România şi Ungaria, un joc politic periculos

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
România şi Ungaria, un joc politic periculos jpeg

O veste la fel de proastă pentru Bucureşti şi pentru Budapesta: relaţiile dintre România şi Ungaria s-au deteriorat în cîteva zile, ca urmare a demersului părţii ungare de a înhuma în inima Secuimii rămăşiţele pămînteşti ale scriitorului Nyiro Jozsef. În Ungaria, povestea se potriveşte perfect în peisajul sumbru dominat de intenţiile mai mult sau mai puţin oficiale de reabilitare a lui Miklós Horthy. În România, ca de fiecare dată în astfel de situaţii, barzii naţional-comunismului ies din nou la suprafaţă, din proprie iniţiativă sau chemaţi de editori de jurnale TV prea puţin inspiraţi, şuierîndu-ne în urechi: „V-am spus noi!“.

Dar cine are, de fapt, interesul de a tulbura apele într-o relaţie care, de mai bine de un deceniu, mergea bine sau măcar încetase să mai fie o problemă? În definitiv, avem astăzi, români şi unguri, interese comune mult prea importante pentru a ne mai putea permite să reînviem fantomele trecutului.

Este şi nu este o coincidenţă faptul că, în plină ciocnire pe tema reînhumării, cele două ţări se aflau de aceeaşi parte, chiar în Capitala României, pentru a da un semnal hotărît către Bruxelles în privinţa viitorului buget multianual al Uniunii. Dorinţa statelor mari contributoare la bugetul european de a mai tăia din propunerile Comisiei de la capitolele Coeziune şi Agricultură ne pică la fel de prost şi nouă, şi ungurilor.

România şi Ungaria poartă şi o mare responsabilitate pentru stabilitatea unei întregi regiuni. Reconcilierea istorică dintre cele două naţiuni a pus capăt unui întreg şir de speculaţii, ivite la începutul anilor ’90, cum că Transilvania ar putea fi teatrul unor ciocniri interetnice de proporţii, noua Bosnie, noul Kosovo. Nu doar că Transilvania nu a devenit aşa ceva, dar chiar a fost exemplul bun pentru Balcanii răvăşiţi de războaie. Dovadă că raţiunea triumfă, atunci cînd este căutată şi întreţinută de lideri politici responsabili. Exemplul româno-ungar rămîne actual, într-un moment în care nu ştim nici încotro se va duce Serbia lui Nikolici şi nici ce surprize ne poate rezerva o Grecie nervoasă.

Dar mai presus de toate acestea, sîntem la fel de interesaţi de supravieţuirea euro şi a proiectului european. Poate că exaltaţii din Ungaria şi visătorii din România vor gîndi altfel, în termenii unor proiecte naţionale de secol XIX. Însă prăbuşirea edificiului european va fi o catastrofă şi pentru noi, şi pentru vecinii noştri. Populismul şi exacerbarea naţionalismului sînt astăzi printre cele mai grave provocări la adresa coeziunii europene.

Era chiar imposibil de imaginat că un demers de la Budapesta privind reînhumarea lui Nyiro Jozsef nu-i va deranja nu doar pe prietenii români, ci şi pe supravieţuitorii Holocaustului. Nyiro Josef nu este chiar un scriitor de primă mărime în panteonul literar maghiar şi cu greu poate fi ignorat trecutul său politic. După Dictatul de la Viena din 1940, a devenit deputat în parlamentul de la Budapesta, a fost discipol credincios al lui Szálasi Ferenc, liderul partidului fascist Crucile cu Săgeţi, pe care l-a susţinut printr-o asiduă campanie de presă. La terminarea războiului, a fugit în Spania lui Franco, unde a murit în 1952. E greu de spus, aşadar, cîtă literatură şi cîtă politică sînt în spatele acestei poveşti. Iar iţele politice româno-ungare sînt, oricum, extrem de complicate.

Problema este că guvernul lui Viktor Orbán a avut, încă de la instalarea sa, un sprijin ferm şi constant de la Bucureşti, dinspre preşedintele Băsescu şi PDL. În Parlamentul European, reprezentanţii acestui partid au apărat ferm excesele guvernului de la Budapesta. Desigur, aceasta s-a întîmplat în conformitate cu linia politică a întregului PPE, dar nimic nu-i împiedica pe membrii delegaţiei române să pună un bemol, ţinînd cont de specificul situaţiei locale. De altfel, europarlamentarul László Tökés a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European, şi datorită susţinerii grupului român din PPE.

Lider al ramurii dure a spectrului politic maghiar din Transilvania, Tökés este favoritul lui Viktor Orbán. Guvernul de la Budapesta susţine făţiş formaţiunile „disidente“, împotriva UDMR. Şi aceasta chiar cu riscul împărţirii voturilor maghiarilor, cu efecte negative asupra reprezentării locale şi parlamentare a întregii comunităţi. Aici, interesul lui Orbán coincide cu cel al jucătorului politic Traian Băsescu. Şi el a susţinut puternic ramura dură a maghiarimii, în detrimentul UDMR – formaţiune care ar trebui, probabil, să primească o lecţie pentru faptul că în 2007 a votat pentru suspendarea preşedintelui.

Apoi, Viktor Orbán gîndeşte departe, spre viitoarele alegeri, cînd va putea compensa voturile pierdute acasă cu cele ale maghiarilor transilvăneni, deveniţi proaspeţi cetăţeni ai „ţării-mamă“. Premierul de la Budapesta explorează astfel un nou şi mare bazin electoral. Iarăşi coincidenţă: acelaşi lucru l-a reuşit şi Traian Băsescu în Basarabia – şi, culmea, tot printr-o politică abilă a cetăţeniei! Şi aşa s-au pus bazele unui parteneriat pragmatic între Bucureşti şi Budapesta. Un parteneriat care nu a adus vreo iniţiativă comună, cu impact regional şi european. A făcut însă loc unor practici neeuropene care, iată, ajung să învenineze relaţiile dintre cele două ţări.

Şi, cum se întîmplă de obicei, lucrurile se duc imediat într-un punct mort. Premierul Ponta solicită scuze din partea Ungariei, după ce preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kövér László, caracterizase drept „primitivă“ reacţia Guvernului român în cazul Nyiro Josef. Este greu de crezut că Viktor Orbán va recurge vreodată la aşa ceva şi la fel de greu de estimat cum vor mai colabora Bucureştiul şi Budapesta de aici înainte.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel.

Foto: M. Chivu

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Mircea Badea jpg
Antena 3 a devenit Antena 3 CNN: postul și-a schimbat numele și sigla. Ce discurs a ținut Mircea Badea VIDEO
Marți, 26 septembrie, Mihai Gâdea și Rani Raad, președinte CNN Worldwide Commercial, au semnat la București acordul de parteneriat.
Imagine din orașul Izium - Război în Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT| Război în Ucraina. Moscova anunță primele rezultate ale „referendumurilor”: Trupele ucrainene avansează pe frontul de est
În timp ce armata ucraineană continuă să avanseze pe frontul de est, regimul Putin anunță un vot covârșitor în favoarea alipirii a patru regiuni ucrainene la Rusia. În Rusia, numeroși bărbați apți de încorporare continuă să fugă din țară sau să caute mijloace de a scăpa de război.
Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) JPG
Secretele Retezatului. Teritoriul din inima munților interzis complet turiștilor încă din anii ´50
Un teritoriu de aproape 2.000 de hectare din Parcul Național Retezat a rămas complet interzis turiștilor, însă din anii ´50, când autoritățile au decis să rămână neatins.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.