Și totuși rezistă

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Gideon Rachman observă, într-un editorial din Financial Times, că 2022 n-a fost un an foarte fericit pentru o serie întreagă de lideri autoritari și adepți ai stilului „mînă de fier”. Vladimir Putin s-a împiedicat în Ucraina, Xi Jinping s-a văzut confruntat cu cele mai mari proteste de pe teritoriul Chinei continentale din 1990 încoace, teocrația lui Ali Khamenei se clatină sub presiune populară. În Americi, Donald Trump tocmai a contribuit semnificativ la cea de-a treia înfrîngere electorală la rînd pentru republicani, iar clona sa braziliană, Jair Bolsonaro, a pierdut alegerile apoi a încercat fără succes să oprească instalarea noului președinte cu ajutorul unor mișcări de stradă.

Observînd totuși că personalități ca Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, Viktor Orbán în Ungaria sau Manuel López Obrador din Mexic nu numai că și-au păstrat puterea, dar pe alocuri și-au și consolidat-o, Rachman își permite să spere prudent că ce a fost mai rău rămîne în urmă, iar mirajul autoritarismului va intra în regres.

Toți cei amintiți mai sus au încercat sub diverse forme să testeze rezistența actualului aranjament politic internațional. Mizînd fie pe puterea militară, fie pe cea dată de resursele naturale sau pur și simplu, cum e cazul Chinei, pe dimensiunile unei economii imposibil de ignorat, fiecare dintre ei a încercat să își impună voința și agenda în fața unui Occident pe care l-au bănuit slăbit și indecis. În toate cazurile, inamicul a fost democrația liberală. Asemeni lui Marx evaluînd capitalismul, dictatorul pariază că liberalismul conține semințele autodistrugerii. 

Ajunge să aruncați o privire pe comunicarea publică a ambasadei Rusiei la București ca să vă convingeți de asta. Canalul de Telegram întreținut de martorii lui Putin e plin de articole obscure de prin Malaezia sau Emiratele Unite care explică doct cum Occidentul se va prăbuși în frig și întuneric pentru că nu acceptă viziunea rusească asupra lumii. 

Viziunea rusească asupra lumii s-a împotmolit în rezistența ucraineană și se zbate acum între ridicol și perspectiva unui tribunal pentru crime de război, însă nimeni n-ar trebui să facă greșeala să le subestimeze rușilor capacitatea de a exploata resentimente, frustrări și ratări occidentale. Cîteva discuții pe care le-am avut vara aceasta cu ziariști și activiști din Africa și Orientul Mijlociu m-au convins că mai important decît dreptatea sau adevărul occidentale e contextul. E foarte greu să argumentezi în favoarea Franței cîtă vreme Guvernul de la Paris se comportă în continuare ca o putere colonială nu foarte inteligentă. Asta într-o discuție cu un ivorian. La fel, atunci cînd subiectul „America” va apărea într-o conversație cu un iordanian sau un palestinian. Și subiectul, inevitabil, își va face loc. 

Și nu e vorba numai despre ruși. Puteți să înlocuiți mutra neplăcută a lui Putin cu cea a oricărui alt dictator și veți observa în astfel de conversații că preocuparea pentru instaurarea, prezervarea sau avansul democrației liberale nu e chiar prioritară. Și e firesc pe undeva. Sute de milioane de oameni trăiesc cu teama că mîine nu vor avea ce mînca, cu frustrarea că nu sînt stăpîni pe destinele țărilor lor și fără garanția unui viitor măcar marginal mai bun. E o naivitate să credem că liberalismul poate triumfa într-o bulă occidentală bine izolată. Nu există nici o fortăreață. Problemele din afara Occidentului vor radia pînă în capitalele europene și nord-americane. 

Știm asta pentru că vedem valurile de emigranți care își riscă viețile pentru a trece de partea asta a graniței. Și știm asta și pentru că îl vedem pe Vikor Orbán vampirizînd cu succes o temă pentru care adversarii săi liberali nu știu, nu vor sau nu pot să furnizeze răspunsuri viguroase. Ne interesează lucrurile astea? Ar trebui. Ratarea aderării la Schengen a fost justificată de Karl Nehammer, cancelarul Austriei, folosind fix tema migranților. Sigur, aici trebuie amintită și incompetența arogantă a administrației Iohannis, dar despre asta am scris săptămînile trecute. 

Ar trebui să ne intereseze și pentru că liberalismul românesc, atît cît e, suferă sub greutatea unei coaliții care a instalat un general pe post de premier și care s-a remarcat prin tot felul de derapaje autoritariste. Ministrul Bode amenințînd printre dinți un lider al Opoziției de la tribuna Parlamentului sau lansarea pe piață a unor proiecte de legi ale siguranței naționale care par scrise de un intern ambițios și cu mult timp liber, transferat anul trecut de la FSB, sînt două astfel de exemple. Profitînd de criza economică și prevalîndu-se într-un mod care jignește inteligența de războiul din Ucraina, coaliția PSD-PNL sapă voios la temelia democrației locale. Sigur, asta întîmpină rezistență, însă adevărul e că sîntem fragili. Și, probabil, ar trebui să fim recunoscători pentru lipsa de charismă a liderilor noștri politici. Dublată de farmec, aroganța combinației Klaus, Nicu și Marcel ne-ar fi dus probabil direct în Belarus. 

Așa cum sugera Gideon Rachman, sînt perspective pentru vremuri mai bune. Dar adăugați problemelor pe care le ducem cu noi în 2023 toate cele nerezolvate anul asta. Mai bine? Poate. Greu? Cu siguranță.

Rezistăm.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Melania Trump  foto   GettyImages jpg
Melania Trump își lansează propria criptomonedă
Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, a lansat o criptomonedă în ajunul inaugurării soțului său ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
tenis istock jpg
pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.