Rezist. Feminin

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

După izbucnirea pandemiei, una dintre liniile narative cel mai des amintite e aceea care compară eficiența femeilor aflate în poziții de decizie cu cea a a omologilor lor bărbați. Posterul o are în prim-plan pe neozeelandeza Jacinda Ardern, dar aproape de ea sînt și Angela Merkel a Germaniei, Tsai Ing-wen din Taiwan sau Sanna Marin, prim-ministrul finlandez.

Deși atrăgătoare, ideea că femeile administrează mai bine treburile unei țări nu e neapărat susținută de știință. Asta și pentru că lumea înaltă a politicii e încă dominată copios de bărbați. Apoi, potrivit New York Times, la o analiză a eficienței guvernatorilor din Statele Unite nu a s-a putut dovedi că acolo unde afacerile locale sînt conduse de femei pandemia a fost gestionată mai bine. Dar, din nou, nu există nici un echilibru, iar statistica e mai degrabă neputincioasă în aceste cazuri. 

Și totuși, zilele astea, există cel puțin o poveste de leadership politic feminin care nu are nevoie de dovezi statistice pentru a primi admirație necondiționată. E mai degrabă un accident și un semn de disperare, dar, dincolo de toate astea, ea există și arată că, atunci cînd ești hotărît, lucrurile pot să ia turnuri neașteptate. Mă gîndesc aici la campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Belarus. 

Din multe puncte de vedere, Belarus e o țară stranie. Un fel de tampon între Rusia și Occident, o călătorie neplăcută în timp pe care nimeni nu și-o dorește cu adevărat. Uniunea Sovietică în era TikTok nu poate fi decît neplăcută.

Serviciul secret de la Minsk și-a păstrat numele de KGB. Președintele Belarus e un fost șef de colhoz care a confiscat puterea în 1994 și nu i-a mai dat drumul de atunci. În 2005, fostul președinte american George Bush numea Belarusul ultima dictatură a Europei – o formulă care a fost adaptată și pentru șeful statului, Aleksandr Lukașenko, care a căpătat, evident, supranumele de ultim dictator. Sigur, între timp au mai apărut și alți candidați la olimpiada de autoritarism, dar președintele bielorus rămîne campionul absolut.

Pe 9 august vor avea loc alegerile prezidențiale. Ca de obicei, Lukașenko și KGB s-au pregătit temeinic de campania electorală. Au interzis candidaturi, au populat închisorile cu reprezentanți ai Opoziției și, previzibil,  au vorbit despre intervenții străine rău-intenționate (întotdeauna străinii cei răi). De data asta au și reținut cîteva zeci de mercenari ruși pe care îi acuză că se pregăteau, împreună cu adversarii lor politici, să destabilizeze țara și să schimbe regimul politic. În Belarus nici nu e greu să dai vina pe străini. Izolarea politică și istoria nefericită a țării ajută la crearea unui climat de suspiciune. Amintirile ocupației naziste sînt încă prezente, umbra Rusiei e mare, iar propaganda oficială e intensă. În fapt, amoral și non-ideologic, Lukașenko aplică aceeași tactică a tuturor micilor dictatori preocupați exclusiv de putere și dispuși să facă o echilibristică complicată între mai-marii lumii pentru a-și conserva puterea. O vedeți în Coreea de Nord permanent și, din cînd în cînd, la un nivel mai scăzut, în Moldova (Voronin, Plahotniuc).

Pe acest fond, e puțin probabil ca Aleksandr Lukașenko să fie trimis la pensie. Și totuși, colhoznicul are motive de enervare zilele astea. Pentru că, după ce i-a interzis principalului său contracandidat să se înscrie în cursă, s-a trezit cu un necaz mai mare – soția acestuia, Svetlana Tihanovskaia, și-a depus candidatura în ultimul moment, după ce soțul ei Serghei, un blogger apreciat în cercurile Opoziției, a fost arestat și acuzat că se pregătea să organizeze tulburări grave ale ordinii publice. În aceeași perioadă a dispărut în beciurile KGB și Viktor Babariko, un bancher devenit politician cu ambiții prezidențiale. Babariko e suspectat de spălare de bani și dare de mită. Prompt, partenera sa, Maria Kolesnikova, s-a alăturat eforturilor Svetlanei Tihanovskaia. Un alt candidat, fostul diplomat Valeri Țepkalo, a părăsit țara împreună cu copiii săi, în urma amenințărilor regimului. A lăsat-o în urmă pe soția sa, Veronika, pentru a alcătui, împreună cu celelalte două doamne, un formidabil și neașteptat trio care reușește să îi provoace lui Lukanșenko mai multă neliniște decît oricare dintre adversarii săi din ultimii 25 de ani. 

Opoziția bielorusă a fost întotdeauna puternică în capitală și aproape inexistentă în afara ei. Campania Svetlanei Tihanovskaia a reușit însă ceva nou – să energizeze mase mari de oameni din provincie. Nu e clar de ce. Poate fi vorba despre modul în care regimul a administrat criza provocată de coronavirus (Lukașenko a urmat manualul autoritaristului stupid și a negat gravitatea bolii), poate fi oboseala inerentă după zeci de ani de stagnare sau doar enervare în fața nedreptății flagrante căreia soțul Svetlanei i-a căzut victimă. În orice caz, această candidatură-accident este prima care pune serios sub semnul întrebării continuitatea regimului „ultimului dictator”. Nu e vorba despre rezultatul alegerilor (sînt puține dubii acolo), ci de capacitatea lui Lukașenko de a se menține la putere în viitorul previzibil. În interiorul societății bieloruse nevoia de schimbare pare să se fi trezit cu adevărat după un somn de zeci de ani.

De partea sa, Svetlana Tihanovskaia își explică intențiile: „Nu vreau puterea. Îmi vreau soțul și copiii înapoi. Vreau să mă întorc acasă și să mă ocup de ei. Cînd votați pentru mine, votați pentru schimbări care vor veni, pentru o nouă rundă de alegeri, cinstite de data asta”. Un mesaj modest. Iar cînd e rostit în fața a 10.000 de bieloruși dintr-un oraș de provincie, e și eficient.

Într-o țară în care sondajele de opinie independente sînt interzise, iar KGB-ul e viu, e puțin probabil ca alegerile să fie cîștigate de altcineva decît de președintele în funcție. Și există oricînd varianta furtului cinic, pe față. Totuși, nici KGB-ul sovietic, părintele celui bielorus de azi, nu a reușit să oprească schimbarea atunci cînd acesteia i-a venit timpul. Alarma ceasului care măsoară timpul pe care Lukașenko îl mai are de de petrecut la putere se apropie de momentul în care va fi declanșată. Ironic e că ea pare să fi fost setată de o doamnă a cărei candidatură a fost acceptată de autorități în bătaie de joc, într-o tentativă de a ridiculiza Opoziția.

Dintr-un punct de vedere, curajul Svetlanei Tihanovskaia și al partenerelor ei de luptă ar merita poate mai multă recunoaștere decît competențele administrative ale Jacindei Ardern. Una e să te lupți cu un dictator, fie el și ultimul, alta e să îți faci decent datoria. Tihanovskaia, soțul ei sau orice alt reprezentant al Opoziției din Belarus nu au avut niciodată șansa să își dovedească competențele.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.
shutterstock 2290704127 jpg
Elon Musk, uluit de noul cip cuantic al Google, care ar „rezolva o provocare cheie” veche de aproape 30 de ani
Google a anunțat că noul său cip de ultimă generație, Willow, poate efectua calcule ce le-ar lua computerelor obișnuite mai mult decât vârsta universului să le finalizeze.
70077412 1004 webp
Germania: Amenințările cibernetice și lecția românească
Îngrijorările stârnite de tentativele de manipulare a opiniei publice de către actori antidemocratici, așa cum s-a întâmplat în România, sunt în creștere și în Germania, unde în februarie vor avea loc alegeri anticipate.
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
Radu Drăgușin are un contestatar puternic în Anglia. Își face românul bagajele?
Radu Drăgușin a disputat 8 meciuri în sezonul actual din Premier League și nu i-a convins pe toți.