Scholz

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie ÔÇô 6 octombrie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Social-democra╚Ťii germani a╚Öteptau din 2002 o sear─â de alegeri ├«n care s─â nu se reg─âseasc─â pe ceea ce devenise un tradi╚Ťional ╚Öi frustrant loc doi. Pe fondul retragerii Angelei Merkel ╚Öi al unei campanii lipsite de energie a succesorului ei la conducerea CDU, SPD a reu╚Öit un loc ├«nt├«i care ├«i deschide calea c─âtre conducerea unui guvern de coali╚Ťie ├«n care se vor reg─âsi, probabil, Verzii ╚Öi liberalii. 

Dac─â negocierile, care uneori dureaz─â ╚Öi luni de zile, vor confirma acest scenariu, CDU ╚Öi CSU, forma╚Ťiunea sor─â din Bavaria, vor r─âm├«ne pentru o vreme ├«n opozi╚Ťie al─âturi de st├«nga radical─â ╚Öi de extrema dreapt─â de la AfD. Anii, mul╚Ťi, ├«n care Germania a fost guvernat─â de o mare coali╚Ťie se vor ├«ncheia.

Probabil principalul merit pentru performan╚Ťa social-democra╚Ťilor ├«i apar╚Ťine lui Olaf Scholz, candidatul pentru func╚Ťia de cancelar. ├Än mod curios, Scholz nu este cel mai popular politician ├«n r├«ndul membrilor SPD, dar este v─âzut de aleg─âtori ca un fel de garan╚Ťie c─â dup─â alegeri nu va exista o ruptur─â total─â cu politicile erei Merkel. De altfel, social-democratului i-ar fi greu s─â denun╚Ťe activitatea guvernului care pleac─â pentru c─â, ├«n calitate de ministru de Finan╚Ťe ╚Öi vicepremier, a fost autorul multora dintre ele. 

Probabil cel mai important subiect unde priceperea ╚Öi competen╚Ťa lui Scholz au fost verificate a fost r─âspunsul guvernamental ├«n fa╚Ťa provoc─ârilor generate de pandemie. Social-democratul este autorul ╚Öi promotorul unui uria╚Ö pachet financiar de sprijin pentru companiile ╚Öi muncitorii germani. ├Än ultimii doi ani, ca ministru de Finan╚Ťe, Scholz a spus permanent c─â ╚Ťara are resursele necesare ╚Öi le va folosi f─âr─â ezitare pentru a combate efectele economice ╚Öi sociale ale restric╚Ťiilor. ╚śi a fost conving─âtor. Asociat ├«n trecut cu imaginea unui tehnocrat, Scholz nu are charism─â ├«n exces, dar, la fel ca Merkel, reu╚Öe╚Öte s─â inspire ├«ncredere. ├Äntr-un comentariu, Deutsche Welle ├«l descrie ca pe un individ care ÔÇ×p├«n─â ╚Öi ├«n momente de mare bucurie d─â dovad─â de re╚Ťinerea ╚Öi autost─âp├«nirea unui valet britanicÔÇŁ. 

Viitorul cancelar al Germaniei are de partea sa ╚Öi un oarecare noroc. Dou─â scandaluri uria╚Öe au zguduit mediile financiare germane ├«n ultimul an, ├«ns─â nici unul dintre ele nu l-a atins ├«n mod semnificativ pe ministrul de Finan╚Ťe de╚Öi, dup─â toate regulile, ar fi trebuit s─â o fac─â, institu╚Ťia pe care a condus-o av├«nd obliga╚Ťia de a veghea la s─ân─âtatea ╚Öi corectitudinea sistemului pe care ├«l coordoneaz─â. Dac─â despre Angela Merkel se spunea c─â este un soi de ÔÇ×doamn─â de fierÔÇŁ cu m─ânu╚Öi de catifea, despre Olaf Scholz s-ar putea afirma c─â va fi un ÔÇ×cancelar de teflonÔÇŁ. Sigur, asta ├«n m─âsura ├«n care, dup─â preluarea func╚Ťiei, se va dovedi la fel de capabil s─â evite scandalurile. 

