînt o problemă… 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.