România şi Ungaria, un joc politic periculos

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
România şi Ungaria, un joc politic periculos jpeg

O veste la fel de proastă pentru Bucureşti şi pentru Budapesta: relaţiile dintre România şi Ungaria s-au deteriorat în cîteva zile, ca urmare a demersului părţii ungare de a înhuma în inima Secuimii rămăşiţele pămînteşti ale scriitorului Nyiro Jozsef. În Ungaria, povestea se potriveşte perfect în peisajul sumbru dominat de intenţiile mai mult sau mai puţin oficiale de reabilitare a lui Miklós Horthy. În România, ca de fiecare dată în astfel de situaţii, barzii naţional-comunismului ies din nou la suprafaţă, din proprie iniţiativă sau chemaţi de editori de jurnale TV prea puţin inspiraţi, şuierîndu-ne în urechi: „V-am spus noi!“.

Dar cine are, de fapt, interesul de a tulbura apele într-o relaţie care, de mai bine de un deceniu, mergea bine sau măcar încetase să mai fie o problemă? În definitiv, avem astăzi, români şi unguri, interese comune mult prea importante pentru a ne mai putea permite să reînviem fantomele trecutului.

Este şi nu este o coincidenţă faptul că, în plină ciocnire pe tema reînhumării, cele două ţări se aflau de aceeaşi parte, chiar în Capitala României, pentru a da un semnal hotărît către Bruxelles în privinţa viitorului buget multianual al Uniunii. Dorinţa statelor mari contributoare la bugetul european de a mai tăia din propunerile Comisiei de la capitolele Coeziune şi Agricultură ne pică la fel de prost şi nouă, şi ungurilor.

România şi Ungaria poartă şi o mare responsabilitate pentru stabilitatea unei întregi regiuni. Reconcilierea istorică dintre cele două naţiuni a pus capăt unui întreg şir de speculaţii, ivite la începutul anilor ’90, cum că Transilvania ar putea fi teatrul unor ciocniri interetnice de proporţii, noua Bosnie, noul Kosovo. Nu doar că Transilvania nu a devenit aşa ceva, dar chiar a fost exemplul bun pentru Balcanii răvăşiţi de războaie. Dovadă că raţiunea triumfă, atunci cînd este căutată şi întreţinută de lideri politici responsabili. Exemplul româno-ungar rămîne actual, într-un moment în care nu ştim nici încotro se va duce Serbia lui Nikolici şi nici ce surprize ne poate rezerva o Grecie nervoasă.

Dar mai presus de toate acestea, sîntem la fel de interesaţi de supravieţuirea euro şi a proiectului european. Poate că exaltaţii din Ungaria şi visătorii din România vor gîndi altfel, în termenii unor proiecte naţionale de secol XIX. Însă prăbuşirea edificiului european va fi o catastrofă şi pentru noi, şi pentru vecinii noştri. Populismul şi exacerbarea naţionalismului sînt astăzi printre cele mai grave provocări la adresa coeziunii europene.

Era chiar imposibil de imaginat că un demers de la Budapesta privind reînhumarea lui Nyiro Jozsef nu-i va deranja nu doar pe prietenii români, ci şi pe supravieţuitorii Holocaustului. Nyiro Josef nu este chiar un scriitor de primă mărime în panteonul literar maghiar şi cu greu poate fi ignorat trecutul său politic. După Dictatul de la Viena din 1940, a devenit deputat în parlamentul de la Budapesta, a fost discipol credincios al lui Szálasi Ferenc, liderul partidului fascist Crucile cu Săgeţi, pe care l-a susţinut printr-o asiduă campanie de presă. La terminarea războiului, a fugit în Spania lui Franco, unde a murit în 1952. E greu de spus, aşadar, cîtă literatură şi cîtă politică sînt în spatele acestei poveşti. Iar iţele politice româno-ungare sînt, oricum, extrem de complicate.

Problema este că guvernul lui Viktor Orbán a avut, încă de la instalarea sa, un sprijin ferm şi constant de la Bucureşti, dinspre preşedintele Băsescu şi PDL. În Parlamentul European, reprezentanţii acestui partid au apărat ferm excesele guvernului de la Budapesta. Desigur, aceasta s-a întîmplat în conformitate cu linia politică a întregului PPE, dar nimic nu-i împiedica pe membrii delegaţiei române să pună un bemol, ţinînd cont de specificul situaţiei locale. De altfel, europarlamentarul László Tökés a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European, şi datorită susţinerii grupului român din PPE.

Lider al ramurii dure a spectrului politic maghiar din Transilvania, Tökés este favoritul lui Viktor Orbán. Guvernul de la Budapesta susţine făţiş formaţiunile „disidente“, împotriva UDMR. Şi aceasta chiar cu riscul împărţirii voturilor maghiarilor, cu efecte negative asupra reprezentării locale şi parlamentare a întregii comunităţi. Aici, interesul lui Orbán coincide cu cel al jucătorului politic Traian Băsescu. Şi el a susţinut puternic ramura dură a maghiarimii, în detrimentul UDMR – formaţiune care ar trebui, probabil, să primească o lecţie pentru faptul că în 2007 a votat pentru suspendarea preşedintelui.

Apoi, Viktor Orbán gîndeşte departe, spre viitoarele alegeri, cînd va putea compensa voturile pierdute acasă cu cele ale maghiarilor transilvăneni, deveniţi proaspeţi cetăţeni ai „ţării-mamă“. Premierul de la Budapesta explorează astfel un nou şi mare bazin electoral. Iarăşi coincidenţă: acelaşi lucru l-a reuşit şi Traian Băsescu în Basarabia – şi, culmea, tot printr-o politică abilă a cetăţeniei! Şi aşa s-au pus bazele unui parteneriat pragmatic între Bucureşti şi Budapesta. Un parteneriat care nu a adus vreo iniţiativă comună, cu impact regional şi european. A făcut însă loc unor practici neeuropene care, iată, ajung să învenineze relaţiile dintre cele două ţări.

Şi, cum se întîmplă de obicei, lucrurile se duc imediat într-un punct mort. Premierul Ponta solicită scuze din partea Ungariei, după ce preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kövér László, caracterizase drept „primitivă“ reacţia Guvernului român în cazul Nyiro Josef. Este greu de crezut că Viktor Orbán va recurge vreodată la aşa ceva şi la fel de greu de estimat cum vor mai colabora Bucureştiul şi Budapesta de aici înainte.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel.

Foto: M. Chivu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

david popovici medalie de aur jpg
David Popovici, mesaj de patru cuvinte după ce a mers la vot. Ce a transmis campionul olimpic
Și sportivii votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.