Senzaţional! Guvernul german ştia de atentate!

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Vă rog să ignorați titlul! Este o formulare imbecilă, specifică presei tabloide. Din moment ce citiți aceste rînduri, este clar că nu asta căutați. De aceea, ignorați titlul!

„Cînd vor veni primele atentate… Repet, cînd și nu dacă vor veni, sper să fim pregătiți.“ Aceasta a fost replica ștabului din Ministerul Federal de Externe german. Apoi, explică. „Este imposibil pentru noi să preîntîmpinăm atentate islamiste pe teritoriul Germaniei. Am avea de-a face cu mult prea multe necunoscute, cu factori cu care nu am avut de-a face pînă acum. Nu sîntem Israelul sau Irlanda de Nord. Nu prea știm cum să-i prindem pe toți, înainte de a produce tragediile. Vom avea de-a face cu teroriști organizați, pregătiți de Daesh, cu lupi singuratici sau cu demenți și frustrați. Nu vom putea să le facem față. Măcar să fim cît de cît pregătiți cu comunicarea.“ Declarația venea acum două luni, înainte să se producă vreun incident pe teritoriul Germaniei. Am înțeles perfect. Nici serviciile secrete, nici Poliția, nici Ministerul Justiției, nici funcționarii de land sau federali și, în nici un caz, cetățenii nemți nu au fost pregătiți pentru valul de refugiați care i-a asaltat, cu amenințările de rigoare. 

Cu puțin timp înainte de debutul vio­len­țelor, Germania mi-a părut înduioșător de nepregătită pentru un val de un milion de azilanți din Siria, Afganistan și altele. Centrele de azil au fost încropite în grabă și au dat naștere unei afaceri pe bani grei. Învățămîntul era subdimensionat și nu putea face față cerințelor pieței muncii. Aceasta era, legalmente vorbind, într-un stadiu de blocaj. Fără perfecta cunoaștere a limbii germane, nu poți nici măcar să cari ambalaje pentru Lidl! Dacă nu se reformează rapid, Germania va fi o țară cu zeci de mii de șoferi de taxi cu doctorate (luate în alte țări, nu în România!). Da, Germania a sugerat refugiaților din Orientul Mijlociu să vină în Vaterland. Așa este. De prin România, ni s-a părut că este un soi de conjurație bine pregătită, în scopul de a păstra la nemți doctorii în medicină și IT-iștii, împreună cu un binevenit spor demografic, și a trimite în Est prăpădiții… (oricum, asta e pe la noi imaginea nemților: niște tipi cu un plan bine făcut, indiferent de circumstanțe). Fals! Nu au avut în cap un plan atît de sofisticat. Pur și simplu, au acționat, pe alocuri, la instinct. Nu poți lăsa copiii să se înece în Marea Egee. Or fi venit, apoi, calculele demografice și economice. Nu cred că ele au fost primele, în ordinea priorității. Ar fi fost necesară prea multă planificare. Nici măcar faimoșii nemți nu au fost în stare de așa ceva, credeți-mă. În bună măsură, au acționat după instinct și atît. 

Nemții de azi, de după atentate, sînt buimaci, credeți-mă. Au avut, o viață întreagă, încredere în statul lor perfect. În birocrația lor superioară. Descoperă acum că nici statul, nici funcționarii landului sau cei federali nu sînt imbatabili. Se confruntă cu propriile mituri funcționale. Trăiesc o criză identitară. Cam cum ar fi la noi să găsim un director de spital necorupt. Germania e varză! (Ăsta ar fi fost un titlu mai bun?) 

Paradoxal, tocmai starea asta a Germaniei mi-a făcut țara mai simpatică. Lipsiți de aroganța perfectei administrații, nemții sînt umani. Au dubii, au umor, sînt europeni cu adevărat. Recunosc chiar că numele jocului la UE este „What’s in it for me?“, adică un fel de „Ce-am io la chestia asta?“. De-aia au fost de acord, de-abia în ultima clipă, cu o Pază de Coastă a Uniunii (un mic exemplu). De-abia cînd i-a răzbit. De-aia se gîndesc acum la import de învățători și asistenți sociali din Est. Că i-a răzbit. Păi, dacă ăsta e numele jocului, cum stă România, în toată afacerea (folosesc cuvîntul afacere în deplină înțelegere)? Nu știu. Deocamdată, ne uităm la televizor. Să vedem ce-i mai lovește. 

Apoi, ca de obicei, ne vom da cu stîngu-n dreptu’. Asta a fost o simplă presupunere, bazată pe unele precedente. 

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sindromul ochiului uscat o consecință a stilului modern de viață Colaj optometrists org
Nu doar ecranele usucă ochii. Cauzele surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru boala care afectează milioane de oameni
Ochii uscați sunt o problemă din ce în ce mai frecventă, afectând milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul ochiului uscat, apare atunci când producția de lacrimi nu este suficientă sau când compoziția acestora este dezechilibrată.
farulcupa jpg
Farul se salvează în Cupa României, după dezastrul din campionat. Hagi a calificat echipa în semifinale
Farul Constanța s-a calificat azi în semifinalele Cupei României la fotbal.
5cc92556 1c88 4174 a278 12e88077937b jpg
Wizz Air și-a prezentat noul avion în noua casă, Aeroportul Băneasa. Planurile companiei pe 2025
Aeroportul Băneasa revine la gloria de odinioară și o nouă dovadă o reprezintă anunțurile făcute marți de compania aeriană Wizz Air. Aceasta a ales să deschidă o a doua bază în București, chiar pe Băneasa, oferind opţiuni de călătorie din Capitală către şapte destinaţii.
Abydos, Egipt, Shutterstock jpg
O nouă descoperire în Egipt! S-a găsit mormântul unui faraon, vechi de aproximativ 3.600 de ani: „Ar putea fi vorba de unul dintre…”
Arheologii au găsit mormântul unui faraon, al cărui nume este, deocamdată, necunoscut, într-un oraș din Egipt. Mormântul datează de aproximativ 3.600 de ani.
oua freepik jpg
Cum alegi cele mai bune ouă din magazin! La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
Fratii Tate avion jpg
Fraţii Tate, cu avionul privat în Dubai. Cum arată aeronava de lux
Fraţii Andrew şi Tristan Tate nu au stat mult prin România. Cei doi milionari britanici profită din plin de dreptul lor de a călători fără restricţii, aşa că acum au pornit-o spre Dubai.
mircea fechet facebook webp
Ministrul Mediului consideră că șeful Salvamont nu „a provocat ursul” care l-a atacat. Ce spune despre relocarea urșilor
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a sublinitat că ursul care coboară în în gospodăriile oamenilor, care coboară în comunitate, „e întotdeauna un urs care va repeta acel comportament” și a explicat ce s-a întâmplat în cazul salvamontistului din Predeal.
accident DN 6 cosoveni leu dolj 1 aprilie 2025   foto martor colaj jpeg
Un bărbat de 77 ani, din Caracal, a murit după ce s-a izbit cu mașina de un TIR. Soția e în stare gravă
Un bărbat în vârstă de 77 ani, din Caracal, județul Olt, a murit în urma unui accident grav petrecut pe un drum din județul Dolj. Bărbatul a fost transportat la spital, însă a decedat la scurt timp din cauza rănilor suferite.
Elena Lasconi FOTO Mediafax
Lasconi, întrebată când a aderat România la NATO: „Nu cred că președintele trebuie să știe aceste date”
Elena Lasconi, președinta USR și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din luna mai, a declarat, marţi seara, că pentru ea este „Ziua cârtiţei”, pentru că a mai participat la emisiuni electorale şi în toamna anului trecut.