┼×i? Cu cine vota┼úi?

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Calm, cu oarecare doz─â de sarcasm, liderul UDMR, Kelemen Hunor, anun╚Ť─â cu c├«teva ore ├«nainte de votul pentru cabinetul D─âncil─â c─â mai d─â o ╚Öans─â coali╚Ťiei de guvernare. Celor care mai au ├«nc─â r─âbdare s─â urm─âreasc─â atent festivalul de cabotinism din politica rom├óneasc─â nu le scap─â trimiterea c─âtre ÔÇ×╚ÖansaÔÇť oferit─â aceleia╚Öi coali╚Ťii de c─âtre pre╚Öedintele Klaus Iohannis.

├Än aceea╚Öi not─â, pre╚Öedintele asocia╚Ťiei cultural-politice a maghiarilor mai spune c├«teva lucruri. Primul ╚Öi cel mai important este c─â Opozi╚Ťia n-a considerat necesar s─â ├«ncerce serios s─â ofere o variant─â credibil─â de coali╚Ťie sau premier. S au mul╚Ťumit cu ni╚Öte discu╚Ťii formale cu c├«teva ore ├«naintea votului.

Cu timbrul s─âu calm-ironic, dl Kelemen subliniaz─â lipsa respectului de sine ├«n interiorul Opozi╚Ťiei parlamentare. De altfel, cine a urm─ârit votul din Parlament a putut s─â remarce dou─â voci coerente ╚Öi puternice ├«n corul de mieun─âturi neconvinse al Opozi╚Ťiei. Nici una de la PNL sau USR. Una dintre ele apar╚Ťine fostului pre╚Öedinte Traian B─âsescu ╚Öi a doua fostului premier Victor Ponta.

Anterior, pseudo-audierile viitorilor mini╚Ötri oferiser─â un spectacol deprimant nu numai prin calitatea materialului, dar ╚Öi prin accelerata golire de sens a acestei proceduri. Au devenit aceste audieri o formalitate care ridiculizeaz─â no╚Ťiunea de dezbatere democratic─â.

Practic, parlamentarismul rom├ónesc a devenit o ├«ncurc─âtur─â convenabil─â, o in┬şdis┬şpozi╚Ťie minor─â, un inconvenient oarecare pe care e╚Öti obligat s─â ├«l supor╚Ťi ca s─â po╚Ťi avea acces nelimitat la puterea executiv─â. Asta dac─â e╚Öti Liviu Dragnea. Altfel, oric├«t de bizar pare azi, ├«n alte legislaturi au fost oameni care n-au prins posturi de mini╚Ötri dup─â audierile de comisii. Oameni care nu p─âreau cule╚Öi din desenele animate u╚Öor psihedelice de pe Duck TV.

├Änainte de ├«nvestirea cabinetului D─âncil─â s-a ├«nt├«mplat s─â stau de vorb─â cu unul dintre liderii relevan╚Ťi ai Opozi╚Ťiei. L-am ├«ntrebat dac─â au ├«nceput procedurile de selec╚Ťie pentru primari. M-a privit de parc─â eram de pe alt─â lume. A dat un r─âspuns de form─â ╚Öi a trecut mai departe la subiectul care ├«l durea cu adev─ârat: boi┬şcotul televiziunilor. Cu o min─â trist─â, mi a explicat c─â toate eforturile lor se lovesc de bariera asta. Televiziunile cele rele nu vor s─â difuzeze mesajele Opozi╚Ťiei. ├Än fapt, pl├«ngerea real─â era c─â lipsesc organiza╚Ťiile de pres─â care s─â ridice ode Opozi╚Ťiei dup─â modelul celor multe care stau ├«n buzunarul PSD. Nu era o discu╚Ťie despre pres─â, a╚Öa c─â nu m-am apucat s─â ├«i explic omului c─â obedien╚Ťii lui ar fi la fel de toxici ca obedien╚Ťii celorlal╚Ťi.

Am insistat cu listele de candida╚Ťi pentru toate rundele de alegeri care vin. Discu╚Ťia pur ╚Öi simplu nu exist─â. Interlocutorul meu nu avea nimic de spus pentru c─â, ├«n partidul s─âu, subiectul nu exista.

