Singurătatea Doinei Cornea

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Singurătatea Doinei Cornea jpeg

Nu e uimitoare insistenţa cu care nu puţini români au revendicat funeralii naţionale pentru Doina Cornea. Merita, fireşte, o cinstire colectivă, după o viaţă de luptă solitară. Dar altceva ar fi poate şi mai productiv.

Esenţial ar fi să ne întrebăm de ce oare a fost atît de singură, în lupta, în curajul, în onoarea şi în viaţa ei, această româncă exemplară. De ce nu s-au unit românii în jurul ei? Doar nu din cauza Bisericii Unite, de care ţinea?

S-a vorbit mult, în ultimele zile, în varii formule, despre „legenda rezistenţei“ şi „bruma de demnitate“ dobîndite, după cum scria Gabriel Liiceanu, de români „prin numele celor cîţiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul Ceauşescu“. „Ei au fost aspri şi cruzi, doamna Doina Cornea a fost puternică şi delicată. Ea a biruit!“, a declarat la rîndul său şeful Serviciului Român de Informaţii, ­E­duard Hellvig. Remarcabilă estimare de la omul care a preluat conducerea instituţiei numite, atîta amar de vreme, Securitatea.

Mă întreb însă: de ce oare mai păstrează Hellvig în arhivele proprii dosare ale poliţiei politice care ar fi trebuit de mult predate cercetătorilor teroristului regim totalitar, combătut atîţia amar de ani de puternica şi delicata doamnă? De restul, vai, prea firav, al disidenţei româneşti?

Chiar crede Hellvig că Doina Cornea „a învins“ într-o societate atît de profund minată de corupţie şi conformism, precum cea românească? Într-o ţară a cărei democraţie e sistematic torpilată de turpitudinea hoţilor, lingăilor şi delatorilor din prima, a doua şi a treia generaţie securistă?

S-au auzit sumedenie de cuvinte sublime, regretînd, de regulă, discrepanţa dintre sărăcia recunoaşterii meritelor ei şi uriaşele onoruri şi fonduri oferite stîl­pilor, turnătorilor, criminalilor sadea şi adulatorilor regimului de torţionari securişti şi comunişti, precum şi urmaşilor lor, cărora Doina Cornea li s-a opus.

Zgomotoasa avalanşă de lacrimi şi regrete fierbinţi contrastează cu răceala tăcerii gîndurilor noastre ce se ţin departe de o sferă esenţială. Fie şi aproape la fel de puţini ca disidenţii autentici de factura unei Doina Cornea sub regim ceauşist, există, totuşi, în România, gînditori capabili de autoreflecţie. Spirite în stare să suporte durerea inevitabil ascuţită a sondării cauzelor şi efectelor veritabile ale căderii ţării într-o formă mai rea de comunism decît oriunde în Europa, cu excepţia Albaniei.

Care sînt raporturile dintre această formă unică de comunism (şi postcomunism) în Europa centrală şi răsăriteană, abătută asupra naţiunii române ori produsă de ea, şi singurătatea radicală a disidenţilor ei, singurătatea de alergător de cursă lungă a prea puţinilor ei luptători pentru libertate? Nu ne amăgim, oare, crezînd că în cauză e doar cruzimea represiunii comuniste şi naţional-comuniste? Agresată de o furioasă restauraţie ceauşistă, tocmai de răspunsul la aceste întrebări ar avea mai mare nevoie societatea românească. Dar prea puţini se încumetă să rostească întrebările-cheie. Prea puţini îndrăznesc s o cinstească, fie şi post-mortem, pe Doina Cornea, întorcîndu-se la curajul, libertatea, adevărul şi onoarea pentru care şi-a riscat ea libertatea şi viaţa, cînd îşi învăţa compatrioţii să trăiască în demnitate.

De ce le vine uşor multor intelectuali să se cantoneze în regrete, dar peste măsură de greu să-şi asume, dincolo de retorică, altruismul şi civismul, protestul sistematic, curajos, valorile pentru care a luptat ea? De ce le e atît de peste mînă multora să pună nu doar teoretic, ci şi practic degetul pe rană şi să schimbe, în interesul românilor, ce e de schimbat şi în discursurile, dar şi în existenţele proprii? De ce anume ţine acest refuz? De comoditate? De propensiune spre dolce far nien­te? De fatalism? De balcanism? De dispreţ mărturisit sau nemărturisit la adresa unei naţiuni care n-avea cum să ştie să se comporte la fel de solidar şi demn faţă de comunism ca polonezii, ungurii ori cehii, de vreme ce n-a beneficiat de învăţătura, de elitele şi de instituţiile altora, de experienţa şi tradiţiile lor democratice, de aderenţa lor la valorile statului de drept?

Nu de emoţii şi cuvinte frumoase duc lipsă românii. Nu de un cult al eroilor au ei nevoie. Ci de civism şi solidaritate autentică, în baza unor repere clare care să excludă orice şansă de acceptare la cîrmă a ticăloşilor şi incompetenţilor, a linguşitorilor, impostorilor şi analfabeţilor.

Nimic nu şi-ar fi dorit disidenţii mai mult decît să nu se simtă izolaţi, ci în consens cu năzuinţele adevărate ale propriului popor. Moartea, sau ani grei de izolare după gratii, sau în arest la domiciliu, aveau să fie partea lor. Precum şi solitudinea celor urîţi pentru că au avut curajul de a fi frumoşi.

Nu e destul, post festum, să le cerem iertare, să le exaltăm splendoarea ori să condamnăm hidoşenia morală a celor care, din invidie, laşitate, ori prostie, i-au lăsat singuri şi pe cîmpul de bătaie, şi după luptă, neiertîndu-i şi detestîndu-i în secret, pentru binele făcut. 

Nu e suficient să le combatem, tardiv, solitudinea, prin ipocrit vuiet colectivist şi gălăgioase cereri de funeralii naţionale, deşi Doina Cornea le ar fi meritat neîndoielnic, cu asupra de măsură. Nu ajunge să încercăm să împiedicăm reificarea post festum şi post-mortem a veritabililor eroi naţionali, recuperaţi viclean de neruşinea propagandiştilor.

Ni se pare că pilda ei solitară ne luminează calea spre adevăr şi spre onoare, înnobilîndu-ne? Cît oare ne vom mai feri, în acest caz, să înţelegem că sîntem siliţi să ne schimbăm şi vieţile, nu numai teoriile, adecvîndu-le, prin fapte, nobleţii colective nemeritate pe care ne-au conferit-o faptele ei? 

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.