Secolul chinezesc

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 897 din 17 ÔÇô 23 iunie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

O prim─â vizit─â a pre╚Öedintelui Statelor Unite ├«n Europa ╚Öi dou─â evenimente la nivel ├«nalt ÔÇô summit-ul G7 al celor mai mari economii ale lumii ╚Öi summit-ul NATO ÔÇô au avut toate un punct comun de pe agend─â: China. 

La ora c├«nd scriu acest text, pre╚Öedintele Joe Biden urma s─â se ├«nt├«lneasc─â cu omologul s─âu din Rusia, dup─â ce anterior ├«l descrisese drept ÔÇ×criminalÔÇŁ. Mai to╚Ťi anali╚Ötii de politic─â extern─â se a╚Öteptau ca aceast─â ├«nt├«lnire s─â fie una dificil─â ╚Öi f─âr─â vreun rezultat direct ├«n afar─â de stabilirea unor linii de demarca╚Ťie care vor fi baza rela╚Ťiei dintre cei doi pentru urm─âtorii cel pu╚Ťin patru ani. Orice ├«nt├«lnire ├«ntre ╚Öefii de stat ai Rusiei ╚Öi Statelor Unite este un eveniment care va fi relatat pe larg, ├«ns─â evenimentele de s─âpt─âm├«na aceasta certific─â cumva faptul c─â, de╚Öi Moscova r─âm├«ne o preocupare major─â a Occidentului, locul ei ca principal adversar ╚Öi surs─â de preocupare este luat ├«ncet-├«ncet de Beijing.

Iar rezultatele ├«nt├«lnirii G7 arat─â acest lucru foarte clar. Liderii Statelor Unite, Canadei, Italiei, Fran╚Ťei, Regatului Unit al Marii Britanii, Germaniei ╚Öi Japoniei s-au pus de acord c─â strategia chinez─â de investi╚Ťii ├«n infrastructura altor state trebuie contracarat─â cu investi╚Ťii occidentale. Nu este clar c├«t va costa, c├«nd va ├«ncepe ╚Öi cui se adreseaz─â exact acest plan, ├«ns─â teoria care a stat la baza elabor─ârii lui e relativ simpl─â: investi╚Ťiile chineze╚Öti vin cu un cost foarte mare pentru ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare ╚Öi s├«nt folosite de Beijing ca un soi de levier pentru mutarea acestor state ├«n sfera de influen╚Ť─â chinezeasc─â. G7 vrea s─â dovedeasc─â c─â ajutorul poate veni ╚Öi f─âr─â condi╚Ťii politice, iar democra╚Ťia liberal─â, cu investi╚Ťii transparente ╚Öi reguli clare ╚Öi egale pentru toat─â lumea, e ├«n cele din urm─â mai bun─â dec├«t ambi╚Ťiile insuficient calculate ale unui regim dictatorial ╚Öi impredictibil.

├Än documentele oficiale ale G7 se face referire la o sum─â de subiecte pe care China nu le-ar dori niciodat─â men╚Ťionate ÔÇô tratamentul aplicat minorit─â╚Ťii uigure (clasificat de Statele Unite drept genocid), eliminarea libert─â╚Ťilor pentru cet─â╚Ťenii regiunii autonome Hong Kong ╚Öi tensiunile din str├«mtoarea Taiwan. Simpla amintire a Taiwanului ├«ntr-o declara╚Ťie oficial─â e de natur─â s─â provoace apoplexie ├«n r├«ndul diploma╚Ťilor de la Beijing a c─âror pozi╚Ťie constant─â este c─â insula nu este un stat, ci o provincie separatist─â. S-a mers chiar mai departe ╚Öi s-a exprimat sprijinul pentru investigarea suplimentar─â a originilor virusului care a provocat pandemia de COVID-19. Pe undeva prin pustiul comunica╚Ťional pe unde s─âl─â╚Öuie╚Öte acum, Donald Trump se simte probabil r─âzbunat. Fostul pre╚Öedinte a fost ├«ntotdeauna un sus╚Ťin─âtor ferm al ideii c─â Guvernul chinez are o responsabilitate ├«n criza de s─ân─âtate public─â ce ╚Öi-a pus amprenta pe vie╚Ťile oamenilor din lumea ├«ntreag─â ├«n ultimul an ╚Öi jum─âtate.

