Relaţia România-Ungaria, la testul de rupere al politicienilor

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Aici este aurul României! jpeg

Măcar cu asta sîntem cu toţii de acord: bunele relaţii dintre România şi Ungaria reprezintă cheia stabilităţii regionale. Şi mai ştim că aceste relaţii nu sînt uşor de menţinut la un nivel liniştitor, date fiind resentimentele de ordin istoric. Cum s-ar spune, o bună relaţie româno-ungară are nevoie de politicieni cu viziune.  

Dar să mergem puţin în trecutul recent. Extinderea NATO şi, mai apoi, a Uniunii Europene ar fi fost de neimaginat fără reconcilierea istorică româno-ungară, o iniţiativă pornită de la Bucureşti, în august 1995, şi care avea să-şi găsească, un an mai tîrziu, o formă juridică în cadrul Tratatului de bază dintre cele două state.  

Criza iugoslavă era încă o realitate şi – se spunea în epocă – doar un miracol făcuse ca lucrurile să nu o ia pe aceeaşi pantă şi în Transilvania – ocazia se şi ivise, la Tîrgu Mureş, în martie 1990. Iar meritul revine în principal transilvănenilor, fie ei români, unguri sau de alte etnii, care au întors spatele politicienilor guralivi şi au ales să-şi ducă vieţile în normalitate. 

Să încercăm să ne imaginăm doar cum ar fi arătat astăzi regiunea noastră fără reconcilierea dintre România şi Ungaria. Adică, încotro s-ar fi îndreptat lucrurile într-o regiune în care mai toate proiectele naţionale sînt „mari“, doar că o naţiune „mare“ presupune unul sau mai mulţi vecini „mici“.

Perspectiva euroatlantică, oferită Budapestei şi Bucureştiului, s-a dovedit mai atractivă decît varianta conflictului. România a făcut multe greşeli în ultimii 23 de ani, dar măcar nu a făcut greşeala fundamentală de a se arunca într-un conflict deschis cu vecinii de la vest.

Pînă la urmă, premiul a fost cîştigat. România şi Ungaria s-au întîlnit în NATO şi în Uniunea Europeană – e drept că ungurii au intrat primii în aceste prestigioase organizaţii, dar fiecăruia i s-a dat după meritele proprii... În curînd, formalitatea controlului la frontiera dintre cele două state va dispărea şi ea. Pentru aceasta, România trebuie să adere la Spaţiul Schengen, un obiectiv pe care şi Ungaria şi l-a asumat cu toată convingerea, cînd a deţinut preşedinţia Comisiei Europene. Doar că nu a depins de ea.  
Privind în urmă, Bucureştiul şi Budapesta pot spune, cu mîna pe inimă, că a meritat efortul. Fiindcă o relaţie bună între România şi Ungaria nu se menţine uşor. Iar rezistenţa ei la rupere este testată de politicieni aflaţi în goană după voturi ieftine.

Aşa şi cu recentele declaraţii ale liderului Jobbik, Vona Gabor, şi cu replica neobişnuit de dură din partea preşedintelui Traian Băsescu. Declaraţii care au deja cîţiva cîştigători.

Primul este chiar Vona Gabor. A obţinut exact efectul pe care şi l-a dorit în faţa electoratului ungar – iată patriotul neînfricat, de care ţara are nevoie în aceste momente. Iar reacţia venită din partea chiar a şefului statului român nu a făcut decît să-l ridice şi mai mult pe liderul Jobbik. În fond, alegătorii partidului său nu vor da niciodată credit declaraţiilor unui lider de la Bucureşti...  

Şi guvernul lui Viktor Orbán are de cîştigat, căci Jobbik este exact opoziţia care-i trebuie. Cu discursul său, Vona Gabor poate atrage mulţi adepţi, dar niciodată atît de mulţi cît să transforme Jobbik într-un partid de primă linie – majorităţile, în general, evită stridenţele. Partidul naţionalist reprezintă cea mai comodă opoziţie pentru guvernul de la Budapesta. „Nu vă place politica mea?“ i-ar putea întreba Orbán pe liderii europeni. Ei bine, poate atunci v-ar fi mai bine cu Jobbik!

Dar cîştigător este şi preşedintele Traian Băsescu, aflat într-o puternică ofensivă politică internă. Există, în România, un bazin de aproximativ 20% al electoratului naţionalist, extremist şi antisistem. Iar acest electorat este acum orfan. Partidul România Mare a intrat în colaps,  Gigi Becali este în închisoare, Partidul Poporului – Dan Diaconescu este şi el în disoluţie. Iar electoratul rămas fără lideri avea nevoie de un semnal.  

Ei bine, anul 2014 este important, din punct de vedere electoral, atît în Ungaria, cît şi în România: alegeri europene în ambele ţări, alegeri prezidenţiale în România şi parlamentare în Ungaria. Reacţiile politicienilor sînt, cumva, de înţeles. Doar că miza lor este atît de mică în comparaţie cu cea a relaţiilor româno-ungare.

De pierdut pierd, în primul rînd, cele două mari comunităţi din Transilvania. O escaladare a tensiunilor şi o deteriorare a relaţiilor dintre România şi Ungaria nu vor face din Transilvania un loc în care să se investească mai mult şi în care să se facă afaceri mai profitabile. Pînă la urmă, transilvănenilor nu le rămîne decît să se roage ca oameni precum Vona Gabor şi – din păcate – Traian Băsescu să nu fie luaţi în serios în Occident. Ceea ce, probabil, se va şi întîmpla.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.