Schengen-ul și vidanja

Publicat în Dilema Veche nr. 365 din 10 - 16 februarie 2011
Erasmus Doi jpeg

„Ia-te de mînă cu comuniştii ăştia de la putere, du-te cu ei, fă-te purtătorul lor de cuvînt.“ Cu replica asta am fost gratulat de moderatorul unei emisiuni de radio pe teme economice, după ce mi-am exprimat neîncrederea în privatizarea utilităţilor publice-monopol natural. Adică, distribuţia de curent electric, gaze, apă. Era pe vremea Guvernului Năstase (care, orişicîtuşi-de-puţin, pusese în operă manevra respectivei privatizări). Celălalt invitat era cunoscutul Ionuţ Popescu (oareş’cum, defel apropiat PSD-ului) care, spre surpriza moderatorului crîncen-anticomunist (după cîţiva ani, CNSAS-ul a descoperit că turnase la Securitate pe un coleg de studenţie), îmi cam ţinea isonul. Nu, nu există o rezolvare, teoretic acceptată de economişti, privind liberalizarea sectoarelor de piaţă care sînt monopoluri naturale. Nu, nici măcar în cel mai bogat stat al celei mai bogate ţări din lume (adică în California), mersul cu două măsuri – adică privatizare parţială combinată cu subvenţii publice – nu a mers. Acolo au ajuns la două ore de curent pe zi, timp de cîteva săptămîni bune, din pur blocaj financiar. Am mai dat exemple şi din Marea Britanie. „California şi România! – auzi comparaţie, sînteţi buni de o bulă în Academia Caţavencu, ha, ha.“ Geaba căutam să îi explicăm că nu orice privatizare este în folosul consumatorului, geaba ne chinuiam să îi dăm exemple, de pomană căutam să îi sugerăm că respectivele privatizări de utilităţi publice sună mai degrabă a încercare de atragere a bunăvoinţei statului membru X sau Y în cursa pentru aderarea la UE (mai tîrziu, preşedintele Băsescu a numit fenomenul „tain“ şi l-a pus în legătură cu refuzul Franţei de a ne accepta în Schengen). Geaba toate eforturile noastre. Gazda emisiunii se hotărîse. Eram nişte comunişti retarzi care nu puteam pricepe economia de piaţă. Ştiţi dumneavoastră, genul acela de dezbatere în care tu spui că, în lipsa concurenţei, nu există piaţă, iar celălalt zice: „comunistule!“. 

Între timp, nu zic că mi-am schimbat prea tare părerea despre vînzările din acea epocă. Nu sînt cu mult mai încîntat de furnizarea de apă, gaz sau curent electric din zona mea. E drept, locuiesc în Centrul istoric, infrastructura e veche, defecţiunile sînt mai dese. Investiţiile necesare modernizării sînt mai mari. Presiunea pe costurile de exploatare este foarte mare pentru că acţionarii trebuie să fie ţinuţi în fericirea unor dividende bune. Astă-vară, francezii de la gaze au dat comanda schimbării ţevilor, pe strada mea. Un Dorel angajat de ei a trîntit un tîrnăcop în cablul principal de alimentare cu energie electrică (exact ca în celebrul clip), drept pentru care, întreaga stradă a rămas în beznă. Au venit (cu greu) muncitorii angajaţi de italienii de la curent (mult mai puţini decît pe vremea cînd erau la statul român), care au realizat o cîrpeală pe cablul vechi din 1923 (aşa scria pe izolaţia de hîrtie), apoi au înlocuit toată instalaţia de pe stradă. Lucrările, cu acoperit gropi şi şanţuri cu tot, au durat vreo şase luni. 

Nu vreau să-i vorbesc numai de rău pe angajaţii (români) ai regiilor privatizate în folosul unor acţionari din alte state membre. Exact în februarie trecut, belea mare în faţa blocului: se înfundase un canal de scurgere, rezultase o băltoacă imensă care bloca şi trotuarul, şi jumătate din Calea Călăraşilor. Chem vidanja. Vine. Frig de crăpau pietrele. Au muncit băieţii aceia vreo cinci ore, în apă îngheţată, la tîrnăcop. Spre finalul lucrării, îl sun pe administrator, să scoată o sticlă de whisky „de la rezervă“, să le mulţumim oamenilor că au muncit din greu. Îmi dă (nu se ştie cînd mai ai nevoie de o vidanjă). Surpriză! Nici nu au vrut să audă. „Nu ne facem, dom’le, firma de ruşine, pentru o sticlă de 50 de lei. Mulţumim frumos, nu primim. Nu, nici nu vă dăm telefonul mobil pentru vreo intervenţie ulterioară. Sunaţi unde aţi sunat şi acum şi vom veni.“ Am rămas mască. 

De curînd, mi-a picat fisa, am pus întîmplarea într-un context mai larg. Firma este franţuzească. Vă daţi seama de ce îi dau ăştia cu lupta anticorupţie, nu? Să nu mai am vreodată tupeul să încerc să le „mituiesc“ angajaţii. Eh, dacă ar fi să le vînd altă regie, mai discutăm… 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.