Sfîrşitul miracolului strategic asiatic?

Richard N. HAASS
Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Sfîrşitul miracolului strategic asiatic? jpeg

E prea devreme ca să putem spune dacă şi cînd va fi soluţionată provocarea pe care o constituie programul nuclear şi balistic al Coreei de Nord. Dar nu e prea devreme să realizăm ce anume ar putea să însemne această provocare pentru o parte a lumii care a avut adesea o evoluţie istorică surprinzătoare.

Denumirea „miracol asiatic“ se referă în bună parte la modul extraordinar în care economiile multor ţări asiatice au crescut în ultima jumătate de secol. Economia japoneză este prima care a cunoscut un avînt economic şi, în pofida unei încetiniri din ultimele decenii şi a unei populaţii relativ restrînse, ea rămîne a treia cea mai mare economie mondială.

Ascensiunea Chinei a început ceva mai tîrziu, dar nu e cu nimic mai puţin impresionantă: ţara a reuşit să obţină o creştere a PIB cu două cifre, trei decenii la rînd, devenind a doua cea mai mare economie mondială. India, în curînd cea mai mare populaţie a globului, a înregistrat recent o rată anuală de creştere a PIB-ului de 7-8%. Iar cei zece membri ai Asociaţiei Naţiunilor Sud-Est Asiatice au înregistrat în medie, în ultimii ani, o creştere de cca. 5%.

Miracolul economic al Asiei contemporane se bazează însă pe un miracol strategic, mai puţin luat în seamă: menţinerea păcii şi a ordinii. Începînd cu sfîrşitul Războiului din Vietnam, la mijlocul anilor 1970, Asia s-a remarcat prin absenţa conflictelor majore, în interiorul şi în afara graniţelor, o realizare care o deosebeşte de Africa, de Europa, de Orientul Mijlociu şi chiar de America Latină.

Această stabilitate e cu atît mai remarcabilă cu cît Asia găzduieşte un număr mare de conflicte nerezolvate. La sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, Japonia şi Rusia nu au semnat un tratat de pace, mai ales datorită pretenţiilor teritoriale contradictorii asupra insulelor Kurile, cunoscute în Japonia ca Teritoriile din Nord. Opt ani mai tîrziu, Războiul Coreean s-a încheiat, la rîndul său, fără semnarea unui tratat de pace, lăsînd în urmă o peninsulă divizată şi puternic înarmată.

Astăzi, pretenţiile teritoriale contradictorii – cele mai multe implicînd China – continuă să alimenteze tensiuni în întreaga Asie. Japonia este implicată într-o dispută cu China cu privire la Insulele Senkaku (Diaoyu) din Marea Chinei de Est. Mai mult de şase ţări asiatice dezaprobă vehement pretenţiile teritoriale ale Chinei din Marea Chinei de Sud. Iar India se ceartă cu China cu privire la lunga graniţă himalayană comună.

În ciuda acestor tensiuni, în Asia s-a menţinut, în mare, pacea, mai ales datorită faptului că nici o ţară nu a vrut să iniţieze un conflict care să pună în joc creşterea economică. Acest aspect are o legătură evidentă cu politica lui Deng Xiaoping. În principalul proces de „reformă şi deschidere“ economică, între sfîrşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1990, Deng a subliniat importanţa cu precădere a stabilităţii mediului extern în susţinerea dezvoltării economice interne. Importanţa acordată legăturilor comerciale regionale, în vederea creşterii economice şi a gradului de ocupare a forţei de muncă, a fost un alt stimul pentru menţinerea păcii.

Dar probabil că factorul economic nu a fost singurul care a contat. Dat fiind că cele mai multe ţări asiatice găzduiesc societăţi relativ omogene, cu identităţi naţionale puternic conturate, şansele ca nişte conflicte civile să erupă şi să se reverse peste frontierele naţionale sînt relativ scăzute. Nu în ultimul rînd, o puternică prezenţă militară americană în Asia – care sprijină sistemul robust de alianţe regionale din regiune – a redus nevoia ţărilor asiatice de a dezvolta proprii programe militare de amploare şi a consolidat un status quo care descurajează aventurismul militar.

Chiar dacă aceşti factori au contribuit la pacea şi stabilitatea din Asia, ei nu trebuie consideraţi ca fiind de la sine înţeleşi. Asupra lor se exercită acum o presiune tot mai mare, care pune în pericol miracolul strategic care a făcut posibil miracolul economic al Asiei.

Dar ce anume s-a schimbat? În primul rînd, creşterea economică i-a permis Chinei să-şi extindă capacităţile militare. China adoptă o politică externă tot mai tranşantă – cel mai bine exemplificată de disputele frontaliere cu India şi de pretenţiile teritoriale din Marea Chinei de Sud – ceea ce motivează şi alte ţări să-şi sporească cheltuielile militare. În aceste condiţii, e tot mai probabil ca un dezacord sau un incident să degenereze în conflict.

Între timp, SUA – singura putere capabilă să rivalizeze cu China – pare să renunţe la rolul său tradiţional în Asia. Administraţia preşedintelui american Donald Trump s-a retras deja din Parteneriatul Transpacific şi reproşează aliaţilor SUA cheltuieli pentru apărare insuficiente şi un dezechilibru comercial cronic. Altfel spus, impredictibilitatea tot mai mare a politicii externe a SUA ar putea slăbi forţa de disuasiune a parteneriatului şi i-ar putea încuraja pe aliaţi să-şi rezolve în regie proprie problemele de securitate.

Cea mai iminentă cauză de potenţială instabilitate este însă Coreea de Nord, care, acum, reprezintă nu numai o ameninţare militară convenţională pentru Coreea de Sud, dar şi o ameninţare nucleară pentru întreaga Asie şi pentru SUA. Ceea ce ar putea provoca o lovitură preventivă devastatoare din partea SUA. Iar dacă SUA nu ripostează militar, rezultatul ar putea fi la fel de devastator, în cazul în care Nordul ar ataca realmente. Chiar şi simpla ameninţare a unui astfel de atac ar putea avea efecte destabilizatoare, împingîndu-i pe aliaţii SUA vizaţi, precum Coreea de Sud şi Japonia, să-şi sporească cheltuielile militare şi să-şi reconsidere statutul de putere non-nucleară.

Dacă vreunul dintre aceste scenarii s-ar adeveri, consecinţele ar fi de maximă amploare; pe lîngă pierderile umane provocate, ele ar ameninţa nu numai prosperitatea economică a Asiei, dar şi pe a întregii lumi. Un conflict între SUA şi China, în mod special, ar putea otrăvi unica relaţie bilaterală majoră a secolului al XXI-lea.

Vestea bună este că nimic din toate acestea nu e inevitabil. Guvernele încă mai au timp să opteze pentru moderaţie, pentru soluţii diplomatice şi să reevalueze politicile care ameninţă să submineze stabilitatea. Asistăm, din păcate, astăzi, la o revenire a naţionalismului şi, uneori, la moduri iresponsabile de guvernare. Dacă mai adăugăm aici şi un context politic-militar precar la nivel regional, nu vom mai putea fi siguri că înţelepciunea va triumfa asupra nechibzuinţei sau că pacea îndelungată fără precedent din Asia se va menţine. 

Richard N. Haass, fost director Policy Planning în Ministerul de Externe al SUA (2001-2003), este în prezent preşedinte al Consiliului de Relaţii Externe. A fost de asemenea trimis special al preşedintelui George W. Bush în Irlanda de Nord şi coordonator al organizaţiei „Viitorul Afganistanului“. Este autor al A World in Disarray: American Foreign Policy and the Crisis of the Old Order. 

© Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.