Şi a fost încă un summit G7…

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Ce bine ar fi dacă ar exista o relaţie de la cauză la efect între frecvenţa cu care se văd liderii importanţi ai acestei lumi şi situaţia generală de pe planetă! Pentru că în ce priveşte întîlnirile bilaterale, trilaterale, în format restrîns sau mai larg sau chiar extralarg, nu le putem reproşa nimic responsabililor mondiali. Ei se întîlnesc unii cu alţii foarte des, chiar din ce în ce mai des, străbat mii de kilometri pentru a asista la tot felul de summit-uri şi de forumuri, s-au obişnuit să doarmă în avioane, să discute pînă tîrziu, să-şi ascundă deziluziile şi oboseala…

Ce bine ar fi dacă ar exista măcar o relaţie de la cauză la efect între calitatea organizării acestor reuniuni şi starea de spirit a participanţilor! Între 24 şi 26 august, la Biarritz, Franţa a organizat un summit G7 sub semnul excelenţei. Cadrul întîlnirii este sublim întrucît oraşul Biarritz are o poziţie privilegiată pe malul Atlanticului şi respiră peste două secole de istorie balneară. Cîte capete încoronate nu s-au plimbat pe la Biarritz din 1800 încoace, cînd staţiunea a devenit la modă (ca şi „băile de mare“) în Europa… Cîţi aristocraţi, cîte figuri ale elitei europene, cîţi artişti şi scriitori, cîte nume celebre din numeroase alte domenii nu şi au purtat paşii pe plaja de la Biarritz şi în hotelurile sale de lux…

Şefii de stat şi de guvern invitaţi la Biarritz au sejurnat în fosta reşedinţă estivală a lui Napoleon al III-lea, un remarcabil exemplu de arhitectură balneară de tip Belle Époque, devenit ulterior hotel de cinci stele şi cazinou, iar după renovările din ultimii ani, un stabiliment ultra-chic cu titulatura palace. Ceea ce au degustat la masă oaspeţii de vază ai summit-ului a fost pregătit de cîţiva maeştri bucătari francezi, genii ale artei culinare. Iar ceea ce li s-a turnat în pahare provine din rezervele de vin cele mai alese ale regiunii Bordeaux, aflată nu departe.

În mod normal, nişte oameni atît de bine primiţi, atît de bine serviţi, puşi în situaţia de a admira atîta artă, fineţe şi armonie, ar trebui să devină mai buni, mai concilianţi unii cu alţii, mai deschişi la dialog, mai dispuşi să se asculte reciproc şi să se arate mai sensibili faţă de problemele lumii. Diplomaţii de carieră ştiu că deseori multe litigii care păreau de nerezolvat înainte ca protagoniştii să se aşeze la masă şi-au găsit soluţii după o masă bună…

Rămîne acum de văzut dacă după cele trei zile petrecute la Biarritz, unde francezii şi-au etalat inegalabila lor artă a ospitalităţii, Donald Trump va fi mai puţin imprevizibil, Boris Johnson mai puţin antieuropean, Angela Merkel mai puţin obsedată de soarta exporturilor germane…

Reuniunea G7 este o invenţie franceză, iar acum tot un francez doreşte să o amelioreze. Ea s-a născut într-un moment de criză petrolieră, în 1975, la iniţiativa preşedintelui de atunci al Franţei, liberalul Valéry Giscard d’Estaing. Formatul G7 îşi avea în acei ani toată legitimitatea, era o consultare a principalelor puteri industriale, dar şi a principalelor democraţii: Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia. Actualul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, ştie însă că, pentru a devenit credibil, acest grup trebuie să-şi lărgească aria consultărilor, şi din acest motiv s-a întreţinut înainte de întîlnirea de la Biarritz cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu premierul indian Narendra Modi. Iar la Biarritz a mai invitat opt ţări, printre care Australia, Chile şi Africa de Sud. În context de febrilitate diplomatică, şi-a făcut apariţia şi ministrul iranian de Externe, o veritabilă lovitură de teatru diplomatică a Franţei.

Chiar şi aşa, însă, în format extins, acest forum rămîne contestat din numeroase motive. Mulţi oameni pe planetă consideră că toţi a-ceşti lideri, atunci cînd se văd ca să discute despre economie, nu încearcă altceva decît să prelungească durata de viaţă a capitalismului de tip ultraliberal, în ciuda faptului că acest model este devoratorul întregii planete. Iar costurile enorme ale reuniunii, precum şi etalarea de lux şi de mondenitate le apar multora ca o insultă adusă urgenţelor planetare, mai ales într-un moment cînd arde unul dintre plămînii Terrei, bazinul Amazonului, cînd oceanele se transformă în pubele, iar încălzirea atmosferei anunţă ceva rău şi ireversibil pentru toată umanitatea. Energicul Emmanuel Macron s-a aflat deci într-o mare dilemă: pe de o parte le-a organizat invitaţilor nişte mese de vis, dar pe de altă parte, la masa discuţiilor i-a pus în faţa unei meniu oribil.

Inegalităţile de pe planetă, războiul comercial dintre Statele Unite şi China, dosarul nuclear iranian, tensiunile din Ucraina, haosul din Libia şi din Siria, Brexit-ul, fisurarea unităţii europene, crizele migratorii, schimbările climaterice sînt doar cîteva teme de natură să taie imediat apetitul sau să te facă să te simţi vinovat cînd le abordezi după un dineu fastuos…

Luni, 19 august, cerul s-a întunecat în oraşul São Paolo din cauza fumului negru adus de vînt din bazinul Amazonului, situat la 2.500 de kilometri distanţă. Într-un fel, acest fum negru a ajuns şi pînă la Biarritz, ca un teribil mesaj de alarmă: prea mulţi nori negri s-au adunat în acelaşi timp deasupra planetei. Şi prea sînt insuportabile decalajele din sînul civilizaţiei umane, dacă mai putem numi civilizaţie ceea ce construieşte omul. Cînd 26 de familii deţin pe planetă tot atîtea avuţii cît trei miliarde cinci sute de milioane de oameni -luaţi împreună, este limpede că undeva lucrurile au deraiat. Şi cînd arde principala uzină de oxigen a omenirii, iar preşedintele brazilian Jair Bolsonaro spune „Nu pot stinge focul, nu pot face nimic“, avem iarăşi o imagine de natură să stîrnească revoltă în orice fiinţă care se consideră ca aparţinînd regnului uman.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.