Rusia ┼či China s├«nt altfel (┼či a┼ča vor r─âm├«ne)

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

La 25 februarie, Congresul Partidului Comunist Chinez a adoptat, cu aplauze, schimbarea constitu╚Ťional─â prin care elimina limitarea num─ârului de mandate preziden╚Ťiale, oferindu-i practic lui Xi Jinping conducerea pe via╚Ť─â.

La 18 martie, Vladimir Putin a fost ales, cu o majoritate de aproape trei p─âtrimi din voturi, pre╚Öedinte al Rusiei pentru urm─âtorii ╚Öase ani ÔÇô dac─â nu cumva, a╚Öa cum speculeaz─â deja presa interna╚Ťional─â, va g─âsi o modalitate de a r─âm├«ne la putere ╚Öi peste acest termen.

Această consolidare a puterii de la Moscova și Beijing reprezintă astăzi dovada că un pariu al Occidentului, vechi de aproape trei decenii, este pe cale să eșueze, dacă nu cumva a și fost deja pierdut fără drept de apel.

Pariul a fost c─â integrarea Rusiei ╚Öi a Chinei ├«n jocul global le va face s─â evolueze c─âtre economia de pia╚Ť─â ╚Öi c─â, pe m─âsur─â ce situa╚Ťia oamenilor se va ├«mbun─ât─â╚Ťi, ace╚Ötia vor ├«ncepe s─â cear─â libert─â╚Ťi democratice, drepturi ╚Öi domnia legii. Astfel c─â, ├«ntr-un anumit orizont de timp, Rusia ╚Öi China vor adopta sisteme politice ╚Öi economice liberale, ceea ce va ├«nsemna, nu-i a╚Öa, sf├«r╚Öitul istoriei.

Un timp a p─ârut s─â mearg─â, pe m─âsur─â ce milioane ╚Öi milioane de chinezi ie╚Öeau din s─âr─âcie cu o vitez─â ame╚Ťitoare. Sau pe m─âsur─â ce ru╚Öii, mai ├«nt├«i noii ├«mbog─â╚Ťi╚Ťi ╚Öi apoi cei din proasp─âta clas─â mijlocie, ├«ncepeau s─â invadeze locurile cele mai frumoase ╚Öi mai ├«nsorite ale Occidentului.

Vladimir Putin a reu╚Öit, ├«ntr-adev─âr, s─â stabilizeze Rusia dup─â teribilii ani 1990, dar noua clas─â de mijloc a presat prea pu╚Ťin pentru drepturi ╚Öi libert─â╚Ťi, pentru bun─â guvernare ╚Öi stat de drept. Ea a consim╚Ťit mai degrab─â la un pact nescris cu Kremlinul: noi, clasa mijlocie, nu deranj─âm Puterea, iar Puterea, la r├«ndul ei, ne las─â s─â ne plimb─âm prin Europa, eventual s─â ne depozit─âm acolo averile ╚Öi s─â ne trimitem acolo copiii. Mai mult: t├«n─âra genera╚Ťie, care a deschis ochii cu Putin la putere, se arat─â mai ata╚Öat─â de Puterea de la Kremlin dec├«t genera╚Ťiile mai ├«n v├«rst─â, care au sim╚Ťit pe pielea lor opresiunea KGB-ului, structura din care provine liderul rus.

China, cu toate transform─ârile sale, nu este nici ├«n prezent o economie de pia╚Ť─â, ├«n timp ce controlul ideologic al partidului ╚Öi cel economic al statului s-au consolidat.

S─â nu ne facem iluzii: sistemele politice din Rusia ╚Öi China corespund ast─âzi aspira╚Ťiilor majorit─â╚Ťii locuitorilor lor. Iar aceasta este deosebirea fundamental─â ├«n raport cu dictaturile comuniste de p├«n─â ├«n 1989.

Discursurile lui Vladimir Putin ╚Öi Xi Jinping s├«nt tot mai ostile Occidentului ╚Öi ordinii liberale stabilite dup─â cel de al Doilea R─âzboi Mondial. Din ce ├«n ce mai mult, Moscova ╚Öi Beijingul fac din sistemele lor autoritare rivali ideologici ai democra╚Ťiei liberale, pe m─âsur─â ce aceste dou─â puteri caut─â s─â-╚Öi impun─â propriile viziuni asupra lumii.

╚śi toate acestea se ├«nt├«mpl─â chiar ├«n momentul ├«n care tocmai sistemele democratice ╚Öi liberale ale Occidentului sufer─â o criz─â de ├«ncredere. Mai mult, unele democra╚Ťii occidentale se inspir─â tocmai din modelele autoritariste de la Moscova ╚Öi Beijing, a╚Öa cum este cazul Ungariei, Cehiei sau Poloniei ╚Öi cum s├«nt destule semne ╚Öi ├«n Rom├ónia. Turcia devine ╚Öi ea un pariu pierdut pe liberalizarea economic─â ╚Öi pe democra╚Ťie ├«ntr-o ╚Ťar─â musulman─â.

Pre╚Öedintele Statelor Unite, Donald Trump, prive╚Öte amenin╚Ťarea chinez─â doar ├«n termeni comerciali, declar├«ndu-se gata s─â porneasc─â un r─âzboi vamal care, ├«n realitate, duce la divizarea alia╚Ťilor occidentali, ├«ntr-un moment ├«n care este nevoie mai mult ca oric├«nd de solidaritate.

A venit timpul s─â ├«n╚Ťelegem, mai ├«nainte de toate, c─â ru╚Öii ╚Öi chinezii nu vor fi ca noi, cel pu╚Ťin pentru ├«nc─â o lung─â perioad─â de timp. ╚śi trebuie s─â ne ├«nv─â╚Ť─âm s─â convie╚Ťuim, cu diferen╚Ťele noastre, pentru a p─âstra pacea.

Apoi, trebuie s─â g─âsim resursele de a ne uni ├«n jurul valorilor care au f─âcut Occidentul eficient ╚Öi atractiv. Iar dac─â pun╚Ťile transatlantice nu se vor dovedi suficient de puternice ├«n era Trump (care ar putea s─â dureze ├«nc─â patru ani dup─â 2020), atunci r─âm├«ne s─â ne concentr─âm ├«n jurul valorilor europene.

Pariul f─âcut acum aproape trei decenii s-a dovedit hazardat. Dar lumea trebuie s─â mearg─â ├«nainte. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.