Să găsești calea în mijlocul furtunii

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Pînă de curînd, lumea noastră părea simplă. NATO ne asigura o umbrelă de securitate care ne  aducea în cea mai sigură poziție din întreaga noastră istorie. Uniunea Europeană asigura input-urile necesare modernizării: fonduri și export de bune practici în actul guvernării. Grupul Vișegrad era exemplul viu că drumul ales de noi este cel corect. Turcia, partener strategic, oferea o asigurare în plus în zona Mării Negre și pînă spre Orientul Mijlociu. Problema este că reperele noastre, pe care le consideram suficient de solide pentru a ne servi drept ancore pentru modernizare, se clatină acum serios.

Uniunea Europeană este slăbită de criza refugiaților, de criza euro și, recent, de Brexit. Fără a cădea în pesimism și depresie – proiectul european va continua, într-un fel sau altul –, trebuie să fim realiști: printre „victime“ se vor afla fondurile destinate statelor mai sărace, precum și libertățile conferite de tratatele europene, pe care le consideram scrise cu litere de foc, pentru vecie. Uite că nu sînt.

Va fi o Uniune mai puțin generoasă cu cei săraci, pentru a nu afecta și mai mult sensibilitățile „alegătorului mediu“ din statele net contributoare. Da, da, acel „alegător mediu“ atît de ușor de manipulat de populiști (vezi Brexitul). Și va fi o Uniune mai puțin permisivă în raport cu libertățile celor din regiunile mai sărace – din aceleași motive legate de „alegătorul mediu“. Acest alegător, care ar putea aduce la putere în capitalele europene o garnitură sinistră, cu Marine Le Pen la Paris, Geert Wilders la Haga sau Norbert Hofer la Viena, va fi principala preocupare pentru politicienii „mainstream“. Iar ademenirea lui, întoarcerea lui de pe drumul extremismului ce ar duce la prăbușirea Europei se vor face în bună parte pe spatele tot mai puțin doritului cetățean european din Est.

De cîțiva ani, grupul Vișegrad încetează a mai fi pentru noi un model în privința reformelor. Derivei iliberale din Ungaria i se adaugă, recent, cea din Polonia. Praga și Budapesta vorbesc tot mai des limba Moscovei în afacerile europene. Nici Bratislava nu e departe. În plus, mediul politic slovac este poluat de prezența impresionantă a extremei drepte ce nici măcar nu-și mai ascunde laturile fasciste.

Turcia, partener strategic, ridică, poate, cele mai grave întrebări. Mai întîi, dacă Turcia va mai rămîne un partener al Occidentului, dată fiind deriva islamistă a puterii de la Ankara. Apoi, ce se va întîmpla dacă Turcia se va transforma într-un stat eșuat, pe fondul conflictelor interne între adepții statului secular și pro-occidental și cei ai unei republici de tip islamic? Ambele situații ar însemna un cataclism strategic de proporții biblice în regiunea noastră.

La București, discursul politic oficial nu a căpătat în ultima vreme nuanțe noi, cu toată schimbarea peisajului politic regional și european. Desigur, rămînem atașați valorilor europene. Nu se poate altfel. Rămînem susținătorii unei Alianțe Atlantice cu o prezență robustă în regiune – iarăși, altă șansă nu avem. Dar România ar trebui, poate, să spună și să facă mai mult decît atît, în viitorul apropiat. În primul rînd, ar trebui să dea semnalele cele mai clare că este gata să se racordeze la nucleul dur european, trecînd peste „Gică-Contra“ din Europa Centrală. Ceea ce înseamnă asumarea deplină a proiectului de pază comună a frontierelor (și sîntem țară de graniță!) și o poziție deloc echivocă în privința proiectului de apărare european. Ca să nu mai vorbim despre aderarea la euro, un proiect strategic, înainte de toate. Este una dintre puținele ancore care ne poate menține strîns legați de nucleul dur, într-o lume atît de nesigură.

