Schimbare de guvern la Bucureşti, undă de şoc europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

La începutul lui martie, Victor Ponta îi adresa premierului de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu, o scrisoare deschisă în care îşi exprima regretul că şeful guvernului nu participă la reuniunea Consiliului European. Declaraţia era, bineînţeles, o săgeată trimisă prin ricoşeu către preşedintele Traian Băsescu. Liderul PSD mai ridicase în trecut chestiunea reprezentării României la Consiliul European, instituţia-cheie în mecanismul de decizie la nivelul Uniunii. Înainte de reuniunea de la Bruxelles din 9 decembrie, cînd a fost decisă încheierea Tratatului interguvernamental privind convergenţa fiscală, Victor Ponta îi cerea preşedintelui Băsescu să prezinte public mandatul cu care pleca la Bruxelles.

Dar probabil că nici Victor Ponta nu credea atunci că, foarte curînd, subiectul va ieşi din sfera pur propagandistică şi va deveni unul cu adevărat important în lupta politică. Mai mult, că va căpăta o miză care va depăşi graniţele României şi va deveni important la nivel european.

Victor Ponta este acum premier desemnat şi are şanse bune de a obţine învestitura. Odată cu aceasta, are ocazia de a-i bloca preşedintelui Băsescu participarea la reuniunile Consiliului European. Aceasta este instituţia care, în structura de „putere“ europeană, reprezintă componenta interstatală a Uniunii. Este adevărat că, în Tratatul European, se spune că la reuniunile Consiliului European participă „şefii de state sau de guverne“, dar în România, preşedintele este „şef al statului“ doar în limbajul colocvial. Această atribuţie nu se regăseşte nicăieri în Constituţie.

Într-adevăr, la Consiliul European participă şi preşedinţi, precum cel al Franţei sau al Ciprului, dar primul chiar este şef al statului, iar cel de-al doilea conduce direct guvernul.

În România, participarea preşedintelui la Consiliul European nu are o bază constituţională, ci este rezultatul unei înţelegeri politice. Aşa cum spunea într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în 28 martie 2011, Leonard Orban – pe atunci consilier prezidenţial pentru afaceri europene –, participarea preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European este rezultatul unei decizii politice luate între premier şi preşedinte. Nimic neconstituţional în această decizie! Preşedintele nu încalcă vreo prevedere din legea fundamentală, participînd la Consiliul European, cîtă vreme aceasta este decizia politică internă.

Problema este că Victor Ponta, în calitate de premier, nu are de ce să se mai considere legat de înţelegerea dintre Emil Boc şi Traian Băsescu. Iar preşedintele nu are prea multe de făcut în această situaţie. Consiliul European este, totuşi, o reuniune de guverne.

Ar putea fi găsită, însă, o soluţie de compromis, astfel încît la Consiliu să fie prezenţi atît preşedintele, cît şi premierul? Să ne amintim: preşedintele Băsescu şi fostul premier Tăriceanu participau împreună la şedinţele Consiliului, chiar dacă, de cele mai multe ori, ajungeau în capitala europeană cu avioane diferite – se ştie că nu se suportau.

În octombrie 2008, premierul polonez Donald Tusk şi preşedintele Lech Kaczy´nski au avut, de asemenea, o dispută publică pe seama participării la Consiliul European şi, pînă la urmă, amîndoi au fost primiţi în sală, pentru a nu mai exista discuţii.

Dar un asemenea compromis nu ar mai fi posibil astăzi. Noul format al Consiliului, de după adoptarea Tratatului de la Lisabona (1 decembrie 2009), permite participarea unui singur reprezentant din fiecare stat membru. Diferendul va trebui, aşadar, să fie rezolvat la Bucureşti.

Dacă victoria va fi de partea lui Victor Ponta – şi sînt şanse mari să se întîmple aşa, cîtă vreme în Consiliu sînt reprezentate Guvernele –, în interiorul instituţiei europene se vor produce modificări importante.

Cancelarul german Angela Merkel, susţinătorul ferm al politicilor de austeritate, va pierde un aliat important. Chiar dacă USL a acceptat Tratatul fiscal, este de aşteptat ca guvernul lui Victor Ponta să nu se grăbească în a-i aplica ad litteram toate prevederile, lucru posibil cîtă vreme România nu face parte din zona euro.

Mai mult, Ponta va privilegia politicile „de creştere“, în detrimentul austerităţii germane – şi probabil că o va face chiar cu ostentaţie în perioada care urmează, din considerente electorale. Viitorul Consiliu European, de la începutul lui iunie, va fi consacrat chiar măsurilor de creştere economică şi, dacă va ajunge premier, Victor Ponta nu va lăsa să-i scape ocazia de a marca schimbarea de direcţie a politicii de la Bucureşti.

Iar dacă în sala de la Bruxelles se va întîlni şi cu François Hollande, ca proaspăt preşedinte al Franţei, atunci presiunea asupra Germaniei va deveni uriaşă.  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit