Simptomul Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Primul și, deocamdată, singurul mandat al președintelui Donald Trump va rămîne în istorie ca unul imposibil de ignorat. E prea devreme pentru a decide dacă fosta vedetă TV a devenit președinte grație unui accident istoric sau cei patru ani ai săi reprezintă semnalul unei schimbări mai profunde în politica americană, cît și în cea internațională. Dar este momentul potrivit pentru un bilanț. 

Lăsînd la o parte nesfîrșitele discuții despre stilul prezidențial – sau neprezidențial, dacă vreți –, Trump a venit la Casa Albă cu o agendă relativ clară. Deși mijloacele de îndeplinire a ei sînt subiect de discuție, e cert că, la final de mandat, poate spune că a livrat o bună parte din lucrurile pe care le promisese.

O scurtă trecere în revistă 

● Reduceri de taxe. Asemeni unui republican clasic, Trump a promis că va lăsa mai mulți bani în conturile cetățenilor și companiilor. A făcut-o. Reducerile sînt însă limitate în timp, continuarea lor depinde de viitoarele administrații.

● Refoma Justiției. După mulți ani de zile în care Curtea Supremă a Statelor Unite a înclinat către stînga, Trump a promis că va selecta judecători conservatori astfel încît cea mai înaltă instanță din țară să se înscrie pe un curs mai apropiat de agenda republicană. Doi dintre magistrații nominalizați în ultimii patru ani, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh, sînt deja parte din completul de nouă judecători. Amy Coney Barett, a treia nominalizare, e foarte aproape de a-și ocupa locul la Curte. Pentru zeci de ani de aici înainte, liberalii americani au motive să se teamă de fiecare decizie a acestei instanțe.

● Înfrîngerea Statului Islamic. Cîndva, în precedenta campanie electorală, Trump promitea că va bombarda SI pînă cînd va dispărea de pe fața pămîntului. A făcut-o. Armata americană a folosit în lupta cu extremiștii islamici care ocupau părți din Siria și Irak cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul ei. În plus, un raid al forțelor speciale americane l-a ucis pe liderul SI, Abu Bakr Al-Baghdadi. Statul Islamic a fost înfrînt, dar luptătorii și ideologia lui supraviețuiesc. Efectele le vedem din cînd în cînd la știri.

● Dereglementare. Trump a insistat că va reduce masiv numărul de reguli pe care companiile americane trebuie să le respecte pentru a-și putea desfășura activitatea. Argumentul era că excesul de legislație îngreunează extinderea business-urilor în dauna acționarilor și a angajaților deopotrivă. S-a ținut de cuvînt, chiar dacă procentul de 70% nu a fost respectat. O decizie interesantă în acest context a fost aceea care obliga agențiile guvernamentale să specifice la care două reguli existente vor renunța atunci cînd cer implementarea uneia noi.

● Creșterea cheltuielilor militare. În fiecare an al administrației Trump, armata americană a primit mai mulți bani decît în precedentul. Mai mult decît atît, liderul american a forțat o parte dintre partenerii militari ai Americii să își respecte angajamentele privind sumele cheltuite pentru apărare. Tot un fel de succes e și decizia administrației americane de a renunța la stupida idee (emisă de președinte însuși) de a desființa NATO. Consecințele unei astfel de evoluții sînt imposibil de evaluat.

● Mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. S-a întîmplat în 2018, la aniversarea a 70 de ani de la înființarea statului Israel. În același timp, deși nu a reușit să facă nimic pentru o împăcare istorică a israelienilor cu palestinienii (mult lăudatul plan Kushner a rămas un proiect și cam atît), administrația Trump a contribuit masiv la normalizarea relațiilor dintre statele arabe și Israel. Anunțurile din ultima vreme privind stabilirea de relații diplomatice cu Bahreinul și Emiratele Arabe Unite sînt pași importanți în direcția păcii. 

Au existat și realizări parțiale – zidul de la granița cu Mexicul, retragerea din teatre de luptă sau ieșirea din diverse tratate internaționale –, precum și o serie de eșecuri – eliminarea Obamacare, reducerea uriașei datorii guvernamentale sau deportarea imigranților ilegali.

Însă nici un președinte american nu a îndeplinit vreodată toate promisiunile de campanie. În fapt, nici un politician de nicăieri din lume nu a făcut-o. Măcar din punctul ăsta de vedere, Trump nu e special.

În funcție de preferințe, mandatul lui Trump poate fi interpretat ideologic sau stilistic în orice fel. Fie că vedem în el un oportunist ipocrit și rasist, fie că vedem un lider neconvențional care s-a întors la fundamentele societății  americane – libertate economică și personală –, un lucru este cert: Trump nu a lăsat pe nimeni indiferent. Orice tentativă de a trage o concluzie acum va suferi de pe urma apropierii prea mari de evenimentele aflate în discuție. Așa cum președinția lui Richard Nixon este privită cu alți ochi astăzi decît acum 30 de ani, e posibil ca și cea a lui Trump să fie reevaluată. În orice direcție.

Iar dacă președintele american are un singur merit, fie el și un pic îndoielnic, atunci acesta stă în capacitatea uriașă de a sublinia, chiar și involuntar, tensiunile din societatea americană. Rasismul era acolo și înainte de Trump, decalajele economice erau acolo, la fel și corupția politicienilor. Prin conduita sa imprevizibilă și prin histrionism, președintele nu a făcut decît să le sublinieze cu o tușă groasă. Cu bunele și relele sale, Trump a fost mai mult un simptom decît un declanșator. Maladiile sînt vechi, doar electoratul se mai înnoiește din cînd în cînd.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.