Şi totuşi, politicienii români visează la Vişegrad!

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Ei bine, nu. Tema unei posibile alinieri a României la Grupul Vișegrad nu s-a închis odată cu declarația de la RFI a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, potrivit căreia zvonurile pe tema aceasta sînt pur și simplu „fake news“. Subiectul revine cu declarația făcută, la același post de radio, de un fost ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlățean.

„Sînt şi alţi parteneri europeni, care sînt nemulţumiţi, unii sînt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles, genul statelor central-est europene, dar, atenţie, noi aici rezonăm şi cei care vorbesc împotriva unei forme de cooperare cu Grupul Vişegrad, care astăzi, cel puţin, unele dintre statele de acolo sînt stigmatizate, de fapt, ascund interese politice. De ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE? (…) Poate că este timpul să fim ceva mai hotărîţi în abordarea acestor subiecte“, a spus la RFI senatorul PSD. Este important de precizat că discuția a avut loc imediat după publicarea de către Comisia Europeană a Raportului MCV și la puțin dimp după anunțul deschiderii unui dosar penal pe numele liderului PSD Liviu Dragnea,  privind inclusiv fraude cu fonduri europene.

România a criticat de la bun început legătura pe care unele dintre statele membre (nu doar Olanda) o fac între aderarea la Spațiul Schengen și monitorizarea pe Justiție. Aceste state blochează de aproape șapte ani accesul României și al Bulgariei la spațiul comun fără frontiere, cu toate că atît Comisia Europeană, cît și Parlamentul European au afirmat răspicat că Bucureștiul și Sofia sînt pe deplin pregătite.

Este explicabilă frustrarea liderilor români, indiferent de orientarea lor politică. Titus Corlățean nu este nici pe departe singurul care i-a dat glas de-a lungul anilor. Însă niciodată pînă acum lucrurile nu au fost puse în astfel de termeni – niciodată nu s-a pus în discuție poziționarea României alături de Germania și Franța, „nucleul dur“ al Uniunii Europene. În definitiv, interesele românești – de la constituirea bugetului comunitar la menținerea politicilor agricolă și de coeziune, de la libertățile de mișcare și pînă la asistența pentru consolidarea statului de drept – sînt mai bine servite prin apropierea de Paris și de Berlin. Chiar cu prețul rămînerii, pentru o vreme, în afara Spațiului Schengen. Așadar, în ce măsură ne-ar putea ajuta mai mult „soluția Corlățean“, și anume alinierea la Grupul Vișegrad? (De aderare nu poate fi vorba, cîtă vreme grupul nu a declarat niciodată că vrea să se extindă.)

Să vedem mai întîi ce mai înseamnă azi acest grup. Constituit în anul 1990 ca o platformă comună pentru integrarea în structurile euroatlantice, grupul și-a atins scopul în mod strălucit. Cu excepția temporară a Slovaciei din vremea lui Meciar, statele central-europene s-au profilat imediat în modele de reforme și de liberalizare.

Astăzi însă, coerența grupului are de suferit. Din punct de vedere strategic, Ungaria înclină spre Moscova, Polonia este puternic atlantistă, în Cehia președintele Zeman are un discurs pro-nunțat pro-Putin, în timp ce Slovacia, nepu-tîndu-se alinia cu Ungaria, n-are ce face și merge cu Vestul.

În marile dosare europene, grupul nu a demonstrat unitatea așteptată. Nu au fost uniți în toamna anului 2015, cînd Consiliul European a votat pentru relocarea migranților (Ungaria, Slovacia și Cehia au votat contra, la fel ca România, Polonia – nu). S-au situat pe poziții diferite în dosarul muncitorilor detașați – Cehia și Slovacia susțin modificarea directivei, Polonia se menține pe o poziție rigidă.  

Un singur element leagă acum puternic cele patru capitale, și anume discursul antieuropean al liderilor, mai degrabă de uz intern, electoral. Pentru că, în jocul european și strategic, fiecare merge pe drumul lui. Și atunci, la ce ne folosește Grupul Vișegrad? Ce beneficii ne poate aduce prezența într-o „grupă“ din care doi membri, Ungaria și Polonia, sînt în plină procedură de pierdere a dreptului de vot în Consiliu?

Vom putea adera mai repede la Spațiul Schengen? Vom închide mai repede monitorizarea pe Justiție? Vom obține politici mai bune pentru agricultură și dezvoltare regională? Dimpotrivă, atingerea acestor obiective va fi mai degrabă îngreunată.

Un singur lucru ar putea fi obținut: realizarea unei minorități care, la nevoie, să poată bloca legarea alocării fondurilor de coeziune de respectarea statului de drept. Dar, și aici, „contribuția“ României este problematică, atîta timp cît, în ultimă instanță, președintele este cel care gestionează afacerile europene.

Este greu de crezut că declarațiile fostului ministru de Externe reprezintă doar o abordare personală. Judecînd după opiniile exprimate și de alți exponenți ai coaliției de guvernare, pare mai curînd expresia stării de spirit prezente acum în cercul PSD-ALDE. Abordările lor sînt tot mai pronunțat eurosceptice, culminînd cu teoriile conspiraționiste și teza „statului paralel“.

Deraierea României de la linia pro-europeană și desprinderea ei de nucleul dur al Uniunii se profilează deja ca una dintre temele majore ale  confruntării politice din următoarea perioadă. Iar rezultatul acestei partide rămîne incert. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.