Şantajul migratoriu – un fenomen durabil

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Pe data de 18 mai, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez ar fi trebuit să meargă la Paris pentru un important summit legat de relansarea economiei africane în context post-COVID. Premierul spaniol n-a mai plecat însă spre capitala Franţei pentru că a trebuit să gestioneze o altă urgenţă: sosirea a mii de imigranţi clandestini în două enclave spaniole din nordul Africii, Ceuta şi Melilla, ambele fiind un fel de vestigii ale epocii cînd Spania era putere colonială în Maroc. În numai cîteva zile, în jur de zece mii de africani, marea lor majoritate marocani, au încercat să intre în cele două enclave, uneori punîndu-şi viaţa în pericol pentru că soseau înotînd. Madridul a acuzat imediat puterea de la Rabat de provocare şi de şantaj, şi pe bună dreptate. Acest flux migratoriu a fost teleghidat de la Rabat întrucît Spania nu este de acord cu unele revendicări ale Marocului legate de Sahara occidentală. Acest litigiu nu este simplu de explicat, el îşi are însă rădăcinile în epoca colonială, alimentează o rivalitate tenace între Maroc şi Algeria, deseori prezintă tendinţe de internaţionalizare şi revine uneori în actualitate prin surprindere, ca un bumerang. În actualul context, Marocul s-a simţit lezat întrucît spaniolii l-au primit pe teritoriul lor, din motive medicale, pe Bahrim Ghali, lider al Frontului Polisario, principala forţă care luptă pentru independenţa Saharei occidentale, teritoriu revenidicat de Maroc.

Aspectul cel mai neplăcut pentru europeni în contextul acestei afaceri este utilizarea fluxului migratoriu ca element de presiune. Marocul a procedat la fel ca Turcia şi ca Libia, altfel spus a pus mîna pe robinetul migratoriu, l-a deschis şi a lăsat să curgă un număr important de migranţi. În 2015, din Turcia au venit în Europa, tot în virtutea aceluiaşi sistem, peste un milion de migranţi. De la începutul acestui an, italienii constată că robinetul s-a redeschis şi în Libia, ceea ce se vede pe insula Lampedusa. Italienii au o înţelegere cu diversele autorităţi din Libia: în schimbul unor sume despre care nu ştim nimic, libienii îi împiedică pe candidaţii la emigrare să plece spre ţărmurile Italiei. În 2019, în virtutea acestui deal, doar o mie de migranţi au ajuns la Lampedusa. În 2020, ei au fost ceva mai mulţi, 4.200. Iar de la începutul acestui an, fluxul a sporit, au debarcat pe plajele italiene peste 13.000 de migranţi. Robinetele nu se deschid singure, există mîini nevăzute care le manipulează şi, prin acest simplu fapt, acele mîini transmit semnale, măresc preţul pentru menţinerea deal-ului sau, cum este cazul acum în Maroc, recurg la arma migratorie pentru a crea haos în Europa.

În ziua cînd premierul spaniol trebuia să vină la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat ştergerea unei datorii de patru miliarde de dolari pe care o avea Sudanul faţă de Franţa. Întregul summit a fost conceput, de altfel, pentru declanşarea unor noi mecanisme destinate să ajute economiile africane într-un context de mare fragilitate datorată în special pandemiei. Uniunea Europeană se teme însă şi de un nou val migratoriu post-pandemic. Experţii consideră că acest nou asalt asupra Europei este iminent. Franţa, în perspectiva preluării preşedinţiei Uniunii Europene la începutul anului viitor, înţelege să lanseze deja iniţiative pentru ca imigraţia să nu devină invazie. Ideea este simplă: cu cît ţările africane le vor putea asigura tinerilor mai multe oportunităţi la ei acasă, cu atît presiunea asupra Europei va fi mai mică. În acest sens încearcă deci să se mobilizeze europenii împreună cu diverse organisme internaţionale şi în parteneriat cu ţările interesate direct de pe continentul african. Traseele emigraţiei africane s-au multiplicat. Cotidianul Le Monde publica pe data de 22 aprilie un articol despre noua rută migratorie spre Ungaria şi Spaţiul Schengen care trece prin România.

Imigraţia rămîne un coşmar pentru liderii europeni, cu atît mai mult cu cît ea implică dimensiuni morale. Deschiderea totală a frontierelor, cum doreşte papa Francisc, este o utopie creştină. Un prea mare laxism la frontiere riscă să paveze însă calea spre putere a extremei drepte şi chiar spre dezmembrarea Europei. Fostul negociator european pentru Brexit, Michel Barnier, care ştie mai bine decît oricine de ce a plecat Marea Britanie din Uniunea Europeană, propune un moratoriu privind imigraţia pentru o durată cuprinsă între trei şi cinci ani. El consideră că Uniunea Europeană are nevoie de timp pentru a reflecta, pentru a evalua mecanismele de primire de pînă acum şi pentru a le modifica eventual.

Comisarul grec Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil avînd drept misiune gestiunea migratorie şi promovarea modului de viaţă european, declară în cotidianul francez Le Figaro că Europa nu-şi poate proteja cultura dacă nu îşi protejează frontierele. Multe voci avizate lansează avertismente în acest sens. Universitarul francez Vincent Coussedière a publicat în martie anul acesta o carte intitulată Elogiul asimilării (Editura Rocher). Nu este normal, spune el, să renunţăm la vechiul concept de asimilare. În Franţa, cel puţin, multă vreme clasa politică a fost de acord cu acest mecanism, străinii care se instalau pe teritoriul Hexagonului erau treptat asimilaţi şi deveneau francezi. Mai tîrziu, conceptul a fost înlocuit cu cel de integrare. Un mod de le spune străinilor Nu e grav dacă nu vă lăsaţi asimilaţi, este suficient să vă integraţi, să respectaţi valorile democraţiei şi ale Republicii. Eşecul integrării însă a mers mînă în mînă cu ofensiva gîndirii politice corecte, aşa că după o vreme şi acest concept, de integrare, a fost abandonat şi înlocuit cu cel numit vivre ensemble. Un mod de a le spune străinilor Nu e grav dacă nu vă integraţi, e suficient dacă vom trăi paşnic unii alături de alţii. Filozoful Vincent Coussedière încearcă însă să reabiliteze conceptul de asimilare şi să explice că el nu are conotaţii rasiste sau xenofobe. Oare trebuie europenii să se teamă că vor fi taxaţi de rasişti dacă le cer străinilor să accepte regulile democraţiei, ale egalităţii între femei şi bărbaţi, ale primordialităţii legilor civile asupra oricăror precepte religioase?

Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite avertizează de mai mulţi ani că regiunea Sahelului, care este şi cea mai săracă din Africa, va deveni o bombă demografică. Cele şase ţări ale regiunii numără în prezent 90 de milioane de locuitori, iar la orizontul anului 2100 vor avea peste 540 de milioane. Dacă Sahelul este o „bombă demografică” ne putem evident întreba unde va „exploda”, iar răspunsul este clar: în Europa. Francezul Michel Garenne, specialist în domeniul demografiei, explică în eseurile sale că Europa ar trebui să-şi examineze trecutul ca să înţeleagă ce o aşteaptă. La sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, în jur de 50 de milioane de europeni au migrat masiv spre America din aceleaşi motive pentru care în deceniile următoare s-ar putea ca 50 de milioane de africani să migreze spre Europa. Situaţiile sînt însă diferite: la acea oră America avea nevoie de mînă de lucru, în timp ce astăzi Europa este confruntată mai degrabă cu şomajul.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.