Semne rele

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

Nu am fi auzit, cu siguran╚Ť─â, de ora╚Öul bulgar Radnevo, situat undeva la sud de lan╚Ťul Balcanilor, nu foarte departe de Stara Zagora. Mica urbe de 12.000 de locuitori nu se afl─â pe principalele noastre drumuri de plimbare prin ╚Ťara vecin─â, nici pe rutele spre litoralul grecesc. La Radnevo au avut loc, s─âpt─âm├«na trecut─â, mai multe ciocniri de strad─â, dup─â ce un banal conflict ├«n trafic a c─âp─âtat conota╚Ťii etnice.

O ├«nc─âierare pe un drum local a fost urmat─â de o serie de demonstra╚Ťii ├«n care locuitorii au cerut ÔÇ×dreptate pentru victimeÔÇť. Este vorba despre cet─â╚Ťeni de etnie bulgar─â, b─âtu╚Ťi de patru cet─â╚Ťeni de etnie rom─â ╚Öi care au suferit r─âni grave. Cei patru au fost acuza╚Ťi de tentativ─â de omor ╚Öi se afl─â ├«n custodia autorit─â╚Ťilor. Cu toate acestea, locuitorii din Radnevo se tem c─â agresiunile vor r─âm├«ne nepedepsite, a╚Öa cum ei spun c─â s-a mai ├«nt├«mplat ├«n trecut. Ministrul de Interne, Rumiana Bahvarova, a declarat, luni, pentru site-ul de informa╚Ťii Novinite, c─â au existat ÔÇ×provocatoriÔÇť, la mitingurile de protest ├«n ora╚Öul Radnevo.

Mai ├«nt├«i de toate, s─â recunoa╚Ötem c─â primele informa╚Ťii despre evenimentele din micul ora╚Ö bulgar le-am primit prin intermediul re╚Ťelelor de socializare. Acolo unde, bine├«n╚Ťeles, ├«n multe post─âri, revolta locuitorilor era dat─â ca exemplu de urmat, iar evenimentul c─âp─âta, bine├«n╚Ťeles, puternice conota╚Ťii etnice. Mai mult, ciocnirile cu Poli╚Ťia erau v─âzute drept o dovad─â c─â autorit─â╚Ťile statului democratic ╚Öi european bulgar ├«i protejeaz─â pe agresori de revolta localnicilor, altfel pe deplin justificat─â. C─â turnura violent─â a fost, dac─â nu generat─â, cel pu╚Ťin amplificat─â de ceea ce ministrul de Interne nume╚Öte ÔÇ×provocatoriÔÇť, conteaz─â mai pu╚Ťin ├«n aprecierile unor internau╚Ťi. Iar post─ârile s├«nt rostogolite de mii ╚Öi mii de ori. Oricum, tonul lor le face cu mult mai ÔÇ×interesanteÔÇť pentru un public avid de senza╚Ťional, ├«n compara╚Ťie cu limbajul sec al autorit─â╚Ťilor.

Povestea din Bulgaria a avut ecou ├«n Rom├ónia ╚Öi pentru c─â a venit cam ├«n acela╚Öi timp cu un eveniment petrecut ├«ntr-un tramvai bucure╚Ötean, acolo unde doi ascult─âtori de manele date la volum maxim au primit o corec╚Ťie din partea unor c─âl─âtori, iar scena a fost filmat─â ╚Öi postat─â pe re╚Ťele. Unde, bine├«n╚Ťeles, faptul divers a c─âp─âtat imediat conota╚Ťii etnice. Pus─â fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu evenimentele de la Radnevo, alterca╚Ťia din tramvaiul bucure╚Ötean a primit, ├«n ochii multor internau╚Ťi, o semnifica╚Ťie clar─â: ├«n timp ce bulgarii curajo╚Öi se revolt─â, la rom├óni m─âm─âliga nu explodeaz─â.

Nu ar trebui ca asemenea fapte diverse s─â ne lase indiferen╚Ťi. ╚śi nu numai pe noi, pe cei care ne exprim─âm ├«n spa╚Ťiul public, dar mai ales pe cei care decid ├«n politic─â. Ei trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â c─â acolo unde statul ╚Öi legea nu func╚Ťioneaz─â, r─âspunsurile vin din partea pescuitorilor ├«n ape tulburi. C─â lipsa de interven╚Ťie a legii este cel mai bun argument pentru aceia care  vor s─â organizeze patrule paramilitare, precum ├«n cele mai ├«ntunecate perioade ale Europei secolului XX.

Democra╚Ťia trebuie s─â coboare ├«n strad─â. Iar legea nu poate fi f─âcut─â paravan pentru a ╚Ťine secrete chestiuni care ne privesc pe to╚Ťi, a╚Öa cum se ├«nt├«mpl─â ├«n aceste zile cu rapoartele SRI privind dezinfectan╚Ťii din spitale. A te prevala de secretul de stat ÔÇô dar ce poate fi secret atunci c├«nd e vorba de s─ân─âtatea noastr─â? ÔÇô poate genera ├«n societate acela╚Öi sentiment pe care l-au resim╚Ťit locuitorii ora╚Öului bulgar Radnevo: c─â autorit─â╚Ťile s├«nt puse nu s─âÔÇĹi apere pe oameni, ci s─â-i apere pe cei r─âi de furia oamenilor.

╚śi s─â nu ne facem iluzii, provocatori se g─âsesc. Iar dac─â va fi s─â ajungem s─â facem ├«ntr-o zi bilan╚Ťul gre╚Öelilor ce au dus la deteriorarea iremediabil─â a democra╚Ťiei, cei care se aga╚Ť─â acum de secretul de stat s─â nu-╚Öi fac─â nici ei iluzii: se vor g─âsi pe list─â ├«naintea provocatorilor.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.