Scrisori din pămînt. Arhiva lui Zenon (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Scrisori din pămînt  Arhiva lui Zenon (II) jpeg

Aș fi mai mult decît înclinat să citesc arhiva lui Zenon ca pe oglinda unei lumi simple și pastelate de acum 2.300 de ani, aromind paradiziac. Dar Zenon nu mă lasă, interesat de valută, ocuparea forței de muncă și resorturile concurenței economice.

Un țesător de covoare, Pais, i se plînge de manevrele unui alt țesător de covoare, Nechtembes, care ciupește mereu cîte ceva la comenzile de velințe cu model pe ambele fețe. Cumpărătorul specifică de obicei greutatea produsului ca expresie a calității pe care o dorește, așa cum, mai tîrziu, covoarelor li se va specifica numărul de noduri pe unitatea de suprafață. Dar cînd vine vorba de verificat, Nechtembes lasă velința umedă, ca să tragă mai mult la cîntar. Într-adevăr, una dintre ele, recîntărită ulterior, „s-a dovedit prea ușoară cu vreo două ocale… din lungimea velințelor lipsea un cot, iar din lățime două palme, astfel că nu se potrivesc cu patul”. Pentru ca Zenon să nu se mai ostenească căutînd o decizie, Pais îi sugerează dezinteresat că abordarea corectă ar fi să i se taie mîna concurentului său. Și pentru că discuția tot a alunecat în direcția asta, Pais mai adaugă un detaliu: „ci eu, la paisprezece covoare comandate, o să-ți ofer două gratis”.

Un olar înaintează și el o reclamație către Zenon. Paesis a observat că alți olari care smolesc vasele de provizii își bat joc de întreaga operațiune, dau cîte două mîini de smoală, cînd doar una ar fi prea destul. Din fericire, Paesis a găsit o soluție la această problemă: ca de-acum să fie el însuși numit în fruntea acestei operațiuni. Situație în care, detaliază el cu delicii, „mai multe vase vor fi smolite, în felul corect, iar smoala nu va mai fi risipită”.

Doi frați greci, producători de haine de lînă pentru femei, îl întreabă pe Zenon dacă ar fi interesat să îi angajeze, dimpreună cu mama și soțiile lor : „facem, după dorință, mantii, tunici… cingători, panglici… tegideia, summetria, parapekhe”, mă rog, tot ce cere zeul nemilos al modei. Cei doi precizează că acceptă și calfe, pe care să le învețe meșteșugul. Oferă scrisori de recomandare.

Cînd Zenon a călătorit în Palestina, a angajat acolo, între alții, doi vizitii. Unul dintre ei, Herakleides, îl reclamă pe altul, Drimylos, care, în loc să-și dedice întreaga energie job-ului pentru care Zenon l-a angajat, face ceva avere cumpărînd și vînzînd sclave. Cel mai mult dintre toate îl scandalizează pe reclamant un lucru pe care zice că îl poate confirma și cu martori: că Drimylos al nostru, în loc să-și dedice toată energia îngrijirii atelajelor de catîri, „încălzea în fiecare zi două cazane de apă pentru iubita lui!”. O, mamă a tuturor exceselor, o, culme a devotamentului masculin! (De menționat și o ipoteză recentă, uimitoare, dar destul de bine argumentată: că acest Drimylos și fiul său ar putea fi chiar cei care au tradus din greacă cartea lui Iisus Navi din Vechiul Testament.)

Zenon avea în grija lui cîțiva tineri care, s-ar părea, își pierduseră tatăl în război. Unuia dintre ei, Pyrrhos, îi plătește studiile la gimnaziul din Alexandria și îl încurajează să participe la un concurs atletic. Despre el găsim următoarea notă într-o scrisoare primită cîndva de Zenon de la unul dintre corespondenții lui, ușor de recunoscut după scrisul lui de mînă colțuros: „Mi-ai scris, legat de Pyrrhos, să continuăm pregătirile pentru concurs, dacă sîntem siguri că va cîștiga. Iar dacă nu, să evităm să-l deturnăm de la studiul literaturii, cheltuind și bani de pomană…”. Greu de zis în care dintre cele două direcții banii sînt cheltuiți de pomană. Un alt protejat al lui Zenon, muzician, îi scrie cu multă duioșie, ca să nu zic cu tupeu, celui care îi finanța cariera: „…am nevoie să fiu sprijinit cu tot ceea ce îi trebuie unui om liber care studiază arta kitharei pentru concurs. Tu îmi furnizezi lunar 3 drahme și 4 1/2 oboli pentru carne, 3 drahme și 3 choes pentru ulei, 2 drahme și 1/2 oboli pentru pește și 7 1/2 măsuri de vin. Ți-am spus că asta nu e destul pentru antrenamentul meu și (…) ți-am cerut să-mi dai lunar 7 drahme și 3 oboli pentru carne, 6 drahme și 6 choes pentru ulei, 7 drahme și 3 oboli pentru pește și 15 măsuri de vin. (…) Dacă nu-ți convine să faci asta, plătește-mi echivalentul în bani vreme de doi ani, ca să pot să mă îngrijesc, să găsesc un manager și să particip la concursurile organizate de rege”. Binefăcătorii noștri trebuie ținuți din scurt – nu cumva să-și închipuie că ne pot fraieri.

Mă opresc aici. Nu mi se pare ciudat că Zenon a păstrat documentele astea atît de prozaice, pe unele timp de 20 de ani, pînă cînd, îngrijit clasate, etichetate și ambalate, le-a predat unui succesor, poate fratele lui (care însă a adăugat doar foarte puțin arhivei). Nu cred că ele reprezentau pentru Zenon numai ceea ce azi ar fi misteriosul, temutul sertar cu chitanțe. Ăsta fusese, într-un fel, și jurnalul lui indirect, și probabil că mulți din contemporanii lui aveau o asemenea „conștiință de papirus”. Acel celebru papirus – plantă la fel de importantă pentru egipteni ca bambusul în civilizația Extremului Orient –, azi dispărut din Egipt, încît trebuie mers pe Nil pînă în Sudan după el.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.