Existau ├«ns─â nenum─ârate informa╚Ťii despre ma╚Öina╚Ťiunile diver╚Öilor colegi, despre c├«t de neserio╚Öi s├«nt partenerii de opozi╚Ťie din alte partide ╚Öi, ├«n general, despre c├«t de nedrept ╚Öi nerecunosc─âtor e universul. Ceva de felul ÔÇ×b─âie╚Ťi buni, dar au ghinionÔÇť.

Ar putea p─ârea un pic amuzant─â ├«ntrebarea din titlu, dar e a╚Öa doar dac─â uit─âm ultimele runde de alegeri. La locale, PNL a avut ├«n Bucure╚Öti vreo trei candida╚Ťi ÔÇô doi pierz├«nd ├«nainte de termen ÔÇô, la par╚Ťialele de anul trecut USR n-a fost capabil s─â g─âseasc─â candida╚Ťi (nu mai vorbesc de c├«╚Ötig─âtori) ├«n doua treimi din localit─â╚Ťile ├«n care a fost organizat scrutinul. La parlamentare, cele dou─â au colaborat st├«njenite ╚Öi acum se suspecteaz─â c─â ├«╚Öi vor r─âul reciproc. PMP r─âm├«ne PMP, partidul unui om cu o istorie prea complicat─â ca s─â mai conteze serios vreodat─â. ├Än atari condi╚Ťii, s─â te ├«ntrebi dac─â au ├«nv─â╚Ťat ceva din lec╚Ťiile trecutului nu e chiar lipsit de sens.

Plute╚Öte, de asemenea, pe deasupra ├«ntregii Opozi╚Ťii ├«ntrebarea legat─â de preziden╚Ťiale. Mai are sens sprijinirea lui Klaus Iohannis? De ce ar face a╚Öa ceva? Cu ce costuri? ╚śi ce rol va juca Dacian Ciolo╚Ö Consumatorul de Energii?

E devreme pentru astfel de ├«ntreb─âri? Eu zic c─â nu. Dincolo de actul Opozi╚Ťiei de zi cu zi (ratat ├«n bun─â m─âsur─â), e nevoie de un pic de planificare. ╚śi dincolo de nume, ce proiect, altul dec├«t PSD-E-R─âu, propune Opozi╚Ťia?

Exist─â, pe de alt─â parte, un soi de entuziasm nefericit plasat ├«n fa╚Ťa maselor care se mai str├«ng uneori prin centrul marilor ora╚Öe. Ei bine, cu riscul s─â dezam─âgesc, mitingurile acelea s├«nt doar un simptom. Da, ele vin s─â pun─â o binevenit─â presiune public─â pe majoritatea guvernamental─â, dar nu s├«nt suficiente pentru structurarea unui proiect coerent. ├Än fapt, acolo vedem grupuri de interese divergente care s-ar putea s─â nu aib─â chiar aceea╚Öi agend─â. N-a f─âcut nimeni, din p─âcate, o cercetare serioas─â a motivelor care scot oamenii ├«n strad─â, dar din constat─âri personale pot spune c─â nu toat─â lumea e enervat─â de legile Justi╚Ťiei. Unii s├«nt deranja╚Ťi de declara╚Ťia 600, al╚Ťii s├«nt nostalgici ai manifest─ârilor civice din anii ÔÇÖ90, iar al╚Ťii s├«nt membri de partid trimi╚Öi acolo f─âr─â o agend─â clar─â, doar ca s─â mai adauge la estim─ârile privind participarea.

Manifesta╚Ťii de protest ╚Öi exasperare. Ele critic─â Puterea, dar subliniaz─â clar ╚Öi lipsa de reprezentare politic─â din partea Opozi╚Ťiei.

├Än atari condi╚Ťii, insist s─â ├«ntreb dac─â a╚Ťi luat o decizie de vot. ╚śi dac─â partidul care v─â e aproape a avut bunul-sim╚Ť s─â v─â consulte ├«n vreun fel cu privire la comunitatea, ora╚Öul ╚Öi ╚Ťara pe care vrea s─â le construiasc─â ├«n baza acelui vot. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turi┼čtilor, interzis ├«n Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restric┼úii sunt ├«n vigoare pentru turi┼čtii care ajung ├«n Grecia, ├«ncep├ónd cu data de luni, 8 august. Autorit─â┼úile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
B─âtaie ├«n tren ├«ntre un controlor ┼či un c─âl─âtor f─âr─â bilet. Agresorul este c─âutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.