Schimbare de guvern la Bucureşti, undă de şoc europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

La începutul lui martie, Victor Ponta îi adresa premierului de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu, o scrisoare deschisă în care îşi exprima regretul că şeful guvernului nu participă la reuniunea Consiliului European. Declaraţia era, bineînţeles, o săgeată trimisă prin ricoşeu către preşedintele Traian Băsescu. Liderul PSD mai ridicase în trecut chestiunea reprezentării României la Consiliul European, instituţia-cheie în mecanismul de decizie la nivelul Uniunii. Înainte de reuniunea de la Bruxelles din 9 decembrie, cînd a fost decisă încheierea Tratatului interguvernamental privind convergenţa fiscală, Victor Ponta îi cerea preşedintelui Băsescu să prezinte public mandatul cu care pleca la Bruxelles.

Dar probabil că nici Victor Ponta nu credea atunci că, foarte curînd, subiectul va ieşi din sfera pur propagandistică şi va deveni unul cu adevărat important în lupta politică. Mai mult, că va căpăta o miză care va depăşi graniţele României şi va deveni important la nivel european.

Victor Ponta este acum premier desemnat şi are şanse bune de a obţine învestitura. Odată cu aceasta, are ocazia de a-i bloca preşedintelui Băsescu participarea la reuniunile Consiliului European. Aceasta este instituţia care, în structura de „putere“ europeană, reprezintă componenta interstatală a Uniunii. Este adevărat că, în Tratatul European, se spune că la reuniunile Consiliului European participă „şefii de state sau de guverne“, dar în România, preşedintele este „şef al statului“ doar în limbajul colocvial. Această atribuţie nu se regăseşte nicăieri în Constituţie.

Într-adevăr, la Consiliul European participă şi preşedinţi, precum cel al Franţei sau al Ciprului, dar primul chiar este şef al statului, iar cel de-al doilea conduce direct guvernul.

În România, participarea preşedintelui la Consiliul European nu are o bază constituţională, ci este rezultatul unei înţelegeri politice. Aşa cum spunea într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în 28 martie 2011, Leonard Orban – pe atunci consilier prezidenţial pentru afaceri europene –, participarea preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European este rezultatul unei decizii politice luate între premier şi preşedinte. Nimic neconstituţional în această decizie! Preşedintele nu încalcă vreo prevedere din legea fundamentală, participînd la Consiliul European, cîtă vreme aceasta este decizia politică internă.

Problema este că Victor Ponta, în calitate de premier, nu are de ce să se mai considere legat de înţelegerea dintre Emil Boc şi Traian Băsescu. Iar preşedintele nu are prea multe de făcut în această situaţie. Consiliul European este, totuşi, o reuniune de guverne.

Ar putea fi găsită, însă, o soluţie de compromis, astfel încît la Consiliu să fie prezenţi atît preşedintele, cît şi premierul? Să ne amintim: preşedintele Băsescu şi fostul premier Tăriceanu participau împreună la şedinţele Consiliului, chiar dacă, de cele mai multe ori, ajungeau în capitala europeană cu avioane diferite – se ştie că nu se suportau.

În octombrie 2008, premierul polonez Donald Tusk şi preşedintele Lech Kaczy´nski au avut, de asemenea, o dispută publică pe seama participării la Consiliul European şi, pînă la urmă, amîndoi au fost primiţi în sală, pentru a nu mai exista discuţii.

Dar un asemenea compromis nu ar mai fi posibil astăzi. Noul format al Consiliului, de după adoptarea Tratatului de la Lisabona (1 decembrie 2009), permite participarea unui singur reprezentant din fiecare stat membru. Diferendul va trebui, aşadar, să fie rezolvat la Bucureşti.

Dacă victoria va fi de partea lui Victor Ponta – şi sînt şanse mari să se întîmple aşa, cîtă vreme în Consiliu sînt reprezentate Guvernele –, în interiorul instituţiei europene se vor produce modificări importante.

Cancelarul german Angela Merkel, susţinătorul ferm al politicilor de austeritate, va pierde un aliat important. Chiar dacă USL a acceptat Tratatul fiscal, este de aşteptat ca guvernul lui Victor Ponta să nu se grăbească în a-i aplica ad litteram toate prevederile, lucru posibil cîtă vreme România nu face parte din zona euro.

Mai mult, Ponta va privilegia politicile „de creştere“, în detrimentul austerităţii germane – şi probabil că o va face chiar cu ostentaţie în perioada care urmează, din considerente electorale. Viitorul Consiliu European, de la începutul lui iunie, va fi consacrat chiar măsurilor de creştere economică şi, dacă va ajunge premier, Victor Ponta nu va lăsa să-i scape ocazia de a marca schimbarea de direcţie a politicii de la Bucureşti.

Iar dacă în sala de la Bruxelles se va întîlni şi cu François Hollande, ca proaspăt preşedinte al Franţei, atunci presiunea asupra Germaniei va deveni uriaşă.  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.