Scrisori regăsite

Publicat în Dilema Veche nr. 987 din 9 martie – 15 martie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Scrisorile, fie ele încrustate pe tăblițe de lut, scrise pe papirus, pe hîrtie sau transmise în format electronic, conțin adesea adevăruri sau sentimente mai profunde și mai autentice decît alte tipuri de texte. Chiar și scrisorile oficiale schimbate între personaje istorice au de cele mai multe ori un conținut mai personal și mai sincer decît adresările sau discursurile lor publice. Prin urmare, selecția și adunarea într-un volum a unor scrisori istorice nu poate duce decît la ceva extrem de interesant. 

Istoricul britanic Simon Sebag Montefiore a avut în urmă cu cîțiva ani o asemenea inițiativă. A rezultat o carte de mare succes, tradusă și în românește: Pecetluite în istorie – Scrisori care au schimbat lumea (Editura Trei, 2021). Montefiore este, de altfel, un istoric care mizează pe astfel de selecții cu priză la public. Într-o altă carte a sa a adunat o serie de Discursuri care au schimbat lumea, iar anterior a scris Titani ai Istoriei, un volum în care îi descrie, mai mult sau mai puțin succint, pe unii dintre cei mai importanți conducători ai lumii din toate timpurile.

Despre niște simple scrisori e greu totuși să pretinzi că ar fi putut schimba lumea, dar ele sînt relevante în multe sensuri pentru cei care le citesc astăzi. Natura umană care transpare din ele pare a fi destul de neschimbată, indiferent de mileniu sau de statutul social și politic al autorilor. Chiar și problemele umanității, exprimate în corespondența  împăraților, revoluționarilor sau artiștilor, nu par a se fi schimbat prea mult de-a lungul istoriei. În unele scrisori e vorba de planuri războinice sau de amenințări cu moartea, în altele despre dragoste, sfaturi sau experiențe de viață. Majoritatea lor nu au fost nicidecum hărăzite altor ochi decît ai destinatarului. Autorii nu s-au gîndit vreodată că ele vor deveni publice. Doar întîmplarea a făcut, în cele mai multe cazuri, ca scrisorile respective să fie descoperite și să ajungă în fața publicului larg de astăzi. Ele sînt grupate pe domenii, iar fiecare are parte de o punere în cadru pe cît de concisă, pe atît de clară, pe măsura măiestriei lui Montefiore în ale povestirii istoriei. 

Bineînțeles, nu se poate fără exemple, și aș începe cu cea mai veche scrisoare dintre toate, una în cuneiforme akkadiene, scrijelite pe o tăbliță de lut, descoperită în Egipt și datînd din anul 1370 î.Hr., care a fost trimisă de regele babilonian Kadashman-Enlil I faraonului Amenhotep al III-lea. Destul de lungă, scrisoarea deschide o bună perspectivă asupra lumii de atunci, și începe astfel: „Cum este posibil ca, după ce ți-am scris pentru a-ți cere mîna fiicei tale ‒ oh, fratele meu ‒, tu să-mi scrii folosind asemenea cuvinte, spunîndu-mi că nu mi-o vei da de nevastă, întrucît din cele mai vechi timpuri niciodată vreo fiică a regelui Egiptului nu s-a măritat cu un străin?!”. 

O scrisoare mult mai nouă, pe cît de scurtă, pe atît de impresionantă, a fost adresată de Leonard Cohen fostei sale iubite din tinerețe Marianne Ihlen (care i-a inspirat unele cîntece devenite celebre), despre care artistul aflase că e pe moarte, în vara anului 2016, cînd el însuși, bolnav, își trăia ultimele luni: „Scumpă Marianne, Eu sînt doar un pic în urma ta, suficient de aproape pentru a te lua de mînă. Trupul acesta bătrîn s-a dat bătut, cum a făcut și al tău, iar ordinul de evacuare urmează să sosească de la o zi la alta. Nu am uitat niciodată dragostea ta și frumusețea ta. Dar tu știi asta. Nu trebuie să spun mai mult. Drum bun, prietenă dragă. Ne întîlnim cîndva mai încolo. Cu nesfîrșită dragoste și recunoștință, Leonard”.   

Multe alte corespondențe evidențiază fără tăgadă nebunia și aroganța unui Hitler care-i dezvăluie planurile sale lui Mussolini, cruzimea criminală a unui Lenin (considerat încă de mulți, în special în Rusia, drept un fel de tătuc blînd), rasismul și grosolănia unor Marx și Engels, servilismul unui Buharin în fața lui Stalin, civilitatea unui George Bush Sr., care-i preda puterea succesorului său Bill Clinton, înțelepciunea și blîndețea unui Nelson Mandela care-i scria din închisoare soției sale. De asemenea, alte scrisori relevă caznele lui Michelangelo în timpul pictării Capelei Sixtine, umorul scabros al lui Mozart față de verișoara sa Marianne, căutările sexuale ale lui Flaubert în Orientul Mijlociu, ori curajul actriței Sarah Bernhardt înaintea operației de amputare a unui picior.

Dincolo de toate, nu se poate trece peste mesajul trimis de Iosip Broz Tito lui Stalin, pe vremea cînd tiranul de la Kremlin voia să readucă Iugoslavia între țările supuse URSS. Președintele iugoslav îi scrie: „Încetează să mai trimiți oameni ca să mă omoare! Am capturat deja cinci dintre ei, unul dintre ei cu o bombă și altul cu o pușcă. (...) Dacă nu încetezi, voi trimite eu unul foarte eficient la Moscova și, cu siguranță, nu va mai trebui să trimit pe nimeni după aceea”. 

Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat. Stalin a renunțat la planul de a-l asasina pe Tito. Îmi închipui că tot mai sînt naivi pe lume care să fie uimiți de ideea că mesajele dintre doi mari lideri comuniști semănau cu cele din filme, dintre șefii de clanuri mafiote rivale. De fapt, oricine poate învăța cîte ceva din cele peste 100 de scrisori adunate de Montefiore.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.