Revenirea la multilateralism şi politica iraniană a Uniunii Europene

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Europenii au fost deseori divizaţi în privinţa multor dosare internaţionale. În prezent, de exemplu, Franţa este prea puţin sprijinită de Germania cînd formulează critici legate de provocările antioccidentale ale Turciei. A fost o vreme cînd Germania critica vehement laxismul financiar al Greciei fără să fie sprijinită de Franţa. Între Paris şi Berlin lista disensiunilor, unele grave, este destul de lungă. Cele două capitale nu văd în acelaşi fel chestiuni majore cum ar fi cele legate de apărare şi securitate. Cancelara germană Angela Merkel, atunci cînd preşedintele francez Emmanuel Macron vorbeşte despre necesitatea unei autonomii europene în materie de securitate, se mulţumeşte să zîmbească neutru…

În materie de disensiuni interne, s-a putea face un tabel complex: unele (cum ar fi gestiunea deficitului) au fracturat Europa pe o linie separînd nordul de sud, altele (cum ar fi studiile de gen sau homosexualitatea) pe o linie separînd estul de vest. Ar mai putea fi trasate însă şi alte linii, în diagonală sau în zigzag, în funcţie de dosar. Un subiect ultrasensibil precum emigraţia a dus chiar la divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană şi fracturează peisajul politic intern în aproape fiecare ţară membră a Uniunii.

În mod surprinzător există însă un dosar care i-a menţinut pe europeni uniţi, în ciuda faptului că şi el este ultrasensibil: cel al acordului nuclear iranian. Semnat în iulie 2015, acordul prevedea sistarea programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale la adresa regimului de la Teheran. Semnarea acordului a necesitat zece ani de negocieri cu Iranul, iar Franţa a pus atunci condiţiile cele mai drastice (unul dintre cei mai aprigi negociatori a fost, la acea oră, Laurent Fabius, ministru de Externe între 2012 şi 2016). Chiar şi administraţia americană (în anii cînd Barack Obama era preşedinte) a fost surprinsă de garanţiile cerute de Franţa pentru ca Iranul să nu poată avea acces la tehnologie nucleară susceptibilă să fie folosită pentru o eventuală fabricare a armei atomice. În iulie 2015, întreaga comunitate internaţională a salutat acordul, parafat de Organizaţia Naţiunilor Unite, de Statele Unite, de Uniunea Europeană, de cele cinci ţări membre al Consiliului de Securitate ONU (toate fiind puteri nucleare), precum şi de Germnia. Acest edificiu s-a spulberat însă sub presiunile Israelului şi ale administraţiei Trump, mai precis în 2018. Din punctul de vedere al premierului Benjamin Netanyahu, acordul favoriza Iranul şi îi permitea să cîştige timp pentru a-şi duce la capăt programul nuclear militar. Donald Trump a adoptat aceeaşi poziţie şi l-a sprijinit necondiţionat pe Netanyahu. Din punctul de vedere al europenilor, însă, acordul ar fi favorizat, prin integrarea Iranului în circuitul economic internaţional, pregătirea terenului pentru o schimbare de regim la Teheran. Două viziuni se bat, de fapt, cap în cap în privinţa Republicii islamice iraniene unde coexistă două lumi: una (formată în special din tineri) pregătită pentru schimbare şi alta sudată în jurul fanatismului revoluţionar, dar şi al privilegiilor de castă.

Pledînd pentru revenirea la multilateralism, Joe Biden, viitorul locatar al Casei Albe începînd cu data de 20 ianuarie 2021, a promis şi revenirea Statelor Unite în acordul nuclear iranian. Mai rămîne întrebarea dacă nu cumva pînă atunci nu se va produce o catastrofă. Mulţi editorialişti se întreabă dacă Donald Trump nu intenţionează să declanşeze un atac asupra Iranului, cît mai are încă puterea să o facă. Iar atentatul comis în Iran pe 28 noiembrie împotriva unui savant implicat în programul nuclear al Teheranului relansează aceste speculaţii. Preşedintele iranian Hassan Rohani acuză direct Israelul de asasinarea omului de ştiinţă iranian, dar afirmă în acelaşi timp că Iranul nu va „cădea în cursa” pe care i-ar fi întins-o Israelul. Să fi avut acest asasinat drept scop suscitarea unui act de răzbunare din partea Teheranului, act de natură să devină apoi pretext pentru un atac mai important împotriva unor instalaţii militare şi nucleare iraniene? Întrebarea circulă în culisele diplomaţiei. Potrivit publicaţiei New York Times, Donald Trump s-ar fi consultat pe data de 12 noiembrie cu consilierii săi militari şi i-ar fi întrebat dacă un atac preventiv asupra Iranului ar fi posibil. Din ce spun agenţiile de presă rezultă că sfătuitorii lui Donald Trump s-au arătat prudenţi în această privinţă. Chiar şi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo ar fi spus nu, deşi el acuză mereu Iranul că este principalul sponsor al terorismului internaţional.

Un alt eveniment legat implicit de Iran este pe larg comentat de presă în ultimul timp, şi anume „vizita secretă”, fără precedent,  efectuată pe 22 noiembrie de Benjamin Netanyahu în Arabia Saudită, unde a discutat cu prinţul moştenitor Mohammed ben Salman. Agenţia France Presse califica această întîlnire drept o „bombă diplomatică” în Orientul Mijlociu. Vizita face parte însă dintr-un plan B construit treptat de Benjamin Netanyahu şi Donald Trump în perspectiva venirii democraţilor la Casa Albă. Israelul creează de fapt o coaliţie antiiraniană împreună cu ţările arabe sunnite din Golf. Normalizarea relaţiilor cu state precum Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Sudan a creat deja baza acestei coaliţii, dat fiind că Iranul şiit şi politica sa hegemonică în regiune sînt percepute ca fiind un pericol major, existenţial, de către lumea sunnită. Normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, în mod clar anunţată la orizont, ar conferi o greutate considerabilă acestei coaliţii.

Uniunea Europeană aşteaptă deocamdată instalarea efectivă a lui Joe Biden la Casa Albă pentru a reintra în jocul complicat al politicii iraniene. Dar sînt semne că plecarea lui Donald Trump nu va însemna şi o simplificare a lucrurilor.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Zapada facebook poiana brasov jpg
Se dă startul la sezonul de ski. În Poiana Brașov au pornit instalațiile pentru produs zăpadă artificială
Primăria Municipiului Brașov a anunțat vineri, 15 noiembrie, că au fost pornite tunurile pentru producerea de zăpadă artificială, în Poiana Brașov. În masivul Postăvarul au fost înregistrate temperaturi de până la -6 grade în partea superioară.
Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.