Şi totuşi, de bine despre România

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Am avut recent ocazia de a-l intervieva, pentru RFI România, pe unul dintre autorii mei preferaţi în materie de „călătorii geopolitice“ – Robert Kaplan, autor a numeroase cărți de politică internațională, bazate pe propriile călătorii în diferite părți ale lumii. El a lansat recent un volum consacrat României: În umbra Europei. Două Războaie Reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea (Editura Humanitas). Cartea adună impresiile din numeroasele călătorii pe care autorul le-a făcut în România, încă din anii ’70 ai secolului trecut.

Consilier al mai multor președinți, secretari de stat și șefi ai armatei Statelor Unite, Robert Kaplan îmbină în cărțile sale analiza geopolitică, eseul jurnalistic și impresiile de călătorie, toate alături de numeroase și extinse referiri istorice.

Cred că merită ca o parte, măcar, dintre remarcile sale din cursul interesantei discuţii purtate pentru RFI România să rămînă şi într-un text tipărit. Ele vin din partea cuiva care cunoaşte România, desigur. Dar care, vizitînd-o la diferite intervale de timp şi stînd de vorbă cu diferiţi oameni (decidenţi, intelectuali, jurnalişti etc.), poate să-şi permită luxul unei detaşări sănătoase şi al unei priviri de ansamblu. Vă propun, aşadar, cîteva citate pe care le-am selectat din acest interviu.

„România reprezintă pentru Europa de Sud-Est ceea ce Polonia reprezintă pentru Europa de Nord-Est. Numeroşi autori occidentali au scris cărţi minunate despre Polonia. Şi, comparativ, s-a scris puţin despre România.“

„România a fost cel mai întunecat colţ al Europei de Est. Am fost pentru prima dată în România în 1973, dar am făcut o vizită mai substanţială în 1981. Apoi am revenit în anii ’80. Existau diferite tipuri de comunism în regiune, dar în România era un stalinism cu unele elemente nord-coreene.“

„România se găseşte acum în cea mai bună situaţie pe care a avut-o de foarte mult timp, aş spune chiar de secole. Şi aceasta, în pofida tuturor problemelor, dar şi în pofida tuturor complexelor pe care românii le au în legătură cu guvernanţii lor. Creşterea economică este de 4%, a doua din Uniunea Europeană, a primit puţini refugiaţi pentru că nu e în Spaţiul Schengen, nu a avut o criză financiară precum a Greciei fiindcă nu e în zona euro. România a evitat multe catastrofe. Azi găsesc România în cea mai bună condiţie de cînd o vizitez eu, din anii ’70.“

„Este adevărat că oamenii au protestat în România, ei au vrut o guvernare mai bună, mai transparentă. Cred că este un lucru bun că se protestează pentru aşa ceva. Oamenii nu au protestat pentru anumite ideologii, cum se întîmplă în Franţa, în Grecia sau, mai recent, în Polonia. Nu au ieşit pentru o ideologie de stînga sau pentru una fascistă. Oamenii au protestat pentru o guvernare democratică, responsabilă. Aceasta arată un bun nivel de sănătate a electoratului, comparativ cu alte ţări din Europa. Da, oamenii se plîng, dar se plîng pentru lucruri corecte. Ei împing lucrurile în direcţia bună. Instituţiile sînt în continuare prea slabe.“

„Există o mare diferenţă între România anului 2016 şi cea pe care am vizitat‑o în 1998. În anii ’90, oraşe mari precum Bucureştiul, Braşovul sau altele făceau progrese mari, nu şi restul ţării. Cînd părăseai marile oraşe, te întorceai în timpul comunismului românesc. Aceasta s‑a schimbat fundamental. Am călătorit în multe părţi ale României în ultimii ani. Şi chiar în cele mai rurale zone am găsit drumuri noi, benzinării noi, dotări agricole noi, ferme noi. În sfîrşit, zona rurală începe să tindă spre nivelul oraşelor.“

"Dintre toate statele din regiune, România este cea mai stabilă. Polonia s-a deplasat către dreapta, Ungaria se transformă într-un nou stat autoritar sub Vik­tor Orbán, Serbia se află sub dominaţia reţelelor criminale. Bulgaria este un stat slab din punct de vedere instituţional şi, de asemenea, dominat de crima organizată. Moldova, după cum ştim, e la limita haosului.“

„Cred că Rusia lui Putin rămîne cea mai mare provocare geopolitică la adresa României. Şi acesta este motivul pentru care România ţine aproape de Statele Unite. Putin este agresiv şi vede Occidentul ca fiind slab. Dar România trebuie să vadă în perspectivă. Putin nu e Stalin. Angela Merkel nu e Adolf Hitler. O revenire pur şi simplu la anul 1939 nu poate exista. Dar unul dintre lucrurile cele mai îngrijorătoare pentru România este să vadă că Uniunea Europeană devine tot mai slabă. O Uniune Europeană puternică protejează România. O Uniune puternică oferă un puternic sistem al statului de drept, oferă transparenţă. România are nevoie de o Europă puternică pentru a face faţă presiunii Rusiei“.

„Nu cred că proiectul unirii cu Republica Moldova este viabil în acest moment. Unirea ar fi văzută de către Moscova ca o ameninţare directă. Rusia ar putea anexa Transnistria şi aduce mai multă armată acolo. Aceasta ar pune şi mai multă presiune pe România şi Moldova. Cred că statu quo-ul trebuie să rămînă pentru un timp.“

„Dintre personalităţile istorice româneşti cel mai mult m-a impresionat Iuliu Maniu. A fost un politician moderat şi normal în timpuri anormale. A fost împotriva naziştilor, cînd erau la putere. La fel, împotriva comuniştilor. Este un exemplu al politicii moderate, al democraţiei burgheze. Cred că a fost un mare om politic român.“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Fost director de școală și consilier local din Suceava, la închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu o elevă
Nicolae Adrian Achihăiei s-a întâlnit de două ori pe săptămână, la el acasă, cu o elevă de 15 ani, timp de aproape doi ani, pentru a întreține relații sexuale cu adolescenta. Relația interzisă era cunoscută de tot satul, dar bărbatul a rămas profesor până a fost ridicat de polițiști.
image
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
O româncă a povestit pe o rețea de socializare cum gestul unui cuplu de români din Turnu Severin i-a salvat vacanța. Femeia a reușit în aproximativ două ore să-și recupereze documentele pentru care ar fi trebuit, cel mai probabil, să alerge săptămâni întregi.
image
Scandal politic la Eurovision: reprezentanta Israelului a fost huiduită, iar concurentul olandez a fost dat afară din finală VIDEO
În contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și a criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a