Şi totuşi, cine sunt duşmanii Europei?

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Era prin primăvara lui 2014 cînd o surprindeam cu această întrebare pe fosta comisară pentru Justiţie, Viviane Reding, într-o dezbatere de la Bruxelles. Ruşii tocmai ameninţau cu represalii după căderea lui Ianukovici în Ucraina. În cîteva zile avea să urmeze anexarea Crimeei. Se apropiau alegerile europene şi se organizau o sumedenie de dezbateri publice cu membrii Comisiei Europene în prim-plan. Cît de mult au ajutat aceste dezbateri la apropierea Europei de europeni e o altă discuţie.

Cert este că prima expresie pe care am putut-o citi pe chipul doamnei comisar a fost: cum, nu ştii? Europa nu are duşmani, alţii decît propriile slăbiciuni şi ezitări. I-am replicat că ar trebui să le mulţumim ruşilor că, în sfîrşit, avem un duşman.

Să ne înţelegem: Europa încă trăia cu imaginea despre sine a unei entităţi a binelui, a cărei menire este să se extindă continuu, găsind la marginile ei populaţii dornice să intre cît mai repede înăuntru. Logica aceasta a funcţio­nat în cazul Europei Centrale, al României şi Bulgariei. Dar s-a frînt mai la răsărit, unde a dat de ezitările moldovenilor şi de reacţia războinică a Rusiei.

Astăzi, măcar atîta lucru ştim: că avem duşmani. Şi încă unii de mare calibru. Iar aceasta, dincolo de ameninţarea în sine, poate avea darul de a ne uni şi de a da un sens reacţiei noastre împotriva barbariei. Duşmanii Europei sînt duşmanii libertăţii în general sau ai libertăţilor consacrate de tratatele europene în particular. Sînt duşmanii libertăţii simple, asumate în gesturile noastre de fiecare zi – cei care ne consideră nedemni de viaţă fiindcă avem obiceiul de a ieşi seara în oraş, la spectacole, pe stadioane sau în localuri. Este forma de adversitate cea mai rudimentară, forma crimei oarbe şi laşe.

Există însă şi forme ceva mai sofisticate, cum este adversitatea Rusiei, motivată geopolitic. Europei i se conferă de la Kremlin ceea ce nici măcar ea nu şi-a dorit prea tare să deţină – o dimensiune strategică. Şi iată Europa obligată să joace pe teren strategic. Iar la aceasta se adaugă războiul propagandistic, pe atît de eficace pe cît instituţiile naţionale şi europene se confruntă cu probleme. Un lucru e sigur: instituţiile liberale, deschise şi transparente, pot lua mai greu decizii în momente de criză. Apar ezitările şi dezbaterile, celor nemulțumiţi le e permis să protesteze. Liberalismul nu se pretinde infailibil – aceasta e chiar frumuseţea lui, pe care neliberalismul o tratează ca pe o slăbiciune.

Şi ajungem aici la libertăţile consacrate în actul fondator al Uniunii Europene. Libera circulaţie a persoanelor, banilor, serviciilor şi capitalurilor începe să-şi aibă adversari tot mai vocali chiar în interior. Partidele extremiste şi antieuropene propun revenirea la Europa medievală a zidurilor şi a privilegiilor. „Soluţiile“ lor sînt protecţionismul comercial şi limitarea libertăţilor de mişcare pentru europenii consideraţi „de mîna a doua“.

Liderii Europei au de dat în primul rînd un răspuns politic acestor adversităţi. Avem a ne apăra libertatea şi libertăţile, într-o confruntare lungă şi grea, care va marca următorii ani. Şi nu ştim astăzi dacă la sfîrşit va ieşi învingătoare libertatea sau opusul ei, în diversele sale forme.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: