Sacrificii pentru o nouă Românie

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Întrebaţi despre posibilele căi de ieşire din impasul politic şi social pe care îl traversează România de azi, mai mulţi lideri de opinie au pronunţat cuvîntul „sacrificiu“. Bineînţeles, nu în legătură cu noi măsuri de austeritate. Ideea era ca partidul de guvernămînt să accepte aruncarea peste bord a unui lider important – şi cele mai multe voci îl vizau pe premierul Boc. Sînt destui gata să parieze că o demisie a Guvernului îi va potoli pe cei din stradă, oferindu-le satisfacţia unei victorii, dacă nu „totale“ (se cere în primul rînd demisia preşedintelui), atunci măcar substanţiale.

În plus, aceasta ar permite noului guvern să se concentreze în linişte pe provocările momentului: scăderea ratingurilor mai multor economii din zona euro, cu consecinţe directe şi asupra României, deschiderea unor discuţii sincere între forţele politice privind participarea noastră la Pactul fiscal, chestiunea introducerii în legislaţie a „regulilor de aur“ şi, probabil, o abordare mai realistă legată de aderarea la zona euro, în condiţiile în care 2015 pare mai curînd o ţintă fantezistă. În condiţiile contestării puternice din stradă şi a deteriorării climatului politic, cu o opoziţie interesată acum mai degrabă să se urce pe creasta valului protestatar, asemenea obiective nu pot fi nici măcar puse în discuţie. Darămite să se ajungă la o platformă comună! Este greu de imaginat că actualul guvern va mai putea deschide un dialog cu forţele politice şi cu societatea.

Deocamdată, problema este că principalul partid de guvernămînt încearcă să traverseze situaţia cu pierderi minime. Reuniunea de luni a conducerii PDL a arătat un partid mai curînd osificat. Desemnarea a trei lideri care să poarte un dialog cu societatea (Emil Boc pentru zona politică, Ioan Oltean pentru cea sindicală şi Teodor Baconschi pentru cea civică) doar pare să contrazică afirmaţia. În realitate, liderii PDL nu au de gînd să pună în discuţie vreuna dintre revendicările majore ale celor din stradă.

Demisia preşedintelui nici nu e de conceput. Înlocuirea actualului guvern este refuzată. La fel, organizarea de alegeri anticipate. Nu se ia în calcul nici măcar o revenire la desfăşurarea separată a alegerilor locale şi parlamentare, cea mai uşor de realizat din punct de vedere tehnic şi cu cele mai mici costuri politice. Şi atunci, care ar fi baza dialogului? Se pare că numai manifestanţii ar trebui să cedeze, de dragul stabilităţii ţării.

Să presupunem, însă, că premierul Boc va fi sacrificat, în cele din urmă – idee care circulă, totuşi, în partidul de guvernămînt. Va reuşi această mişcare să pună lucrurile în ordine?

În primul rînd, „trofeul“ ar putea fi considerat de către protestatari ca fiind unul prea mic. „Ţinta“ lor este, totuşi, preşedintele, care plăteşte acum factura unei asumări personale a actelor guvernării, în afara prevederilor constituţionale care fac, totuşi, din şeful statului, mai degrabă un mediator. Pe de altă parte, obţinerea „trofeului celui mare“, adică demisia preşedintelui, ar mina terenul celor ce îl vor urma la Palatul Cotroceni. Ei îşi vor aminti mereu de experienţa predecesorului, ceea ce ar putea fi bine pînă la un punct – îi vor putea evita greşelile. Dar sămînţa instabilităţii va încolţi în societatea românească.

Poarte ar fi mai bine ca liderii politici, împreună cu elitele economice, intelectualii publici şi organizaţiile societăţii civile să pună bazele unei mari înţelegeri naţionale, structurate pe cîteva principii simple: preşedintele să rămînă doar un mediator, şi nu un jucător, nici o lege de importanţă naţională să nu mai fie introdusă în Parlament înainte de o dezbatere publică profundă, Guvernul să nu-şi poată asuma răspunderea pe legi de importanţă majoră, în afara unor cazuri excepţionale, dar bine definite, majorităţile parlamentare să fie întotdeauna transparente şi nu realizate prin „racolări“ şi înfiinţări de partide artificiale. În plus, trebuie pus pe baze reale controlul civil asupra serviciilor secrete – ceea ce se petrece acum este o glumă proastă şi oricez derapaje sînt posibile. „Dosariada“ şi şantajul politic exercitat pe sub masă trebuie drastic limitate (eradicarea lor ar fi practic imposibilă).

Calendarul şi legile electorale să nu se poată schimba în afara unor acorduri putere-opoziţie. Toate cheltuielile publice să fie exercitate în mod transparent şi sub controlul direct al cetăţenilor. Finanţarea partidelor trebuie limitată prin legi clare şi transparentizată.

În paralel, România are nevoie de un pact social, prin care contribuabilii să ştie exact ce servicii poate oferi statul, în materie de educaţie, sănătate, protecţie socială. Şi ar mai fi ceva: poate că a venit vremea unei dezbateri adevărate despre forma de guvernămînt şi despre raporturile dintre puterile statului.

Ceea ce nu s-a putut realiza în deceniile trecute, într-o ţară de-abia ieşită din tumultul schimbărilor momentului 1989 şi intrată în cursa cu obstacole a „integrării euroatlantice“, s-ar putea realiza acum, cu o Românie parte a NATO şi a Uniunii Europene.

Ne putem întreba, desigur, care ar fi locul unui preşedinte precum Traian Băsescu într-o asemenea nouă arhitectură politică şi socială. Aceasta chiar că este problema domniei sale!  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.