p2 sus wc jpg jpeg
┬ę wikimedia commons

Reac╚Ťia Beijingului a venit rapid ╚Öi nu s-a f─âcut nici un efort pentru disimulare. Ambasada Chinei ├«n Marea Britanie, cunoscut─â inclusiv pentru trolling-ul permanent pe care ├«l face pe contul s─âu de Twitter, a comentat sarcastic, sus╚Ťin├«nd c─â ÔÇ×vremurile c├«nd un grup mic de ╚Ť─âri luau deciziile importante s├«nt de mult apuseÔÇŁ. Mai t├«rziu, un purt─âtor de cuv├«nt a atacat punct cu punct deciziile G7 ╚Öi a f─âcut apel la membrii grupului s─â ├«nceteze calomnia ╚Öi amestecul ├«n treburile interne ale ╚Ť─ârii sale.

Evident, enerv─ârile diploma╚Ťiei chineze au fost tratate cu indiferen╚Ť─â, iar ve╚Ötile proaste pentru Beijing au continuat la summit-ul NATO. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat ├«n termeni f─âr─â echivoc c─â ascensiunea militar─â ╚Öi tehnologic─â a Chinei reprezint─â o amenin╚Ťare la adresa securit─â╚Ťii membrilor alian╚Ťei. Stoltenberg a nuan╚Ťat preciz├«nd c─â nu vede aceast─â situa╚Ťie ca pe una similar─â r─âzboiului rece care a opus NATO Uniunii Sovietice, ├«ns─â coresponden╚Ťii de pres─â nu s-au ferit s─â fac─â compara╚Ťii exact ├«n acest sens. De altfel, comunicatul final al ├«ntrunirii NATO nu s-a ferit s─â aminteasc─â despre campanii de dezinformare duse de Guvernul chinez, despre expansiunea nuclear─â rapid─â ╚Öi cooperarea militar─â cu Rusia ├«ntr-un fel de alian╚Ť─â a frustr─ârii antioccidentale.

Pentru a ├«n╚Ťelege mai bine contextul, trebuie spus c─â, ├«n acest moment, China are cea mai mare armat─â din lume ÔÇô dou─â milioane de persoane s├«nt cadre active ÔÇô, iar competen╚Ťele ei tehnologice s├«nt din ce ├«n ce mai demne de luat ├«n seam─â. Vremurile c├«nd China avea un PIB egal cu al Italiei au apus de mult, este acum pe locul doi dup─â Statele Unite din punct de vedere economic ╚Öi e, probabil, o chestiune de timp p├«n─â c├«nd va ocupa primul loc. ├Än atari condi╚Ťii, Beijingul are la dispozi╚Ťie sume importante pentru investi╚Ťii ├«n ap─ârare. ├Äncrederea ├«n sine tot mai mare a regimului comunist chinez se poate m─âsura at├«t ├«n incidentele militare tot mai dese ├«n afara grani╚Ťelor sale ÔÇô indienii, taiwanezii sau filipinezii pot depunde m─ârturie ├«n acest sens ÔÇô, c├«t ╚Öi ├«n relat─ârile privind atacurile cibernetice ale c─âror ╚Ťinte s├«nt, ├«n general, guvernele occidentale.

Cele dou─â ├«ntruniri la nivel ├«nalt din ultima s─âpt─âm├«n─â semnalizeaz─â ferm c─â Vestul ├«ncepe s─â se trezeasc─â ╚Öi s─â ia China ├«n serios. Cumva, asta era ╚Öi dorin╚Ťa Beijingului, ├«ns─â ceea ce prime╚Öte Guvernul lui Xi Jinping nu este respect, a╚Öa cum ╚Öi-ar dori, ci, mai degrab─â, o privire rece ╚Öi ne├«ncredere.

Secolul XXI ar putea fi secolul Chinei. ├Äns─â aceasta nu e neap─ârat o veste bun─â pentru Beijing. Alia╚Ťii de conjunctur─â de la Moscova pot explica oric├«nd cum po╚Ťi ajunge o putere de m├«na a doua atunci c├«nd Occidentul decide s─â renun╚Ťe la iluzii.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Foto: (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.