Sfîrşitul "podului de flori", începutul pragmatismului?

Publicat în Dilema Veche nr. 498 din 29 august - 4 septembrie 2013
Aici este aurul României! jpeg

Ar costa cu puţin mai mult de 26 de milioane de euro, din care un sfert sînt fonduri europene nerambursabile. Ar fi gata în circa un an şi jumătate, dacă nu vor interveni piedici. Şi, mai ales, va sparge monopolul Gazprom asupra Republicii Moldova. Acestea sînt datele politice ale gazoductului Iaşi – Ungheni, a cărui construcţie a fost inaugurată la începutul acestei săptămîni. 

Bineînţeles, există şi aspectul economic: companii din România, precum Romgaz sau OMV Petrom, vor putea intra pe piaţa moldovenească a gazelor. Dar acestea par, în acest moment, amănunte de ordin secundar.

Altceva contează: trecerea de la vorbe la fapte în relaţiile româno-moldoveneşti, şi aceasta într-un context politic mai larg. Pentru că miza noului gazoduct depăşeşte cadrul relaţiilor Bucureşti – Chişinău, prin implicarea financiară – şi nu numai – a Comisiei Europene. De altfel, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a fost invitatul de onoare al ceremoniei de inaugurare a lucrărilor.  

Încă de acum mai bine de doi ani, în februarie 2011, în plină criză a gazelor pe ruta Rusia – Ucraina – Europa Centrală, Consiliul European răspundea propunerilor Comisiei Europene şi dădea undă verde interconectării reţelelor energetice. Vă vine sau nu să credeţi, în acest moment, statele membre ale Uniunii Europene au posibilităţi extrem de limitate de a se întrajutora în cazul unei crize energetice, tocmai din cauza fragmentării reţelelor. Cu greu se poate vorbi despre o piaţă comună energetică.  

Proiectul european, extrem de ambiţios, îşi propunea să creeze o vastă reţea energetică, de-a lungul şi de-a latul continentului, astfel încît, spre exemplu, pădurile de eoliene de la Marea Nordului să poată aproviziona, în caz de nevoie, chiar statele din estul Uniunii.  

În doar cîteva săptămîni, Primăvara arabă avea să reconfirme justeţea unei asemenea abordări. Regimurile din nordul Africii se dovedeau cu mult mai puţin stabile decît îşi imaginau liderii europeni. Aprovizionarea regiunilor mediteraneene ale Uniunii Europene cu resurse energetice putea fi oricînd periclitată de evoluţii politice necotrolabile în statele nord-africane. Interconectarea reţelelor energetice devenea cu atît mai importantă.

Un cîştig enorm pentru România, la Consiliul din februarie 2011, a fost şi includerea Republicii Moldova în planurile de interconectare. Ceea ce arată că Uniunea Europeană priveşte departe. Iar începerea lucrărilor este o veste încurajatoare, înainte de summitul parteneriatului estic de la Vilnius. O reuniune de la care Republica Moldova aşteaptă undă verde pentru tratatul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, precum şi o foaie de parcurs, în vederea desfiinţării regimului de vize.

În acest moment, în rîndul alegătorilor din Republica Moldova, opţiunile proeuropene şi cele proestice se împart în părţi aproximativ egale. În 2014 vor avea loc alegeri care sînt considerate cruciale. O eventuală revenire la putere a comuniştilor ar putea însemna ieşirea ţării din orbita europeană, pe timp nedefinit, dat fiind climatul puţin favorabil extinderii, existent chiar în Uniunea Europeană.  

Cît priveşte unirea cu România, despre care preşedintele Băsescu amintea nu demult, opţiunile se cifrează între 5% şi 15%, în funcţie de cine realizează sondajele.

Indiferent că place sau nu în România, statalitatea Republicii Moldova este o realitate, recunoscută pe plan internaţional – prima dată, chiar de către Bucureşti. În plus, a devenit o realitate şi pe teren, dincolo de orice discuţie legată de viabilitatea statului de peste Prut – elitele politice de la Chişinău, chiar şi cele proeuropene, vor lăsa cu greu independenţa lor, de dragul unirii. 

În plus, numărul alegătorilor cu opţiuni proeuropene este cu mult mai mare decît cel al partizanilor Unirii. Foarte probabil, mulţimea acestora din urmă este inclusă în cea a proeuropenilor. Partidele proeuropene nu au vreun interes să tulbure apele înainte de alegeri, cu o chestiune care mai degrabă le-ar diviza electoratul decît să-l unească.  

Conducta gaziferă Iaşi – Ungheni reprezintă răspunsul pragmatic la o problemă tratată adeseori cu multe cuvinte mari şi cu o doză zdravănă de politicianism şi populism. Este un pas concret prin care Republica Moldova se leagă de Europa. În plus, este unul dintre puţinele proiecte care au marcat o continuitate la Bucureşti – pus la cale în timpul guvernării PDL, continuat sub USL. Ceea ce, în atmosfera politică atît de încărcată de la Bucureşti, chiar este un fapt demn de remarcat.  

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Primele rezultate, publicate la ora 21.00
Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2024 vor fi prezentate duminică, imediat după ora 21.00, la încheierea procesului de votare din primul tur al alegerilor. Sunt rezultate parțiale, publicate la finalizarea procesului de vot, pe baza informațiilor centralizate de casele de sondare.
George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
George Simion: Să-i lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate
Candidatul AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale i-a îndemnat pe români să se prezinte la vot. Acesta a însoțit-o pe soția sa, Ilinca, să voteze în București.
CFR Cluj Rapid (Sportpictures) jpg
scriit0r 4 ani jpg
Copiii geniali din toate colțurile lumii și performanțele lor. Uluitori, băiețelul de 4 ani și sora lui din Dubai
În lumea fascinantă a literaturii, câțiva copii geniali au uimit planeta prin talentul lor incredibil. Acești tineri scriitori au reușit nu doar să scrie cărți, ci să doboare recorduri și să inspire milioane de oameni.
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Tragedie în Argeș: Un bătrân a murit în fața unei secții de votare, după ce a căzut pe stradă
Un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit, duminică, 24 noiembrie, după ce a căzut în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".