Repede-am mai uitat

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Erasmus Doi jpeg

Era prin ’92 şi mă aflam în cursa Tarom de la Bangkok, în drum spre casă. Avionul – plin. Nu era nici un loc liber. Pînă şi culoarele erau ocupate. Cu multe cutii de carton pline de orhidee. În marea lor majoritate, pasagerii erau componenţii delegaţiei româneşti de la Reuniunea anuală a FMI şi Băncii Mondiale. În anul acela, conferinţa se ţinuse în Thailanda. Sutele de cutii de orhidee nu aparţineau bancherilor, ci unor mici angrosişti români care cumpărau firul cu 1 dolar şi îl vindeau în Bucureşti cu 10-12. Avionul avea deja întîrziere la decolare. Cîţiva investitori-florari începuseră să bombăne. La un moment dat, se iveşte şi motivul întîrzierii: un amărît de chinez, care se strecurase (el ştie cum) printre filtrele de pe aeroport, ajunsese în Tarom (încerca să ajungă clandestin în România), fusese descoperit şi doi-trei poliţişti încercau să-l dea jos. Omul urla ca din gură de şarpe, se agăţa de uşi, ştia că îl aşteaptă o extrem de neplăcută repatriere în China, cu arestarea de rigoare. Legea e lege, pentru trecerea ilegală de frontieră există pedepse oriunde în lume. Cu toate astea, îmi era milă de amărîtul ăla care încerca să fugă dinspre comunism înspre o Europă liberă.

Cu atît mai tare m-a iritat reacţia cîtorva compatrioţi. „Uite, dom’le, ce ţine avionul în loc, uite de ce întîrziem. Să-l dea naibii jos mai repede, mama lui de prăpădit, i s-a făcut de plimbare pe gratis.“ M-am întors spre ei şi, cît am putut de calm, le-am reamintit că, în urmă cu mai puţin de doi ani, erau o mulţime de români care întîrziau trenuri sau camioane sau avioane pentru că încercau să treacă o frontieră spre o ţară mai liberă. Sau mai bogată. „Da, domnu’, da’ noi ce vină avem, de ne ţine ăsta-n loc?“ Am tăcut, nu mai aveam argumente. Se uscau orhideele.

Acelaşi gen de uitare rapidă îl simt acum din tonul relatărilor despre evadarea (spectaculoasă, e drept) a unor refugiaţi, pe undeva, prin Ardeal. Din ce am înţeles, urmau să fie repatriaţi. „Periculoşii infractori“ au fost prinşi în timp ce se ascundeau în cimitirul din localitate. Poliţia română a dovedit că merităm să intrăm în Spaţiul Schengen, presa română a fost atrasă de spectaculosul unei evadări pe cearceafuri înnodate, ca în filme. La „şi altele“ am aflat că oamenii ăia erau din ţări ale Orientului Mijlociu. Atît şi nimic mai mult. Unde doreau să ajungă? Ce îi alunga din ţara natală – sărăcia sau lipsa libertăţii, sau amîndouă? Cum au reuşit să ajungă pînă în România? Care le este povestea? Nu am aflat nimic, în afara unor palide jelanii despre cît am fi de puţin pregătiţi pentru Faimosul-Spaţiu-Schengen, pe un ton care amintea de vulgata bunului român, aia cu „am apărat Occidentul sute de ani de invazia păgînilor, noi cu pieptul la hotarele Creştinătăţii, de neclintit“. Contemplarea voioasă a propriului buric.

Nu prea înţeleg. Nu înţeleg lipsa totală de interes pentru ceea ce se întîmplă în ţări ca Libia, Siria sau Iran. Acolo trăiesc oameni care suferă pentru că o dictatură îşi face de cap. Trăiesc (ca în Iran, de exemplu) într-o societate schizoidă, mimînd supunerea la un regim de viaţă impus-primitiv în cursul zilei şi trăind seara, viu şi sofisticat, în spatele uşilor închise, cînd sînt feriţi de ochii autorităţilor. Oameni foarte educaţi care ştiu tot ce este nou în lumea literară, cinematografică sau teatrală mondială. Comentează, citesc, creează. Nu dau două parale pe propaganda oficială. Cît de bine îi înţeleg! Am trăit şi eu într-o asemenea ţară. Pînă în ’89. De aceea, nu îmi permit să îi ignor. Ar fi ca şi cum aş fi trăit degeaba toţi anii ăia cenuşii, pe timpul lui Ceauşescu. Nu aş putea urmări un film ca The Soviet Story fără să mă gîndesc la nord-coreeni, cubanezi sau iranieni. La libieni sau cambodgieni. La ce aş putea face pentru ei, dacă mi s-ar ivi ocazia. Mda, ştiu, România e ţară mică, nu contează în marile ecuaţii mondiale, nu poate influenţa decisiv agenda etc. La fel ar fi şi Cehia. Numai că ei investesc solid şi continuu în a susţine, pe cît pot, schimbări democratice în regimuri autoritare. De ce noi am uitat atît de repede? Să fi fost coşmarul nostru mai urît decît al cehilor? Probabil. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.