Alegerile germane au fost urm─ârite cu maximum de interes ╚Öi ├«n Europa, iar rezultatul lor a fost mai degrab─â bine primit. Una dintre liniile de atac ale conservatorilor de la CDU a fost refuzul lui Scholz de a se delimita de st├«nga extrem─â reunit─â sub steagul ÔÇ×Die LinkeÔÇŁ. Die Linke spusese ├«n repetate r├«nduri c─â dore╚Öte desfiin╚Ťarea NATO ╚Öi ├«nlocuirea sa cu un implauzibil ╚Öi rizibil aranjament de securitate continental care s─â includ─â ╚Öi Rusia. ├Äns─â, ├«n timpul dezbaterilor televizate din campanie, Scholz a fost ferm ├«n a preciza c─â n-are nici un g├«nd s─â discute cu cineva despre dispari╚Ťia NATO. De asemenea, ├«n ceea ce prive╚Öte construc╚Ťia european─â, social-democratul este un partizan ferm al Uniunii Europene. De altfel, ├«n paralel cu munca pentru planul de redresare na╚Ťional, el a fost ╚Öi artizanul proiectului similar european care ├«n Rom├ónia se reg─âse╚Öte sub forma Planului Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â care, dac─â va fi aplicat consecvent, va aduce ├«n ╚Ťar─â aproape 30 de miliarde de euro pentru urm─âtorii ani. 

Victoria lui Scholz a fost salutat─â de Fran╚Ťa, care vede ├«n viitorul cancelar un prieten ╚Öi un partener cu care se poate colabora mai degrab─â u╚Öor. ├Äns─â o atitudine prietenoas─â fa╚Ť─â de construc╚Ťia european─â nu ├«nseamn─â ├«n mod obligatoriu ╚Öi viziune. Dincolo de amabilit─â╚Ťi ╚Öi polite╚Ťuri, inten╚Ťiile lui Scholz s├«nt mai degrab─â vagi. ├Än timpul campaniei electorale a afirmat c─â ÔÇ×Europa trebuie s─â vorbeasc─â pe o singur─â voce pentru c─â, ├«n caz contrar, nu vom mai juca nici un rolÔÇŁ. Ce ├«nseamn─â asta concret nu e foarte clar. ╚śi un prim test ar putea fi rela╚Ťiile cu China, unde statele europene nu au ├«nc─â o pozi╚Ťie comun─â, iar Germania domnului Scholz e mai degrab─â ambivalent─â. Un alt subiect sensibil este cel al derapajelor interne din Uniunea European─â, cazurile Poloniei ╚Öi Ungariei r─âm├«n ├«n continuare un test complex care verific─â at├«t hot─âr├«rea Uniunii ├«n privin╚Ťa ap─âr─ârii statului de drept, c├«t ╚Öi limitele tolerabile ale interven╚Ťiei Bruxelles-ului ├«n afacerile statelor membre. Putem ad─âuga ╚Öi dificult─â╚Ťile privind implementarea a╚Öa-numitului Green Deal pentru eliminarea emisiilor poluante ├«n state ale c─âror economii s├«nt ├«n faze diferite de dezvoltare sau armata european─â, un subiect pe care se bate apa ├«n piu─â de ani de zile. 

Negocierile pentru formarea unei coali╚Ťii la Berlin vor dura s─âpt─âm├«ni sau chiar luni. Singurul lucru de care putem fi siguri este c─â Germania ╚Öi, odat─â cu ea, ├«ntreaga Europ─â intr─â ├«ntr-o tranzi╚Ťie post-Merkel f─âr─â un leadership clar. ├Än condi╚Ťiile ├«n care pre╚Öedintele Fran╚Ťei se preg─âte╚Öte de o tur─â de alegeri ce se anun╚Ť─â dificil─â, Olaf Scholz trebuie s─â dovedeasc─â c─â poate fi acel lider capabil s─â inspire ├«ncredere c─â are ╚Öi competen╚Ťa, ╚Öi complexitatea necesare pentru a naviga ├«n ape tulburi pe o vreme dominat─â de cea╚Ť─â. 

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.