S-a „cuminţit“ Alexis Tsipras?

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
S a „cuminţit“ Alexis Tsipras? jpeg

Este Alexis Tsipras un cal troian al Rusiei în Europa?  Întrebarea a venit firesc

, cînd premierul grec şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că declaraţia Uniunii Europene, privind posibilitatea unor noi sancţiuni pentru Rusia, în contextul atacului sîngeros din oraşul Mariupol, a fost dată fără acordul Greciei.

Adevărat este că Alexis Tsipras s-a arătat deranjat mai curînd de faptul că nu a fost consultat de partenerii săi. Cu alte cuvinte, el a atras atenţia că Grecia nu poate fi izolată. 

Înainte de a vedea în aceasta un mesaj către Kremlin, poate ar fi mai nimerit să ne gîndim la o încercare de marcare a propriei prezenţe şi a propriului teritoriu, decît la formularea unei linii de politică externă. Oricum, declaraţia a venit în zilele în care guvernul grec nu părea să fi depăşit momentele de euforie de tip revoluţie sud-americană.  Ar trebui să ne mai aşteptăm din partea Atenei la reacţii de acest gen. Să nu ne mire dacă Grecia va adopta o politică de blocaj, de „Gică contra“, în multe alte dosare sensibile ale Uniunii.  

Tsipras se pregăteşte de negocieri dure legate de regimul datoriilor Greciei şi acestea sînt, de fapt, cheia programului său politic. Aici îşi joacă viitorul politic tînărul premier grec. E o miză mare şi, să recunoaştem, o încercare temerară.  Aşa că Tsipras arată acum pisica: dacă doleanţele nu îi sînt luate în seamă, Atena are metode prin care să încurce serios socotelile în Europa, pe multe alte dosare.  

Întrebarea este pînă unde poate să întindă coarda guvernul grec. Nu prea mult, dacă ne uităm la declaraţiile de dată mai recentă. A fost suficientă o întîlnire a ministrului de finanţe Yanis Varoufakis cu şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, pentru a ne face o idee despre cum stau lucrurile. Dacă, iniţial, ministrul grec a spus că Troica nu mai are ce căuta la Atena şi că un nou acord este exclus, la scurt timp a revenit, dînd vina pe o eroare de traducere. Dimpotrivă, ne-a explicat el, Troica e binevenită, iar Grecia e dispusă la negocieri pentru un nou acord.  

Mai mult, într-un interviu acordat BBC, premierul Tsipras a dat asigurări că ţara sa îşi va plăti datoriile faţă de FMI şi BCE, şi că niciodată nu şi-a propus ca guvernul său să acţioneze unilateral. Cît priveşte atitudinea faţă de Rusia, guvernul grec a revenit la sentimente mai bune – nu faţă de Kremlin, ci faţă de partenerii europeni, şi nu a mai spart frontul comun.  

Pînă a urmă, Tsipras vorbeşte mult tocmai despre o Europă a solidarităţii. Şi chiar se poate spune că Grecia are nevoie de solidaritate din partea Europei. Nimeni nu are nevoie de o Grecie frustrată, pusă cu spatele la zid. Doar că solidaritatea trebuie să fie valabilă în ambele sensuri. 

Or, în multe state membre ale Uniunii, cel puţin în România, în Polonia, în ţările baltice, Finlanda, dar şi în Germania şi prin alte părţi, declaraţia lui Tsipras cu privire la Rusia a căzut cum nu se poate mai rău.  Toate aceste state, îngrijorate profund de agresiunea rusă în Ucraina, or să-l ţină minte pe premierul grec, atunci cînd va implora înţelegere pentru ţara sa. Şi, ca să fie sigure că nu vor fi trase pe sfoară, s-ar putea să ceară Atenei garanţii pe care nu le-ar fi cerut dacă Tsipras şi-ar fi ţinut gura în chestiunea Rusiei.  

Probabil ameţit de aburii victoriei, tînărul star politic din Grecia a comis o greşeală de începător, în relaţia cu partenerii europeni: a rămas singur. Şi asta, într-un moment în care nici statele membre ceva mai reţinute în a sancţiona Rusia nu au putut rămîne insensibile la drama din Mariupol. Noroc că premierul grec a înţeles repede greşeala şi, pînă la urmă, răul pe care îl poate face ţării sale, întinzînd prea mult coarda confruntării cu Europa. 

Marja în care Tsipras poate să joace rolul de „Gică-contra“ este, realist vorbind, una foarte îngustă. Iar tînărul lider de la Atena pare să fi înţeles că, înainte de a fi o vedetă în Europa, el nu trebuie să fie o problemă. 

Ovidiu Nahoi este realizator la Money Channel TV. 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Meloni, Berlusconi și Salvini FOTO EPA-EFE
Românii și rezultatul alegerilor din Italia. În ce măsură i-ar afecta schimbările de la Roma
Naționaliștii au câștigat alegerile în Italia, țară în care trăiește o comunitate importantă de români. „Adevărul” a discutat cu istoricul italian Stefano Bottoni și cu politologul Marius Ghincea despre felul în care românii din Italia ar putea fi afectați de acest rezultat.
Erdogan FOTO EPA-EFE
Erdogan, „șobolan de canalizare“: ambasadorul Germaniei, convocat la MAE turc după insultele unui politician
Turcia l-a convocat, marţi, pe ambasadorul Germaniei la Ministerul de Externe turc, pentru a-i transmite un protest faţă de „declaraţiile infame” ale vicepreşedintelui parlamentului german.
Drona Mohajer 6 FOTO Ministerul iranan al Apărării jpg
Dronele iraniene, o amenințare serioasă pentru spațiul aerian al Ucrainei. Rușii au întețit atacurile asupra Odesei
Introduse recent pe frontul din Ucraina, dronele iraniene reprezintă o amenințare serioasă pentru apărarea aeriană ucraineană, spun soldații ucraineni aflați pe front, relatează Politico.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.