Scandalul polonez: semne rele pentru unitatea europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Ecourile tragediei jpeg

Nu numai România este zguduită în zilele acestea de un seism politic de gradul şapte. Şi Polonia este. Cu o deosebire: în Polonia, tema scandalului face parte din registrul să-i zicem serios. Este vorba despre relaţii „nepotrivite“ dintre Banca Centrală şi guvern, sau despre abordări „neortodoxe“ ale politicii de alianţe şi de securitate. În România, vorbim despre poveşti cu interlopi, din care Isaura nu poate lipsi, fireşte. Diferenţă de clasă…

Există şi o asemănare: în ambele ţări, scandalurile au pornit de la nişte înregistrări secrete – în Polonia, acestea au fost publicate de gazeta Wprost, în România s-au dat la televizor. Şi iarăşi avem deosebiri. Fiindcă în România îi cunoaştem pe autorii înregistrărilor artizanale: erau chiar interlopii. În Polonia, nu se ştie clar cine sînt autorii, dar bănuiala cade pe servicii, fie ele autohtone sau nu. Pînă la urmă, tema scandalului polonez este una cît se poate de serioasă şi nu oricine poate avea acces la intimitatea liderilor.  

Aşadar, scandalul polonez a plecat de la o convorbire între guvernatorul Băncii Centrale şi Ministrul de Interne, din care reiese că banca urma să ajute guvernul în perspectivă electorală, primind la schimb, pe tavă, capul ministrului de finanţe – care a şi demisionat între timp. A doua înregistrare îl surprinde pe ministrul de externe Radoslaw Sikorski, spunîndu-i unui prieten politic – nimeni altul decît ex-ministrul de finanţe Jacek Rostowski – că alianţa cu Statele Unite ar fi, în realitate, nocivă pentru Polonia.  

Ei bine, dacă scandalul românesc va avea efecte mai ales în plan electoral intern, scandalul polonez poate avea urmări cu mult mai ample. 

Guvernul lui Donald Tusk se clatină în acest moment şi alegerile anticipate par iminente. Şi totuşi, guvernul Tusk a fost – sau, mai bine zis, este – unul de succes. Polonia este singura ţară membră a Uniunii care nu a cunoscut recesiunea pe timpul crizei. De asemenea, Polonia a jucat, în ultimii ani, un rol important în mecanismul de negociere şi decizie de la nivel european.  

Polonia guvernului Tusk a militat întotdeauna pentru o Europă unită şi solidară. Iar Polonia a avut şi are influenţă, cîtă vreme vorbeşte de pe poziţia unei ţări cu un succes economic incontestabil, cu o democraţie solidă şi – nu în ultimul rînd – o campioană a absorbţiei fondurilor europene. Nu degeaba Polonia este un exemplu pentru România. 

Dar Polonia nu a fost dintotdeauna aşa. Polonia de dinaintea guvernului liberal al lui Donald Tusk, Polonia conservatoare a fraţilor Kaczynski era mai curînd o problemă la nivel european – aducea, într-un fel, cu Ungaria lui Viktor Orbán din zilele noastre.  

Acum, odată cu scandalul interceptărilor de la Varşovia, Europa unităţii, Europa solidarităţii va pierde un actor extrem de important.

Se speculează, în aceste zile, referitor la Polonia, dar şi la România, că la mijloc ar fi mîna Rusiei. Dincolo de speculaţii, un lucru este cert: instabilitatea de la Varşovia şi de la Bucureşti, pierderea de credibilitate suferită de premierul Tusk şi de preşedintele Băsescu slăbesc flancul din răsăritul Uniunii Europene, aflat în „linia întîi“ faţă de Rusia: Polonia, România, statele baltice.  

Altfel, scandalul din Polonia i-ar putea aduce la putere pe conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski. La alegerile europene, partidul conservator Lege şi Ordine (PiS) a obţinut aproape 32% din voturi, cu mai puţin de un procent sub Platforma Civică a lui Donald Tusk. Iar cei din PiS sînt, în realitate, cu mult mai puţin nuanţaţi în relaţia cu Rusia. În definitiv, tocmai sub guvernul Donald Tusk a avut loc reconcilierea de la Katyn, marcată, atît de tragic, de accidentul de avion în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski. O revenire a conservatorilor la putere nu ar fi chiar cea mai bună veste la Moscova. Chiar înregistrările din Wprost sugerează că, în realitate, tocmai actualul ministru de externe Radoslaw Sikorski şi-ar dori o relaţie mai echilibrată cu Rusia. 

Cît despre România, totuşi nu ruşii l-au pus pe fratele preşedintelui să se înhăiteze cu interlopii. Că ei pot profita acum de vulnerabilitatea preşedintelui Băsescu e altceva.

Da, Rusia poate profita de instabilitatea de la Varşovia şi Bucureşti. Însă scandalul din Polonia este de rău augur şi pentru unitatea şi solidaritatea europeană. O consecinţă la care, să spunem aşa, scandalul românesc nici că visează. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.