Sfid─âri banale

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

La sf├«r╚Öitul s─âpt─âm├«nii trecute, Bucure╚Ötiul a fost, din nou, scena unui mar╚Ö de protest. Sub umbrela unui mesaj generic, mai multe mii de persoane au cerut, printre altele, depolitizarea Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale ╚Öi demisia premierului Mihai Tudose, considerat nedemn pentru func╚Ťia pe care o ocup─â ├«n prezent.

Participarea a fost mult mai redus─â dec├«t la alte mitinguri de acest fel, iar una dintre explica╚Ťii st─â ├«n temele mitingului, excesiv de tehnice ╚Öi obositoare pentru cet─â╚Ťenii de r├«nd. Deciziile CCR au nuan╚Ťe, iar presupusul plagiat al premierului e ╚Öi el, deocamdat─â, sub dubiu. Nu intru ├«n detalii, dar cred c─â deja enerv─ârile clasei active rom├óne╚Öti ├«╚Öi pierd ├«ncet-├«ncet concentrarea. Sigur c─â deciziile CCR s├«nt criticabile ╚Öi b─ânuielile privind lipsa de autonomie a judec─âtorilor ei legitime. La fel ╚Öi discu╚Ťiile despre cariera academic─â a premierului sau calitatea ├«ndoielnic─â a membrilor guvernului. Toate acestea s├«nt subiecte valide, ├«ns─â cred c─â aten╚Ťia ar trebui ├«ndreptat─â totu╚Öi c─âtre sursa politic─â a acestor nemul╚Ťumiri.

A trecut cumva ├«n plan secund faptul c─â al treilea om din statul rom├ón este un condamnat penal pentru fraudarea unui referendum. Un om care minte senin ╚Öi z├«mbe╚Öte ironic ori de c├«te ori i se pune o oglind─â ├«n fa╚Ť─â. Altfel spus, ├«n c─âutarea unei societ─â╚Ťi drepte ╚Öi oneste, militan╚Ťii civici au ├«nceput s─â trateze simptome neclare ├«n loc s─â se ocupe de maladia evident─â care le genereaz─â.

Dl Liviu Dragnea ├«nc─â este considerat partener politic de c─âtre opozi╚Ťie ╚Öi ├«╚Öi folose╚Öte puterea pentru a genera ╚Öi mai mult─â putere. ├Än fapt, Rom├ónia e, zilele astea, un soi de domeniu privat al c─ârui administrator, arenda╚Ö dac─â vre╚Ťi, se mai schimb─â din c├«nd ├«n c├«nd, dup─â voia ╚Öi nevoia pre╚Öedintelui PSD. Nu e clar c├«nd a devenit Liviu Dragnea tolerabil, dar faptul c─â e din ce ├«n ce mai pu╚Ťin contestat (aproape deloc la nivelul opozi╚Ťiei formale) e un semn evident al scufund─ârii Rom├óniei ├«n cinism.

Am amintit ├«n acest spa╚Ťiu despre nepl─âcerea evident─â cu care oficiali ai unor guverne str─âine vorbesc despre dl Dragnea. ╚śi scriam atunci c─â reac╚Ťia inevitabil─â este aceea de exasperare neputincioas─â: ÔÇ×E treaba voastr─â, a rom├ónilorÔÇť. Am ├«ns─â ├«ndoieli majore c─â exist─â prea mul╚Ťi rom├óni care r─âspund afirmativ atunci c├«nd s├«nt ├«ntreba╚Ťi dac─â vor ca deciziile privind banii, educa╚Ťia ╚Öi s─ân─âtatea lor s─â fie luate de un infractor. ├Än fapt, cel mai mare truc al lui Liviu Dragnea este acela c─â reu╚Öe╚Öte s─â ├«╚Öi creeze aceast─â imagine de individ atotputernic ╚Öi inevitabil. Are mul╚Ťi complici. De la minionii ridicoli pe care ├«i trimite la TV s─â ├«i poate mesajele p├«n─â la jurnali╚Öti care ╚Öi-au uitat autonomia ╚Öi diver╚Öi practican╚Ťi ai relativismului public.

