Sfîrşitul Europei sau al Britaniei în Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Ecourile tragediei jpeg

UKIP a cîştigat doar alegerile pentru Parlamentul European, dar guvernul de la Londra se poartă ca şi cum Farage ar fi dobîndit deja puterea în totalitate. După cum relatează ziarul Adevărul, Partidul Conservator din Marea Britanie şi-ar fi definivat setul de măsuri pentru limitarea imigraţiei. Acestea ar urma să fie puse pe masa Comisiei Europene, în cadrul procesului de „renaţionalizare“ a politicilor, dorit de Marea Britanie, în raport cu UE.

Măsurile îşi propun să limiteze numărul imigranţilor din state în care salariile şi ajutoarele sociale sînt mai mici decît cele din Marea Britanie. Astfel, Marea Britanie ar urma să impună cote pentru imigraţie, în funcţie de gradul de bogăţie din diferite state, fie ele membre ale Uniunii Europene. Ar urma să fie limitat dreptul de a pune piciorul pe Insulă nu numai pentru cetăţenii din statele care vor adera de aici înainte la Uniune, ci şi pentru cetăţeni din state deja membre, din Europa Centrală şi de Est – românii şi bulgarii, în primul rînd.

Reglementările vin în totală contradicţie cu tratatele europene în vigoare. Potrivit acestora, noilor state membre li s-au impus deja perioade de tranziţie de pînă la şapte ani, în care celelalte ţări au putut impune restricţii pe piaţa muncii. Toate statele membre, inclusiv Marea Britanie, au fost de acord cu aceste reglementări – la schimb, noile state membre şi-au deschis şi ele pieţele pentru produsele şi serviciile din celelalte ţări ale Uniunii, într-un acord ce poate părea echitabil.  

De pildă, ziua de 1 ianuarie 2014 nu a fost doar aceea a liberalizării totale a dreptului la muncă pentru români şi bulgari, în toate statele membre care mai menţineau restricţii. A fost şi ziua începînd cu care cetăţenii Uniunii Europene puteau achiziţiona liber terenuri agricole în România. Ei bine, cum nu a existat un val de emigranţi români (şi bulgari) în Marea Britanie, tot la fel nu a existat nici o invazie a cumpărătorilor de teren agricol la noi şi nici pămîntul românesc nu s-a mutat din loc.  

Acum, Marea Britanie nu vrea să mai recunoască ceea ce a semnat şi ar vrea să schimbe regula. Dar ce s-ar întîmpla dacă şi România s-ar răzgîndi şi ar impune bariere în faţa liberei circulaţii a mărfurilor, serviciilor şi capitalurilor spre şi dinspre Marea Britanie? Dacă, de exemplu, le-am impune restricţii britanicilor la cumpărarea de terenuri şi proprietăţi în România? În definitiv, dacă noi sîntem prea săraci ca să putem lucra liber în Marea Britanie, atunci şi britanicii sînt prea bogaţi pentru a cumpăra în România. Dacă noi le facem praf piaţa muncii, aşa cum spun britanicii, atunci şi ei ne pot trage în sus piaţa imobiliară, îngreunînd astfel accesul autohtonilor la apartamente şi la pămînt. Dar nu-i aşa că, dacă s-ar întîmpla asta, Londra s-ar ofusca şi ne-ar pîrî la Comisia Europeană pe motiv că nu respectăm tratatele? 

Ei bine, tocmai aţi parcurs reţeta sigură pentru a distruge Europa, pentru a o transforma iarăşi într-un spaţiu în care statele mari dictează după bunul plac celor mici, o Europă a marilor şi a micilor antante, o Europă a sfintelor alianţe. O Europă în care cei care pot fac legea pentru cei care nu pot. O Europă care, mai devreme sau mai tîrziu, va plonja în conflict.  

Uniunea Europeană este o construcţie care se realizează în timp îndelungat, este cel mai mare compromis al istoriei. Iar într-un compromis există întotdeauna o doză de avantaj şi una de dezavantaj. Nu poţi culege tu toate roadele, lăsîndu-i doar pe ceilalţi să plătească. Se pare că Londra cam asta doreşte.

Întrebarea este în ce măsură Comisia Europeană – Comisia federalistului Juncker – va accepta să discute propunerile britanice care, de fapt, aruncă în aer exact principiile fondatoare ale Uniunii. Şi în ce măsură alte state membre se vor alinia, într-un fel sau altul, poziţiei britanice şi vor recurge la presiuni asupra statelor estice pentru a înghiţi pastila amară. Cu alte cuvinte, în ce măsură ideea revenirii la Europa dulăilor şi a căţeilor nu surîde şi prin alte capitale decît Londra.  

Poate că, pînă la urmă, cîţiva pragmatici de pe la Bucureşti vor spune că se poate ajunge la un compromis şi în privinţa propunerilor britanice. Că sînt doar propuneri maximale, care pot fi negociate şi că putem obţine şi noi niscaiva avantaje de pe urma discuţiilor – poate o mai mare flexibilitate în domeniul fondurilor europene, poate ieşirea din MCV şi aderarea la Schengen, poate un pachet de investiţii. 

În definitiv, nu am „sacrifica“ decît vreo cîteva zeci de mii de români care îndură campaniile denigratoare ale presei şi politicienilor britanici, încăpăţînîndu-se să lucreze şi să plătească taxe în Marea Britanie.  

Ei bine, o asemenea negociere cu Londra, că va fi acceptată de Comisie, de alte state membre sau, în cele din urmă, chiar de România, nu va fi o negociere obişnuită la masa verde europeană. Va fi o negociere asupra felului cum vom organiza înmormîntarea Europei. Fiindcă numai un naiv îşi imaginează că, într-un asemenea caz, nu va continua deconstrucţia Europei, pornită de la suprimarea, rînd pe rînd, a libertăţilor garantate de tratate.

Ne găsim, de fapt, într-un moment crucial, în care ne vom îndrepta fie către sfîrşitul Europei, fie către sfîrşitul Marii Britanii în Europa unită.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.