Sănătatea, monopol natural

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Sănătatea, monopol natural jpeg

Nu am citit cele aproximativ 100 de pagini ale propunerii legislative, nici cele cîteva mii ale actelor normative la care face trimitere Faimoasa Reformă Propusă şi Retrasă, dar nu cred că s-a propus privatizarea SMURD-ului. Mai degrabă – adăugarea pe piaţa serviciilor medicale de urgenţă a unor competitori privaţi. Competitori la ce? Păi, la felia subţirică a finanţării publice, evident. Prea multe dezbateri pro şi contra propunerii de reformă nu am urmărit deoarece nu s-au organizat. Discursurile au fost paralele. Dom’ preşedinte la Cotroceni, cum îi şade bine unui preşedinte. Medicul Raed Arafat la televiziunile de ştiri, cum îi şade bine cuiva care nu este de acord cu o lege propusă de guvern. Excepţia s-a chemat intervenţia năucitoare a lui Traian Băsescu, telefonic, la unul dintre posturile de televiziune. Din tot ce s-a argumentat în ocazii diferite, tind să fiu de acord cu Raed Arafat. Motivele-mi sînt strict economice.

Şcoala de gîndire a grupului care a scris propunerea de reformă a sistemului de sănătate s-ar chema de tip neoliberal, orientată spre piaţă, spre concurenţa liberă. În opinia onorabilului curent de gîndire respectiv, statul este cel mai prost administrator posibil (parţial de acord), iar Maica Cererea şi sora ei Preacuvioasa Oferta trebuie pictate de-a dreapta şi de-a stînga intrării în sediul guvernului, asemeni tablourilor votive din biserici. În general, oamenii ăştia au puţine dubii, lecturi relativ limitate şi orgoliul de a-şi putea trata orice oponent cu eticheta de stîngist, pe care o lipesc mîndru pe fruntea celor care le solicită şi nuanţe de gri. Mă amuză teribil să le văd frămîntările atunci cînd le ofer spre reflecţie sisteme de tip monopol natural. Cel mai banal exemplu este cel al utilităţilor publice: gaz, curent, cablu TV, apă, canalizare, salubritatea. Oricît v-aţi chinui dumneavoastră, stimaţi plătitori de facturi lunare, oricît veţi bombăni calitatea serviciilor sau preţul prea mare, nu veţi putea să schimbaţi furnizorul la nici unul dintre cei enumeraţi mai sus. De aceea, ele se numesc monopoluri naturale şi reprezintă ţinta favorită a propunerilor reformiste globale (pro-consumator, vezi Doamne), de cîţiva ani încoace. Necazul este că, pe cît de multe au fost încercările, pe atît de numeroase au fost şi eşecurile, în toate ţările care s-au înverşunat în a ataca problema. Pînă şi în California, cel mai bogat stat al celei mai bogate naţiuni a lumii, rezidenţii s-au pomenit,  acum cîţiva ani, că au curent două ore pe zi, din cauză că liberalizarea sistemului de distribuţie a curentului electric s-a făcut limitat, cu păstrarea unei subvenţii din bani publici. Comisia Europeană încearcă, ipocrit, să promoveze concurenţa între producătorii şi distribuitorii de energie, îi obligă la unbundling (separarea producţiei de distribuţie) şi anchetează regulat giganţii tip EON şi GDF pentru înţelegeri de cartel şi practici anticoncurenţiale. Pe scurt: dacă dumneavoastră aţi constatat că serviciile de livrare ale gazului, curentului sau apei nu sînt cu mult mai bune în raportul calitate-preţ, de cînd România le-a privatizat, înseamnă că sînteţi pe aceeaşi baricadă cu mine: apreciem argumentaţia neo-liberală, numai că îi vedem şi limitele.

Care să fie legătura între monopolurile naturale şi recenta dispută Băsescu-Arafat? Păi, oameni cu mult mai deştepţi decît mine încep să fie de părere, argumentat, că pînă şi în cele mai liberalizate pieţe din lume (cum ar fi cea americană, de exemplu), serviciile medicale reprezintă un monopol natural. De ai spitale private sau de stat sau de ambe tipuri, că sînt finanţate printr-o casă de asigurări privată sau administrată de guvern, hibele fundamentale sînt aceleaşi. Calitatea serviciilor medicale oferite este direct proporţională cu banii cheltuiţi care, în general, sînt direct proporţionali cu PIB-ul şi nu au legătură cu sistemul. Acesta trebuie tratat ca un monopol natural, cu toate pierderile şi risipa aferente.

Cred că asta nu a ştiut domnul Băsescu, spre deosebire de domnul Arafat. Acesta ştie pentru că a creat un monopol natural. Cu mult mai bun decît precedentul, e adevărat.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR. 

Foto: Wikimedia

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.