Rusul estival

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Erasmus Doi jpeg

Dacă este excesiv de machiată la orice oră din zi, dacă poartă tocuri excesiv de înalte din zori şi pînă în noapte, dacă se îmbracă excesiv de plină de sclipici şi cu denumirea brandului scrisă excesiv de mare, cu litere uriaşe, la vedere, dacă are o coafură tip „cununie-n Otopeni“ (acesta e un cod al nevesti-mii şi al meu pentru a denumi o salată de bucle, franjuri şi şuviţe bogat îmbălsămate în fixativ) cu care intră şi în piscină (avînd grijă să iasă în două minute, altfel se găseşte cîte o zgîtie de copil să o stropească şi să o strice), dacă atunci cînd face poze este atentă să mimeze gesturi de fotomodel cu „piciorul drept în faţă“ şi dacă bea la micul dejun şampanie înseamnă că este tînăra rusoaică din generaţia Putin-Medvedev, aflată în concediu. Obligatoriu, în trei sferturi din cazuri, pe lîngă tînăra degrabă-săritoare-în-ochi, se găseşte tînărul soţ din aceeaşi generaţie. El este tuns zero, are un tatuaj care vrea să sugereze că a făcut armata în Speznaz (trupele speciale) şi poartă un tricou roşu pe care scrie cu litere chirilice uriaşe „ROSSIA“. Nu bea şampanie la micul dejun. Foarte rar, „serveşte“ cîte o votcă mică. Tot pe lîngă tînăra mămică în concediu se găsesc alte două personaje: micuţul rus şi bunica sa. Aceasta din urmă aparţine, evident, generaţiei anterioare, adică a lui Elţîn. Ăla micu’ e îmbrăcat mai casual, de multe ori în costum de marinel. Tataie este responsabilul cu băutul de votcă, de dimineaţă, la prînz şi seara. Mamaie are altă mare responsabilitate: aceea de a se băga în faţă la orice rînd, la orice coadă, de a încălca sistematic orice regulă. Dacă încerci să îţi înveţi copilul că există pe lumea asta reguli şi că trebuie să se oprească după un singur tur în maşinuţe, eşti în bucluc. Ea îţi va arăta cu degetul („nu-i frumos să arăţi cu degetul, nu ţi-am zis?“) pe tînărul Saşa care se dă a treia oară consecutiv pentru că babuşca s-a băgat în faţă la coadă, a dat din coate şi şi-a înfipt odrasla prin faţă.

Oamenii ăştia au un soi de agresivitate care sare în ochi mai dihai decît coafurile şi tocurile purtate chinuitor de doamnele tinerei generaţii (nu pot crede că e o plăcere să mergi pe 18 centimetri de toc, sub o coafură de trei kilograme de fixativ la 40 de grade Celsius). Bunicile sînt agresive explicit, dau din coate şi ignoră orice regulă. Feciorii lor cu tricouri „ROSSIA“ doar se afişează, nu se manifestă. Dau ciubucuri în dreapta şi stînga, împart cu hîrtiile de 10 dolari de dimineaţa pînă seara. În rest, nu se bagă în micile dispute iscate de soacre. Se amuză de la distanţă.

Litoralul turcesc pare cucerit de ruşi. Nemţii (turişti tradiţionali acolo de zeci de ani) bat în retragere. În hotelul în care am stat, erau cam 150 de familii ruseşti şi vreo 120 de familii nemţeşti. Românii şi turcii împărţeau locul 3, cu cîte 50-60 de familii. Ar fi fost logic să bag de seamă şi prezenţa saxonilor. Nici poveste. Neamţul se îmbracă potrivit împrejurărilor. Casual, adică. Nu strigă în gura mare, nu ignoră regulile, nu doreşte să-i deranjeze pe ceilalţi (o mică excepţie, noaptea, cînd se pileau şi dînşii cam zgomotos). De aceea, nu ies în evidenţă, nu sînt ostentativi defel. Turişti ca toţi turiştii.

Spre finalul sejurului m-am lămurit cît de fraier poţi fi atunci cînd faci generalizări despre o naţie, o societate, un popor. Încet, încet, m-am lămurit că rusul estival, pe care l-am descris pînă acum, era parte a cinci-şase familii, cam aceleaşi. Restul – respectau regulile, nu deranjau pe ceilalţi, nu erau defel agresivi, îşi stăpîneau odraslele atunci cînd săreau calul din binecunoscutul motiv al exuberanţei de vacanţă. Atunci mi-a picat fisa. Ei nu săreau în ochi, nu erau ostentantivi, erau şi ei turişti ca toţi turiştii, ca românii, nemţii, francezii ori belgienii.

Nu pot încheia fără a vă împărtăşi impresia despre ai noştri, despre români. În general, oameni ai clasei mijlocii care au muncit un an pentru o vacanţă de o săptămînă în condiţii de excepţie. Decenţi. Am o singură observaţie: de cîte ori se strîng mai mult de cinci-şase, îşi pun şezlongurile în cerc (sau careu, după cum se arată condiţiile din teren) şi arată ca o tabără de cow-boy asediată de indieni. Un soi de timiditate, cred.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.