Simptomul Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Primul și, deocamdată, singurul mandat al președintelui Donald Trump va rămîne în istorie ca unul imposibil de ignorat. E prea devreme pentru a decide dacă fosta vedetă TV a devenit președinte grație unui accident istoric sau cei patru ani ai săi reprezintă semnalul unei schimbări mai profunde în politica americană, cît și în cea internațională. Dar este momentul potrivit pentru un bilanț. 

Lăsînd la o parte nesfîrșitele discuții despre stilul prezidențial – sau neprezidențial, dacă vreți –, Trump a venit la Casa Albă cu o agendă relativ clară. Deși mijloacele de îndeplinire a ei sînt subiect de discuție, e cert că, la final de mandat, poate spune că a livrat o bună parte din lucrurile pe care le promisese.

O scurtă trecere în revistă 

● Reduceri de taxe. Asemeni unui republican clasic, Trump a promis că va lăsa mai mulți bani în conturile cetățenilor și companiilor. A făcut-o. Reducerile sînt însă limitate în timp, continuarea lor depinde de viitoarele administrații.

● Refoma Justiției. După mulți ani de zile în care Curtea Supremă a Statelor Unite a înclinat către stînga, Trump a promis că va selecta judecători conservatori astfel încît cea mai înaltă instanță din țară să se înscrie pe un curs mai apropiat de agenda republicană. Doi dintre magistrații nominalizați în ultimii patru ani, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh, sînt deja parte din completul de nouă judecători. Amy Coney Barett, a treia nominalizare, e foarte aproape de a-și ocupa locul la Curte. Pentru zeci de ani de aici înainte, liberalii americani au motive să se teamă de fiecare decizie a acestei instanțe.

● Înfrîngerea Statului Islamic. Cîndva, în precedenta campanie electorală, Trump promitea că va bombarda SI pînă cînd va dispărea de pe fața pămîntului. A făcut-o. Armata americană a folosit în lupta cu extremiștii islamici care ocupau părți din Siria și Irak cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul ei. În plus, un raid al forțelor speciale americane l-a ucis pe liderul SI, Abu Bakr Al-Baghdadi. Statul Islamic a fost înfrînt, dar luptătorii și ideologia lui supraviețuiesc. Efectele le vedem din cînd în cînd la știri.

● Dereglementare. Trump a insistat că va reduce masiv numărul de reguli pe care companiile americane trebuie să le respecte pentru a-și putea desfășura activitatea. Argumentul era că excesul de legislație îngreunează extinderea business-urilor în dauna acționarilor și a angajaților deopotrivă. S-a ținut de cuvînt, chiar dacă procentul de 70% nu a fost respectat. O decizie interesantă în acest context a fost aceea care obliga agențiile guvernamentale să specifice la care două reguli existente vor renunța atunci cînd cer implementarea uneia noi.

● Creșterea cheltuielilor militare. În fiecare an al administrației Trump, armata americană a primit mai mulți bani decît în precedentul. Mai mult decît atît, liderul american a forțat o parte dintre partenerii militari ai Americii să își respecte angajamentele privind sumele cheltuite pentru apărare. Tot un fel de succes e și decizia administrației americane de a renunța la stupida idee (emisă de președinte însuși) de a desființa NATO. Consecințele unei astfel de evoluții sînt imposibil de evaluat.

● Mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. S-a întîmplat în 2018, la aniversarea a 70 de ani de la înființarea statului Israel. În același timp, deși nu a reușit să facă nimic pentru o împăcare istorică a israelienilor cu palestinienii (mult lăudatul plan Kushner a rămas un proiect și cam atît), administrația Trump a contribuit masiv la normalizarea relațiilor dintre statele arabe și Israel. Anunțurile din ultima vreme privind stabilirea de relații diplomatice cu Bahreinul și Emiratele Arabe Unite sînt pași importanți în direcția păcii. 

Au existat și realizări parțiale – zidul de la granița cu Mexicul, retragerea din teatre de luptă sau ieșirea din diverse tratate internaționale –, precum și o serie de eșecuri – eliminarea Obamacare, reducerea uriașei datorii guvernamentale sau deportarea imigranților ilegali.

Însă nici un președinte american nu a îndeplinit vreodată toate promisiunile de campanie. În fapt, nici un politician de nicăieri din lume nu a făcut-o. Măcar din punctul ăsta de vedere, Trump nu e special.

În funcție de preferințe, mandatul lui Trump poate fi interpretat ideologic sau stilistic în orice fel. Fie că vedem în el un oportunist ipocrit și rasist, fie că vedem un lider neconvențional care s-a întors la fundamentele societății  americane – libertate economică și personală –, un lucru este cert: Trump nu a lăsat pe nimeni indiferent. Orice tentativă de a trage o concluzie acum va suferi de pe urma apropierii prea mari de evenimentele aflate în discuție. Așa cum președinția lui Richard Nixon este privită cu alți ochi astăzi decît acum 30 de ani, e posibil ca și cea a lui Trump să fie reevaluată. În orice direcție.

Iar dacă președintele american are un singur merit, fie el și un pic îndoielnic, atunci acesta stă în capacitatea uriașă de a sublinia, chiar și involuntar, tensiunile din societatea americană. Rasismul era acolo și înainte de Trump, decalajele economice erau acolo, la fel și corupția politicienilor. Prin conduita sa imprevizibilă și prin histrionism, președintele nu a făcut decît să le sublinieze cu o tușă groasă. Cu bunele și relele sale, Trump a fost mai mult un simptom decît un declanșator. Maladiile sînt vechi, doar electoratul se mai înnoiește din cînd în cînd.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.