Și dacă o să fie mai rău?

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Vaccinul e aici, măsurile de sprijin pentru companii și angajați sînt și ele decise, unele se aplică deja. Altele mai așteaptă, aprobări sau alocări de fonduri, dar le va veni și lor rîndul. Se întoarce tiptil optimismul. 

Pe unele străzi, soarele strălucește așa puternic încît primim deja avertismente că ne paște oribilul pericol al hedonismului eliberat și eliberator. Privim înainte spre nunțile prea mult amînate, spre călătorii imposibile astăzi sau, de ce nu, spre orgii și înmormîntări organizate fără teama poliției. Aici, la Bruxelles sau aiurea.

Sigur, nu e obligatoriu ca viitorul să însemne excese de vreun fel. Ci doar o întoarcere în banalitate predictibilă. Era o emisiune la TV al cărei titlu s-ar potrivi azi, Profeții despre trecut. Dacă vrem așa de mult să ne întoarcem la ce era înainte, ne-ar fi, poate, util să încercăm să înțelegem mai bine trecutul. Căci, dacă ne citim mai atent horoscopul în revers, s-ar putea să descoperim, un pic surprinși, că și înainte de pandemie eram nemulțumiți. Nici atunci nu prea ne plăcea ce era în jur. Nu se făceau progrese sau, dacă se făceau, direcția era greșită, iar viziunea absentă. Și nici oamenii nu erau mai buni sau mai productivi. Aveau doar griji diferite. Acum au aceleași griji plus una comună.

Prudent, dar ferm, optimismul se instalează prin case și business-uri. O reacție cumva normală după un an de incertitudine. Guvernele, al nostru și ale altora, refuză să mai facă proiecții negative și se mulțumesc să administreze lucrurile de la o zi la alta.

Adevărul e că, așa cum n-au fost în stare să facă previziuni atunci cînd pandemia a început să facă victime, guvernele și organizațiile internaționale nu sînt nici acum foarte convinse că înțeleg încotro mergem. Priviți înapoi – în 2020, aproape fiecare strategie de luptă împotriva pandemiei s-a dovedit a fi doar tactică de amînare. 

Modelul suedez? Aș!  

Imunitatea britanică de turmă? Ce e aia?! 

Competența irlandeză? Ha-ha!  

Eșecuri cărora nu le venise încă timpul. Despre succesul din tot felul de dictaturi din care informația iese trunchiată și filtrată vorbim cu altă ocazie.

Sîntem optimiști, dar pe ce bază? Alte eșecuri se petrec în tăcere, în timp ce sîntem preocupați să înjurăm nefericita aia de platformă care ar fi trebuit să facă din vaccinare un proces funcțional, previzibil, banal.   

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat emfatic  cum omenirea se pregătește de un catastrofic și mondial eșec moral. Nu e cinstit, spune Ghebreyesus, ca persoanele tinere din țările bogate să aibă acces privilegiat la tratament. A oferit oficialul OMS și niște cifre. Aproape 40 de milioane de doze de vaccin plecaseră către 49 de state mai bogate, pînă la data intervenției sale. Există și o națiune săracă și nenumită care, pînă la aceeași dată, primise fix 25 de doze. Cam de cît ar fi nevoie pentru vaccinarea locuitorilor unei  jumătăți de scări de bloc din capitala României în timp ce așteaptă să vadă dacă apa caldă e parte din noul București sau e o trăsătură a celui vechi la care orice om modern trebuie să renunțe.

Faptul că actul de identitate românesc ne pune în poziția privilegiaților despre care vorbește etiopianul de la OMS ar trebui poate să oblige la un pic de reflecție. Pentru un popor care a făcut sport olimpic din a-și căina ghinionul istoric, avem destul de mult noroc zilele astea.

OMS avertizează, așadar, că doar unii dintre noi pot fi optimiști. Acuzația inerentă e de egoism. Pe de altă parte, care guvern al lumii va fi vreodată acuzat că a făcut prea mult pentru propriii cetățeni?

Nici unul, niciodată, indiferent de ce crede Tedros Adhanom. Prin intervențiile sale publice, șeful OMS încearcă să facă din optimism o resursă distribuită echitabil. Să îi urăm succes, nu va reuși.

Și, fie vorba doar între noi, chiar și optimismul privilegiaților ar trebui luat cu o doză de sare. O tulpină nouă de virus, un atac asupra vreunui Parlament, vreo catastrofă naturală pot oricînd să ne facă să regretăm încrederea în viitor.

Toate catastrofele neîntîmplate înainte de pandemie își așteaptă liniștite rîndul. Faptul că am avut de gestionat o problemă în plus nu le-a anulat aprioric pe toate celelalte. Cel mult a mai schimbat, pentru o vreme, ordinea priorităților.

Sîntem în mod permanent la vreo două știri distanță de sfîrșitul lumii. 

Nu e absolut nici o garanție că va fi mai bine. E speranță, dar cînd a fost speranța o garanție? 

Keep calm and carry on!

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.