Semne rele

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Nu am fi auzit, cu siguranță, de orașul bulgar Radnevo, situat undeva la sud de lanțul Balcanilor, nu foarte departe de Stara Zagora. Mica urbe de 12.000 de locuitori nu se află pe principalele noastre drumuri de plimbare prin țara vecină, nici pe rutele spre litoralul grecesc. La Radnevo au avut loc, săptămîna trecută, mai multe ciocniri de stradă, după ce un banal conflict în trafic a căpătat conotații etnice.

O încăierare pe un drum local a fost urmată de o serie de demonstrații în care locuitorii au cerut „dreptate pentru victime“. Este vorba despre cetățeni de etnie bulgară, bătuți de patru cetățeni de etnie romă și care au suferit răni grave. Cei patru au fost acuzați de tentativă de omor și se află în custodia autorităților. Cu toate acestea, locuitorii din Radnevo se tem că agresiunile vor rămîne nepedepsite, așa cum ei spun că s-a mai întîmplat în trecut. Ministrul de Interne, Rumiana Bahvarova, a declarat, luni, pentru site-ul de informații Novinite, că au existat „provocatori“, la mitingurile de protest în orașul Radnevo.

Mai întîi de toate, să recunoaștem că primele informații despre evenimentele din micul oraș bulgar le-am primit prin intermediul rețelelor de socializare. Acolo unde, bineînțeles, în multe postări, revolta locuitorilor era dată ca exemplu de urmat, iar evenimentul căpăta, bineînțeles, puternice conotații etnice. Mai mult, ciocnirile cu Poliția erau văzute drept o dovadă că autoritățile statului democratic și european bulgar îi protejează pe agresori de revolta localnicilor, altfel pe deplin justificată. Că turnura violentă a fost, dacă nu generată, cel puțin amplificată de ceea ce ministrul de Interne numește „provocatori“, contează mai puțin în aprecierile unor internauți. Iar postările sînt rostogolite de mii și mii de ori. Oricum, tonul lor le face cu mult mai „interesante“ pentru un public avid de senzațional, în comparație cu limbajul sec al autorităților.

Povestea din Bulgaria a avut ecou în România și pentru că a venit cam în același timp cu un eveniment petrecut într-un tramvai bucureștean, acolo unde doi ascultători de manele date la volum maxim au primit o corecție din partea unor călători, iar scena a fost filmată și postată pe rețele. Unde, bineînțeles, faptul divers a căpătat imediat conotații etnice. Pusă față în față cu evenimentele de la Radnevo, altercația din tramvaiul bucureștean a primit, în ochii multor internauți, o semnificație clară: în timp ce bulgarii curajoși se revoltă, la români mămăliga nu explodează.

Nu ar trebui ca asemenea fapte diverse să ne lase indiferenți. Și nu numai pe noi, pe cei care ne exprimăm în spațiul public, dar mai ales pe cei care decid în politică. Ei trebuie să înțeleagă că acolo unde statul și legea nu funcționează, răspunsurile vin din partea pescuitorilor în ape tulburi. Că lipsa de intervenție a legii este cel mai bun argument pentru aceia care  vor să organizeze patrule paramilitare, precum în cele mai întunecate perioade ale Europei secolului XX.

Democrația trebuie să coboare în stradă. Iar legea nu poate fi făcută paravan pentru a ține secrete chestiuni care ne privesc pe toți, așa cum se întîmplă în aceste zile cu rapoartele SRI privind dezinfectanții din spitale. A te prevala de secretul de stat – dar ce poate fi secret atunci cînd e vorba de sănătatea noastră? – poate genera în societate același sentiment pe care l-au resimțit locuitorii orașului bulgar Radnevo: că autoritățile sînt puse nu să‑i apere pe oameni, ci să-i apere pe cei răi de furia oamenilor.

Și să nu ne facem iluzii, provocatori se găsesc. Iar dacă va fi să ajungem să facem într-o zi bilanțul greșelilor ce au dus la deteriorarea iremediabilă a democrației, cei care se agață acum de secretul de stat să nu-și facă nici ei iluzii: se vor găsi pe listă înaintea provocatorilor.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
Ustensilele din bucătărie ne îmbolnăvesc de cancer? Pericolul la care ne expunem zilnic
Bucătăria este sufletul casei pentru fiecare dintre noi, însă a devenit și cel mai periculos loc pentru membrii familiei?
istock masini parcate parcare jpg
Cel mai bun model de mașină sub 3000 de euro. Ce sfaturi a primit un român pe internet: „În 5 ani n-am avut nicio problemă”
Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă, iar atunci când bugetul este limitat, alegerea devine și mai dificilă. Un român, cu un buget de 3.000 de euro, a căutat sfaturi pe internet pentru a-și găsi un autoturism care să fie fiabil, economic și ușor de întreținut.