Şi a fost încă un summit G7…

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Ce bine ar fi dacă ar exista o relaţie de la cauză la efect între frecvenţa cu care se văd liderii importanţi ai acestei lumi şi situaţia generală de pe planetă! Pentru că în ce priveşte întîlnirile bilaterale, trilaterale, în format restrîns sau mai larg sau chiar extralarg, nu le putem reproşa nimic responsabililor mondiali. Ei se întîlnesc unii cu alţii foarte des, chiar din ce în ce mai des, străbat mii de kilometri pentru a asista la tot felul de summit-uri şi de forumuri, s-au obişnuit să doarmă în avioane, să discute pînă tîrziu, să-şi ascundă deziluziile şi oboseala…

Ce bine ar fi dacă ar exista măcar o relaţie de la cauză la efect între calitatea organizării acestor reuniuni şi starea de spirit a participanţilor! Între 24 şi 26 august, la Biarritz, Franţa a organizat un summit G7 sub semnul excelenţei. Cadrul întîlnirii este sublim întrucît oraşul Biarritz are o poziţie privilegiată pe malul Atlanticului şi respiră peste două secole de istorie balneară. Cîte capete încoronate nu s-au plimbat pe la Biarritz din 1800 încoace, cînd staţiunea a devenit la modă (ca şi „băile de mare“) în Europa… Cîţi aristocraţi, cîte figuri ale elitei europene, cîţi artişti şi scriitori, cîte nume celebre din numeroase alte domenii nu şi au purtat paşii pe plaja de la Biarritz şi în hotelurile sale de lux…

Şefii de stat şi de guvern invitaţi la Biarritz au sejurnat în fosta reşedinţă estivală a lui Napoleon al III-lea, un remarcabil exemplu de arhitectură balneară de tip Belle Époque, devenit ulterior hotel de cinci stele şi cazinou, iar după renovările din ultimii ani, un stabiliment ultra-chic cu titulatura palace. Ceea ce au degustat la masă oaspeţii de vază ai summit-ului a fost pregătit de cîţiva maeştri bucătari francezi, genii ale artei culinare. Iar ceea ce li s-a turnat în pahare provine din rezervele de vin cele mai alese ale regiunii Bordeaux, aflată nu departe.

În mod normal, nişte oameni atît de bine primiţi, atît de bine serviţi, puşi în situaţia de a admira atîta artă, fineţe şi armonie, ar trebui să devină mai buni, mai concilianţi unii cu alţii, mai deschişi la dialog, mai dispuşi să se asculte reciproc şi să se arate mai sensibili faţă de problemele lumii. Diplomaţii de carieră ştiu că deseori multe litigii care păreau de nerezolvat înainte ca protagoniştii să se aşeze la masă şi-au găsit soluţii după o masă bună…

Rămîne acum de văzut dacă după cele trei zile petrecute la Biarritz, unde francezii şi-au etalat inegalabila lor artă a ospitalităţii, Donald Trump va fi mai puţin imprevizibil, Boris Johnson mai puţin antieuropean, Angela Merkel mai puţin obsedată de soarta exporturilor germane…

Reuniunea G7 este o invenţie franceză, iar acum tot un francez doreşte să o amelioreze. Ea s-a născut într-un moment de criză petrolieră, în 1975, la iniţiativa preşedintelui de atunci al Franţei, liberalul Valéry Giscard d’Estaing. Formatul G7 îşi avea în acei ani toată legitimitatea, era o consultare a principalelor puteri industriale, dar şi a principalelor democraţii: Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia. Actualul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, ştie însă că, pentru a devenit credibil, acest grup trebuie să-şi lărgească aria consultărilor, şi din acest motiv s-a întreţinut înainte de întîlnirea de la Biarritz cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu premierul indian Narendra Modi. Iar la Biarritz a mai invitat opt ţări, printre care Australia, Chile şi Africa de Sud. În context de febrilitate diplomatică, şi-a făcut apariţia şi ministrul iranian de Externe, o veritabilă lovitură de teatru diplomatică a Franţei.

Chiar şi aşa, însă, în format extins, acest forum rămîne contestat din numeroase motive. Mulţi oameni pe planetă consideră că toţi a-ceşti lideri, atunci cînd se văd ca să discute despre economie, nu încearcă altceva decît să prelungească durata de viaţă a capitalismului de tip ultraliberal, în ciuda faptului că acest model este devoratorul întregii planete. Iar costurile enorme ale reuniunii, precum şi etalarea de lux şi de mondenitate le apar multora ca o insultă adusă urgenţelor planetare, mai ales într-un moment cînd arde unul dintre plămînii Terrei, bazinul Amazonului, cînd oceanele se transformă în pubele, iar încălzirea atmosferei anunţă ceva rău şi ireversibil pentru toată umanitatea. Energicul Emmanuel Macron s-a aflat deci într-o mare dilemă: pe de o parte le-a organizat invitaţilor nişte mese de vis, dar pe de altă parte, la masa discuţiilor i-a pus în faţa unei meniu oribil.

Inegalităţile de pe planetă, războiul comercial dintre Statele Unite şi China, dosarul nuclear iranian, tensiunile din Ucraina, haosul din Libia şi din Siria, Brexit-ul, fisurarea unităţii europene, crizele migratorii, schimbările climaterice sînt doar cîteva teme de natură să taie imediat apetitul sau să te facă să te simţi vinovat cînd le abordezi după un dineu fastuos…

Luni, 19 august, cerul s-a întunecat în oraşul São Paolo din cauza fumului negru adus de vînt din bazinul Amazonului, situat la 2.500 de kilometri distanţă. Într-un fel, acest fum negru a ajuns şi pînă la Biarritz, ca un teribil mesaj de alarmă: prea mulţi nori negri s-au adunat în acelaşi timp deasupra planetei. Şi prea sînt insuportabile decalajele din sînul civilizaţiei umane, dacă mai putem numi civilizaţie ceea ce construieşte omul. Cînd 26 de familii deţin pe planetă tot atîtea avuţii cît trei miliarde cinci sute de milioane de oameni -luaţi împreună, este limpede că undeva lucrurile au deraiat. Şi cînd arde principala uzină de oxigen a omenirii, iar preşedintele brazilian Jair Bolsonaro spune „Nu pot stinge focul, nu pot face nimic“, avem iarăşi o imagine de natură să stîrnească revoltă în orice fiinţă care se consideră ca aparţinînd regnului uman.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
Atenție, turiști! Dengue lovește o importantă destinație turistică a lumii. Autoritățile în alertă pentru combaterea virusului
Guadelupa, renumitul arhipelag din Marea Caraibilor, este acum în centrul unei alerte sanitare, după ce autoritățile au declarat epidemie de dengue.
Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.
Incendiu la un azil de bătrâni din Spania FOTO EFE
Incendiu devastator la un cămin de bătrâni din Spania. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
Un incendiu izbucnit vineri dimineaţă într-un cămin de bătrâni din oraşul Villafranca del Ebro, lângă Zaragoza, nord-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin 10 persoane, a anunţat guvernul regional din Aragon.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, urmat de AUR
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată că Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).