├Äns─â pre╚Öedintele PSD ╚Öi al Camerei Deputa╚Ťilor nu este nici atotputernic, nici inevitabil. E doar un navigator iscusit care profit─â de calcule de moment ale celor care ar putea s─â ├«l ├«mping─â ├«napoi ├«n penumbra ├«n care ├«i este locul. De la colegii lui din PSD p├«n─â la oamenii de afaceri care fac anticamera ╚Öi reprezentan╚Ťii Opozi╚Ťiei care au uitat s─â ├«i conteste legitimitatea. Deputa╚Ťii care se las─â condu╚Öi ├«n ╚Öedin╚Ťele Camerei f─âr─â s─â ├«i aminteasc─â zilnic de condamnare, pre╚Öedintele Rom├óniei care ├«l prime╚Öte la Cotroceni ╚Öi organiza╚Ťiile profesionale, sindicale ╚Öi civice care ├«i cer ajutorul.

Principalul distribuitor de rente ╚Öi indulgen╚Ťe al Rom├óniei are acest merit dubios: a reu╚Öit s─â ├«i fac─â pe to╚Ťi cei cu care intr─â ├«n contact s─â se simt─â mici ╚Öi neputincio╚Öi. P├«n─â ╚Öi manifestan╚Ťii de pe str─âzile Bucure╚Ötiului l-au acceptat. Acum ╚Ťintele lor s├«nt persoane de rangul doi, avataruri ale domnului Dragnea, la care chiar domnia-sa va renun╚Ťa dac─â devin inutile. ╚Üinte false menite s─â oboseasc─â neprietenii ╚Öi s─â duc─â la acceptarea nara╚Ťiunii pe care infractorul din fruntea Camerei Deputa╚Ťilor o dore╚Öte dominant─â. Este ÔÇô ╚Öi trebuie s─â ├«i recunosc asta pre╚Öedintelui PSD ÔÇô o mostr─â de abilitate fantastic─â. Scriu abilitate, dar m─â g├«ndesc la ╚Ömecherie. Dar mai e o explica╚Ťie acolo ╚Öi aceea st─â ├«n sl─âbiciunea tot mai evident─â a institu╚Ťiilor rom├óne╚Öti.

Mi s-a p─ârut aproape ironic s─â citesc ├«ntr-o investiga╚Ťie Rise Project faptul c─â procurorii brazilieni se intereseaz─â de afacerile de peste Ocean ale lui Liviu Dragnea. Procurorii brazilieni. ├Äntrebarea fireasc─â e dac─â exist─â vreo urm─â de interes la nivelul omologilor lor rom├óni. Dezv─âluirile Rise privindu-l pe acest om, care de mul╚Ťi ani de zile tr─âie╚Öte din salariu de la stat, dar a v─âzut Brazilia mai des dec├«t Clujul, au ├«nceput cu ceva vreme ├«n urm─â.

╚śi pentru c─â veni vorba despre salariul domnului Dragnea, poate ar trebui s─â i se transmit─â admira╚Ťia pentru felul ├«n care ├«╚Öi gestioneaz─â rela╚Ťiile de familie. Probabil este un monument de empatie ╚Öi o prezen╚Ť─â permanent─â. Asta e probabil singura explica╚Ťie coerent─â pentru dona╚Ťia sub form─â de limuzin─â primit─â de la rude. Un gest rar care ne oblig─â cumva s─â ne amintim pios de mai faimoasa m─âtu╚Ö─â Tamara a lui Adrian N─âstase care, la r├«ndu-i, a ar─âtat c─â ╚Ötie s─â pre╚Ťuiasc─â valorile familiale.

Liviu Dragnea sfideaz─â Rom├ónia ├«n fiecare zi. ╚śi Rom├ónia accept─â. A devenit banal s─â o dispre╚Ťuie╚Öti. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.