Să treci strada pe verde

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

O să încep acest text cu o mică dezvăluire de ordin personal. La vreo două zile după ce mi-a fost administrată prima doză de vaccin, Italia a anunțat că a decis să retragă lotul din care provenea respectiva doză. Motivele le cunoașteți deja – există suspiciunea că produsele AstraZeneca ar fi la originea unor tromboze. Mai sînt cîteva zile pînă cînd voi primi a doua doză și am să mă prezint la centrul de vaccinare fără prea multe ezitări. Încerc, mai jos, să explic de ce.

Primul și, probabil, cel mai relevant argument este acela statistic. Procentul de persoane care au suferit efecte adverse severe ca urmare a administrării vaccinului este mai mic decît cel cu simptome similare din populația generală.

Sigur, vor fi oameni care, puși în aceeași situație, vor spune, pe bună dreptate: „Eu nu sînt populația generală. Riscul mi-l asum personal și nici o statistică nu îmi va rezolva problemele de sănătate cu care aș putea să mă aleg”. Acești oameni ar avea, evident, dreptate. Dar statistica are și ea rolul ei. Probabil, cel mai important, este acela de a permite alegeri informate. Acel gen de alegere care te duce la decizia de a trece strada la culoarea verde a semaforului. Riscul unui accident scade, dar nu este eliminat cu totul. Există întotdeauna și posibilitatea ca, fix atunci, să te intersectezi cu, să zicem, fiul unui președinte de ligă de fotbal, prea drogat, la volanul unei mașini prea mari care merge mult prea repede. E, de asemenea, și posibilitatea unui trăsnet. Statistic, există și asta.

Al doilea argument ține de poziția de membru al societății. A nu fi unul dintre cei care contribuie la răspîndirea pandemiei este o datorie, dacă nu umană, măcar civică. Dacă cifrele publicate zilnic în România au contribuit la o oarecare desensibilizare a publicului, cele care vin din alte părți ar trebui să îngrijoreze. Luați India, de exemplu. O banală trecere în revistă a titlurilor de zilele astea te duce cu gîndul la descrierea unui coșmar al unui pacient cu febră prea mare și imaginație prea bogată. Afli astfel că spitalele fac apeluri disperate pentru oxigen. Nu toate primesc răspuns. Oxigenul vine adesea de pe piața neagră și nu oricine și-l permite. BBC constată mirat că pînă și privilegiații Indiei au rămas fără privilegii. Fiecare e pentru sine. Trăiești dacă știi pe cineva care știe pe cineva. Și dacă îți permiți. Sînt oameni care mor pe holuri de spitale pentru că de zile întregi nu mai sînt paturi la terapie intensivă. În jurnalele de știri internaționale, rudele decedaților își exprimă resemnate recunoștința că au primit o targă pentru a putea transporta cadavrele. Alții mor acasă. Sufocați. Nici măcar despărțirea nu mai are vreo urmă de normalitate. Se organizează incinerări colective. Durerea nu mai are identitate distinctă. E comună. Deși e imposibil de măsurat, devine și ea statistică. Adică impersonală. Îți poți închipui durerea unui om, dar cea sincronizată a unor mii de oameni, mai greu. 

Sigur, aici nu e India. Dar sigur nu e? Uneori mai ard spitale, sistemul e întins la maximum (ferească Arhitectul să spui asta din interiorul lui, vei fi privit ca alarmist și excentric și s-ar putea să fii trimis la plimbare), iar cînd e vorba de acces la resurse, e posibil să nu fii chiar prioritar.

Al treilea argument ține, așadar, de simpla supraviețuire într-o țară în care statul a ales, nu mai departe de acum cîteva luni, să prioritizeze „speciali”. Din acest punct de vedere, pentru orice cetățean al României, vaccinarea reprezintă și o întoarcere la statutul de egalitate cu „specialii”, „deosebiții”, „inevitabilii”, spuneți-le cum vreți, care și-au făcut loc dînd din coate la începutul procesului de vaccinare cu largul concurs al unei administrații care, teoretic, guvernează în numele tuturor. Deci vaccinarea este o restabilire a statutului care legal n-a fost niciodată alterat. Faptele au arătat însă altceva.

Vaccinarea ține și de spațiul privat. Nu e nimeni, pro sau contra vaccinare, care își propune să își supună familia și prietenii la teste emoționale îmbolnăvindu-se. Să iei măsuri de protecție pentru ca așa ceva să nu se întîmple e o decizie rațională.

Apoi e egoismul. Ăla bun. Ăla care te face să iei decizii bazate pe dorința de a bea un pahar de vin la o terasă din București, discutînd despre soarta lumii și meme-uri de pe Internet. Ăla care te face să vrei să călătorești iar. Să cunoști oameni și locuri fără să tresari cînd tușește careva. Egoismul acela care îți spune că e prea devreme să te oprești. Mai ai lucruri de văzut, de învățat, de cîștigat, de pierdut, de iubit, de uitat.

De ce să renunți la toate astea? Pentru că ai văzut ceva pe Internet? Viața e în altă parte. 

P.S. Marți erau deja 13 județe în care nu mai dorea nimeni să se vaccineze. Pentru cei care au făcut-o deja e cumva o datorie să își convingă apropiații să procedeze la fel. Nu pe tonul campaniilor heirupist-sforăitoare de la televizor. Ci pe tonul acela cu care vorbești cu un om de care îți pasă. Cinismul nu e o opțiune. Nici acum, nici altă dată.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: