Senzaţional! Guvernul german ştia de atentate!

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Vă rog să ignorați titlul! Este o formulare imbecilă, specifică presei tabloide. Din moment ce citiți aceste rînduri, este clar că nu asta căutați. De aceea, ignorați titlul!

„Cînd vor veni primele atentate… Repet, cînd și nu dacă vor veni, sper să fim pregătiți.“ Aceasta a fost replica ștabului din Ministerul Federal de Externe german. Apoi, explică. „Este imposibil pentru noi să preîntîmpinăm atentate islamiste pe teritoriul Germaniei. Am avea de-a face cu mult prea multe necunoscute, cu factori cu care nu am avut de-a face pînă acum. Nu sîntem Israelul sau Irlanda de Nord. Nu prea știm cum să-i prindem pe toți, înainte de a produce tragediile. Vom avea de-a face cu teroriști organizați, pregătiți de Daesh, cu lupi singuratici sau cu demenți și frustrați. Nu vom putea să le facem față. Măcar să fim cît de cît pregătiți cu comunicarea.“ Declarația venea acum două luni, înainte să se producă vreun incident pe teritoriul Germaniei. Am înțeles perfect. Nici serviciile secrete, nici Poliția, nici Ministerul Justiției, nici funcționarii de land sau federali și, în nici un caz, cetățenii nemți nu au fost pregătiți pentru valul de refugiați care i-a asaltat, cu amenințările de rigoare. 

Cu puțin timp înainte de debutul vio­len­țelor, Germania mi-a părut înduioșător de nepregătită pentru un val de un milion de azilanți din Siria, Afganistan și altele. Centrele de azil au fost încropite în grabă și au dat naștere unei afaceri pe bani grei. Învățămîntul era subdimensionat și nu putea face față cerințelor pieței muncii. Aceasta era, legalmente vorbind, într-un stadiu de blocaj. Fără perfecta cunoaștere a limbii germane, nu poți nici măcar să cari ambalaje pentru Lidl! Dacă nu se reformează rapid, Germania va fi o țară cu zeci de mii de șoferi de taxi cu doctorate (luate în alte țări, nu în România!). Da, Germania a sugerat refugiaților din Orientul Mijlociu să vină în Vaterland. Așa este. De prin România, ni s-a părut că este un soi de conjurație bine pregătită, în scopul de a păstra la nemți doctorii în medicină și IT-iștii, împreună cu un binevenit spor demografic, și a trimite în Est prăpădiții… (oricum, asta e pe la noi imaginea nemților: niște tipi cu un plan bine făcut, indiferent de circumstanțe). Fals! Nu au avut în cap un plan atît de sofisticat. Pur și simplu, au acționat, pe alocuri, la instinct. Nu poți lăsa copiii să se înece în Marea Egee. Or fi venit, apoi, calculele demografice și economice. Nu cred că ele au fost primele, în ordinea priorității. Ar fi fost necesară prea multă planificare. Nici măcar faimoșii nemți nu au fost în stare de așa ceva, credeți-mă. În bună măsură, au acționat după instinct și atît. 

Nemții de azi, de după atentate, sînt buimaci, credeți-mă. Au avut, o viață întreagă, încredere în statul lor perfect. În birocrația lor superioară. Descoperă acum că nici statul, nici funcționarii landului sau cei federali nu sînt imbatabili. Se confruntă cu propriile mituri funcționale. Trăiesc o criză identitară. Cam cum ar fi la noi să găsim un director de spital necorupt. Germania e varză! (Ăsta ar fi fost un titlu mai bun?) 

Paradoxal, tocmai starea asta a Germaniei mi-a făcut țara mai simpatică. Lipsiți de aroganța perfectei administrații, nemții sînt umani. Au dubii, au umor, sînt europeni cu adevărat. Recunosc chiar că numele jocului la UE este „What’s in it for me?“, adică un fel de „Ce-am io la chestia asta?“. De-aia au fost de acord, de-abia în ultima clipă, cu o Pază de Coastă a Uniunii (un mic exemplu). De-abia cînd i-a răzbit. De-aia se gîndesc acum la import de învățători și asistenți sociali din Est. Că i-a răzbit. Păi, dacă ăsta e numele jocului, cum stă România, în toată afacerea (folosesc cuvîntul afacere în deplină înțelegere)? Nu știu. Deocamdată, ne uităm la televizor. Să vedem ce-i mai lovește. 

Apoi, ca de obicei, ne vom da cu stîngu-n dreptu’. Asta a fost o simplă presupunere, bazată pe unele precedente. 

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București.)

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.