Să nu ne facem iluzii, Marea Britanie, care-și propune, după Brexit, să se transforme într-un Singapore al Nordului (să vedem dacă va și reuși) și Statele Unite, eventual sub conducerea lui Trump, vor încerca mai curînd să se adapteze realităților, în chip pragmatic, decît să dezvolte proiecte integratoare pe termen lung, care să dea cu adevărat o perspectivă de modernizare în regiune. Mai degrabă putem aștepta aceste lucruri de la un proiect european bazat pe o piață unică în care sîntem parte. Cea ce presupune, pînă la urmă, un interes de perspectivă în asigurarea convergenței economice și sociale. Aceasta ar putea fi pentru noi, cu adevărat, o șansă a modernizării.

Și dacă proiectul european se prăbușește, eventual prin voința democratic exprimată a „alegătorului mediu“ european? Atunci poate că nici n-ar mai avea rost să ne punem centurile de siguranță. Vestea bună este că încă mai putem evita asta. Dacă deschidem ochii.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Preotul Ciprian Mega  Facebook jpg
Fostul preot Ciprian Mega anunță că nu renunță la biserică. Mesajul video transmis Patriarhului Daniel
Fostul preot Ciprian Mega i-a transmis public Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, un mesaj video, în care susține că a fost caterisit în baza unui dosar mincinos.
incendiu timisoara captura video jpg
Incendiu devastator în Timișoara. A fost afectată o suprafaţă uriașă
Un incendiu a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, 7-8 mai, la o hală din Timișoara, amenințând să se propage la clădirile din apropiere. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Pompierii de la ISU Timiș au fost solicitați să intervină pentru stingerea focului, care a cuprins o hală situată
ecrane copil - foto pixabay
Ce trebuie să știm despre autismul virtual, boala copiilor crescuți în fața ecranului
Dispozitivele digitale, folosite în exces, pot provoca întârzieri grave în dezvoltarea copilului. Psihiatrii avertizează asupra unei afecțiuni tot mai răspândite: autismul virtual – o tulburare de comportament cauzată de expunerea prelungită la ecrane.
Kim Jong un si fiica sa Ju Ae FOTO EPA EFE jpg
Cum încearcă Kim Jong-un să calmeze furia familiilor soldaților morți în războiul din Ucraina. Ce „privilegii” acordă
Rudele soldaților nord-coreeni uciși în timp ce luptau pentru Rusia vor avea „privilegiul” rar de a se muta la Phenian, potrivit The Telegraph, care vorbește despre o încercare de temperare a furiei înregistrate în rândul familiilor victimelor.
DeMatei Crama Anului poza jpg
Crama DeMatei, crama anului la London Wine Awards
Crama DeMatei reușește din nou performanțe deosebite pentru vinul românesc, obținând titlurile de Crama Românească a Anului și Vinul Românesc al Anului - Patima Fetească albă la unul dintre cele mai prestigioase concursuri din lume – London Wine Competition 2025.
prosoape moi jpg
Cum să speli prosoapele astfel încât să fie moi și proaspete ca cele dintr-un SPA de lux. Un truc simplu pentru o spălare eficientă, fără efort
Ai visat vreodată să te înfășori într-un prosop moale, pufos și cu miros de curat, ca la un SPA de lux? Din păcate, realitatea de acasă e adesea mai puțin plăcută – prosoapele ies din mașina de spălat rigide, miros ușor dubios și au textura unui șmirghel fin.
image png
INNA și Alexandra Stan au făcut show la Amsterdam. Publicul, în extaz!
Duminică seara, scena din Amsterdam a fost martora unui moment cu adevărat memorabil pentru fanii muzicii românești: INNA și Alexandra Stan, cele mai cunoscute artiste internaționale din România, au urcat împreună pe scenă în cadrul turneului ECHOES.
zodii, foto shutterstock jpg
Zodiile care vor avea un weekend cum rar au trăit. Ce îi așteaptă pe acești nativi
Weekendul acesta aduce energii speciale pentru anumite zodii, iar astrele le oferă un mix ideal între surprize plăcute, inspirație și momente de conectare profundă.
Israel Defense Forces  FOTO facebook jpg
Loviturile israeliene în Siria, calificate de Macron drept o „practică greşită”: „Nu poţi asigura securitatea ţării tale încălcând integritatea vecinilor”
Preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat loviturile israeliene în Siria drept o „practică greşită”, apreciind că aceasta nu va garanta „securitatea pe termen lung a Israelului”.