Semne rele

Publicat în Dilema Veche nr. 638 din 12-18 mai 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Nu am fi auzit, cu siguranță, de orașul bulgar Radnevo, situat undeva la sud de lanțul Balcanilor, nu foarte departe de Stara Zagora. Mica urbe de 12.000 de locuitori nu se află pe principalele noastre drumuri de plimbare prin țara vecină, nici pe rutele spre litoralul grecesc. La Radnevo au avut loc, săptămîna trecută, mai multe ciocniri de stradă, după ce un banal conflict în trafic a căpătat conotații etnice.

O încăierare pe un drum local a fost urmată de o serie de demonstrații în care locuitorii au cerut „dreptate pentru victime“. Este vorba despre cetățeni de etnie bulgară, bătuți de patru cetățeni de etnie romă și care au suferit răni grave. Cei patru au fost acuzați de tentativă de omor și se află în custodia autorităților. Cu toate acestea, locuitorii din Radnevo se tem că agresiunile vor rămîne nepedepsite, așa cum ei spun că s-a mai întîmplat în trecut. Ministrul de Interne, Rumiana Bahvarova, a declarat, luni, pentru site-ul de informații Novinite, că au existat „provocatori“, la mitingurile de protest în orașul Radnevo.

Mai întîi de toate, să recunoaștem că primele informații despre evenimentele din micul oraș bulgar le-am primit prin intermediul rețelelor de socializare. Acolo unde, bineînțeles, în multe postări, revolta locuitorilor era dată ca exemplu de urmat, iar evenimentul căpăta, bineînțeles, puternice conotații etnice. Mai mult, ciocnirile cu Poliția erau văzute drept o dovadă că autoritățile statului democratic și european bulgar îi protejează pe agresori de revolta localnicilor, altfel pe deplin justificată. Că turnura violentă a fost, dacă nu generată, cel puțin amplificată de ceea ce ministrul de Interne numește „provocatori“, contează mai puțin în aprecierile unor internauți. Iar postările sînt rostogolite de mii și mii de ori. Oricum, tonul lor le face cu mult mai „interesante“ pentru un public avid de senzațional, în comparație cu limbajul sec al autorităților.

Povestea din Bulgaria a avut ecou în România și pentru că a venit cam în același timp cu un eveniment petrecut într-un tramvai bucureștean, acolo unde doi ascultători de manele date la volum maxim au primit o corecție din partea unor călători, iar scena a fost filmată și postată pe rețele. Unde, bineînțeles, faptul divers a căpătat imediat conotații etnice. Pusă față în față cu evenimentele de la Radnevo, altercația din tramvaiul bucureștean a primit, în ochii multor internauți, o semnificație clară: în timp ce bulgarii curajoși se revoltă, la români mămăliga nu explodează.

Nu ar trebui ca asemenea fapte diverse să ne lase indiferenți. Și nu numai pe noi, pe cei care ne exprimăm în spațiul public, dar mai ales pe cei care decid în politică. Ei trebuie să înțeleagă că acolo unde statul și legea nu funcționează, răspunsurile vin din partea pescuitorilor în ape tulburi. Că lipsa de intervenție a legii este cel mai bun argument pentru aceia care  vor să organizeze patrule paramilitare, precum în cele mai întunecate perioade ale Europei secolului XX.

Democrația trebuie să coboare în stradă. Iar legea nu poate fi făcută paravan pentru a ține secrete chestiuni care ne privesc pe toți, așa cum se întîmplă în aceste zile cu rapoartele SRI privind dezinfectanții din spitale. A te prevala de secretul de stat – dar ce poate fi secret atunci cînd e vorba de sănătatea noastră? – poate genera în societate același sentiment pe care l-au resimțit locuitorii orașului bulgar Radnevo: că autoritățile sînt puse nu să‑i apere pe oameni, ci să-i apere pe cei răi de furia oamenilor.

Și să nu ne facem iluzii, provocatori se găsesc. Iar dacă va fi să ajungem să facem într-o zi bilanțul greșelilor ce au dus la deteriorarea iremediabilă a democrației, cei care se agață acum de secretul de stat să nu-și facă nici ei iluzii: se vor găsi pe listă înaintea provocatorilor.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.