Sfîrşitul Europei sau al Britaniei în Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Ecourile tragediei jpeg

UKIP a cîştigat doar alegerile pentru Parlamentul European, dar guvernul de la Londra se poartă ca şi cum Farage ar fi dobîndit deja puterea în totalitate. După cum relatează ziarul Adevărul, Partidul Conservator din Marea Britanie şi-ar fi definivat setul de măsuri pentru limitarea imigraţiei. Acestea ar urma să fie puse pe masa Comisiei Europene, în cadrul procesului de „renaţionalizare“ a politicilor, dorit de Marea Britanie, în raport cu UE.

Măsurile îşi propun să limiteze numărul imigranţilor din state în care salariile şi ajutoarele sociale sînt mai mici decît cele din Marea Britanie. Astfel, Marea Britanie ar urma să impună cote pentru imigraţie, în funcţie de gradul de bogăţie din diferite state, fie ele membre ale Uniunii Europene. Ar urma să fie limitat dreptul de a pune piciorul pe Insulă nu numai pentru cetăţenii din statele care vor adera de aici înainte la Uniune, ci şi pentru cetăţeni din state deja membre, din Europa Centrală şi de Est – românii şi bulgarii, în primul rînd.

Reglementările vin în totală contradicţie cu tratatele europene în vigoare. Potrivit acestora, noilor state membre li s-au impus deja perioade de tranziţie de pînă la şapte ani, în care celelalte ţări au putut impune restricţii pe piaţa muncii. Toate statele membre, inclusiv Marea Britanie, au fost de acord cu aceste reglementări – la schimb, noile state membre şi-au deschis şi ele pieţele pentru produsele şi serviciile din celelalte ţări ale Uniunii, într-un acord ce poate părea echitabil.  

De pildă, ziua de 1 ianuarie 2014 nu a fost doar aceea a liberalizării totale a dreptului la muncă pentru români şi bulgari, în toate statele membre care mai menţineau restricţii. A fost şi ziua începînd cu care cetăţenii Uniunii Europene puteau achiziţiona liber terenuri agricole în România. Ei bine, cum nu a existat un val de emigranţi români (şi bulgari) în Marea Britanie, tot la fel nu a existat nici o invazie a cumpărătorilor de teren agricol la noi şi nici pămîntul românesc nu s-a mutat din loc.  

Acum, Marea Britanie nu vrea să mai recunoască ceea ce a semnat şi ar vrea să schimbe regula. Dar ce s-ar întîmpla dacă şi România s-ar răzgîndi şi ar impune bariere în faţa liberei circulaţii a mărfurilor, serviciilor şi capitalurilor spre şi dinspre Marea Britanie? Dacă, de exemplu, le-am impune restricţii britanicilor la cumpărarea de terenuri şi proprietăţi în România? În definitiv, dacă noi sîntem prea săraci ca să putem lucra liber în Marea Britanie, atunci şi britanicii sînt prea bogaţi pentru a cumpăra în România. Dacă noi le facem praf piaţa muncii, aşa cum spun britanicii, atunci şi ei ne pot trage în sus piaţa imobiliară, îngreunînd astfel accesul autohtonilor la apartamente şi la pămînt. Dar nu-i aşa că, dacă s-ar întîmpla asta, Londra s-ar ofusca şi ne-ar pîrî la Comisia Europeană pe motiv că nu respectăm tratatele? 

Ei bine, tocmai aţi parcurs reţeta sigură pentru a distruge Europa, pentru a o transforma iarăşi într-un spaţiu în care statele mari dictează după bunul plac celor mici, o Europă a marilor şi a micilor antante, o Europă a sfintelor alianţe. O Europă în care cei care pot fac legea pentru cei care nu pot. O Europă care, mai devreme sau mai tîrziu, va plonja în conflict.  

Uniunea Europeană este o construcţie care se realizează în timp îndelungat, este cel mai mare compromis al istoriei. Iar într-un compromis există întotdeauna o doză de avantaj şi una de dezavantaj. Nu poţi culege tu toate roadele, lăsîndu-i doar pe ceilalţi să plătească. Se pare că Londra cam asta doreşte.

Întrebarea este în ce măsură Comisia Europeană – Comisia federalistului Juncker – va accepta să discute propunerile britanice care, de fapt, aruncă în aer exact principiile fondatoare ale Uniunii. Şi în ce măsură alte state membre se vor alinia, într-un fel sau altul, poziţiei britanice şi vor recurge la presiuni asupra statelor estice pentru a înghiţi pastila amară. Cu alte cuvinte, în ce măsură ideea revenirii la Europa dulăilor şi a căţeilor nu surîde şi prin alte capitale decît Londra.  

Poate că, pînă la urmă, cîţiva pragmatici de pe la Bucureşti vor spune că se poate ajunge la un compromis şi în privinţa propunerilor britanice. Că sînt doar propuneri maximale, care pot fi negociate şi că putem obţine şi noi niscaiva avantaje de pe urma discuţiilor – poate o mai mare flexibilitate în domeniul fondurilor europene, poate ieşirea din MCV şi aderarea la Schengen, poate un pachet de investiţii. 

În definitiv, nu am „sacrifica“ decît vreo cîteva zeci de mii de români care îndură campaniile denigratoare ale presei şi politicienilor britanici, încăpăţînîndu-se să lucreze şi să plătească taxe în Marea Britanie.  

Ei bine, o asemenea negociere cu Londra, că va fi acceptată de Comisie, de alte state membre sau, în cele din urmă, chiar de România, nu va fi o negociere obişnuită la masa verde europeană. Va fi o negociere asupra felului cum vom organiza înmormîntarea Europei. Fiindcă numai un naiv îşi imaginează că, într-un asemenea caz, nu va continua deconstrucţia Europei, pornită de la suprimarea, rînd pe rînd, a libertăţilor garantate de tratate.

Ne găsim, de fapt, într-un moment crucial, în care ne vom îndrepta fie către sfîrşitul Europei, fie către sfîrşitul Marii Britanii în Europa unită.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?