Reinventarea salamului cu soia

Publicat în Dilema Veche nr. 661 din 20-26 octombrie 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Este adevărat că sîntem țara tuturor posibilităților. Dar tot atît de adevărat este că ne-am fi putut imagina cu mare greutate, chiar și în România, că teoria salamului cu soia mai poate căpăta relevanță în spațiul public. O credeam o boală a copilăriei noastre democratice, la care aveam să devenim imuni. Să ne fi înșelat?

În paranteză fie spus – și mai ales pentru cititorii noștri cu mult mai tineri –, povestea cu salamul cu soia înseamnă respingerea de către corpul societății a celor veniți din afara țării. Ei nu mîncaseră salam cu soia, precum românii de rînd sub regimul comunist. Pe cale de consecință, dorința lor de a juca un rol în societatea românească devenită democratică era privită de mulți drept o dovadă a lipsei de empatie cu suferința îndurată de popor, mai ales în teribilii ani 1980. Cum să pretindă ei, deja ghifuiți în Occident, să se așeze în fruntea bucatelor și să ne predea democrația? Locurile ar fi trebuit rezervate doar celor care mîncaseră aici salam cu soia. Pentru multe minți naive putea părea o reparație morală necesară. Pentru mințile mai puțin naive, care probabil inventaseră formula sau cel puțin au ajutat-o să facă carieră, era un filon propagandistic uriaș. Accentul ușor englezesc al lui Ion Rațiu ajunsese să i scoată din minți pe mulți. „Străinul“ era suspect și, în orice caz, nu avea de ce să dorească binele public.

Azi, salamul cu soia s-a transferat înspre cei cu o experiență instituțională și de carieră în afara țării. Cei care au lucrat în instituțiile europene de la Bruxelles, în primul rînd. La fel, cei care au obținut burse Soros în anii 1990, cînd procurarea unui simplu bilet de avion era o grea povară financiară pentru orice tînăr intelectual din România. Dorința lor de a juca astăzi un rol în societatea românească este, iarăși, obiectul unui atac nu la adresa ideilor și eventualelor soluții propuse, ci la bază, la temelie. Ai lucrat în instituțiile europene? Atunci poți fi foarte bine suspectat că dorești distrugerea României, înfeudarea ei capitalului străin, transformarea ei în colonie. Ai avut bursă Soros? Atunci e și mai grav – dacă nu faci parte direct din mafia iudeo-masonică și nu servești guvernul mondial, atunci de bună seamă că ai pus umărul la tăierea pădurilor.

I-am cunoscut la Bruxelles pe unii dintre cei huliți astăzi pentru cariera lor în instituții europene. Povestea unora dintre ei suna cam așa: de la începerea negocierilor de aderare, în anul 2000, lucraseră în instituțiile românești pe dosarele de negociere. Căpătaseră, în timp, o mare experiență și cunoscuseră „Bruxelles-ul“, de pe „baricada“ opusă. Lucraseră cu entuziasm, în condiții de program infernal și plată modestă. Dar implicarea într-un proiect grandios pentru România, dorit cu nerăbdare de întreaga societate, poate compensa toate neajunsurile, mai ales cînd ești tînăr. Probabil că, pentru această generație, adevărata maturizare a venit după desfacerea șampaniei de la Revelionul 2006-2007, cînd au constatat, ușor-ușor, că experiența pe care o căpătaseră în cursul îndelungatelor negocieri nu mai era prețuită în instituțiile statului. Ne văzuserăm sacii în căruță. Venise din nou vremea celor care mîncaseră parizer în România și nu a celor care băuseră bere la Bruxelles.

Unii au plecat imediat – nu le-a fost greu să treacă în partea cealaltă, a celor cu care pînă de curînd negociaseră. Pentru alții, sfîrșitul iluziilor a venit ceva mai tîrziu, atunci cînd o austeritate prost înțeleasă – și, după cum aflăm azi, dublată de un jaf sistematic la adresa banului public – le-a tăiat acestor funcționari și bruma de sporuri și bonusuri. Erau și ei, cum se spunea atunci, printre grașii ce trebuiau dați jos din cîrca statului. Și s-au dat jos. Dacă vreți să căutați o explicație pentru slaba cantitate a fondurilor absorbite de la Bruxelles și pentru numărul mare de proiecte de slabă calitate, fără impact în dezvoltarea locală, atunci o puteți găsi și în ceea ce s-a petrecut în instituțiile publice după momentul aderării.

Apoi, dacă ne referim la beneficiarii finanțărilor în sistemul Soros, este vorba mai ales despre tinerii anilor 1990, care au văzut în acest sistem poate singura ocazie de a se instrui mai la vest de România, fie și în cadrul Universității Central-Europene de la Budapesta. Atacat furibund în paginile revistei România Mare, sistemul pus la punct de miliardarul american cu rădăcini în Ungaria era, la vremea respectivă, un element fundamental al liberalizării în regiune. În România, beneficiarii acelor burse și-au găsit greu spre deloc de lucru în structurile statului. Acum, dorința lor de a participa la decizie este primită cu reambalarea campaniei salamului cu soia.

În sfîrșit, campania îi are ca ținte și pe ceilalți, veniți din mediul privat sau din sectorul neguvernamental. Fără a deține garanția competenței desăvîrșite și a reușitei multilaterale – cine o are? –, acești oameni arată și vorbesc altfel, sînt parcă ființe din altă lume într-un sistem politic și decizional osificat. Ei sînt astăzi noii străini, chit că unii nici măcar n-au locuit vreodată în afara României, ci doar vin dintr-o altă Românie.

Va reuși teoria salamului cu soia și de această dată? 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cristi Danileţ - sursă Facebook
Danileț, reacție acidă despre candidați: Antonescu să se întoarcă în hibernare, Ponta nu mai are ce căuta în politică
Fostul judecător Cristi Danileț a criticat, într-o postare pe Facebook, candidații la alegerile prezidențiale. Simion e în cădere, Antonescu să se întoarcă în hibernare, Ponta nu mai are ce căuta în politică.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Rezultate parțiale în Republica Moldova. Nicușor Dan este în topul listei
Candidatul independent Nicușor Dan se află pe primul loc în Republica Moldova, având peste 49% dintre voturi, în urma numărării parțiale a acestora, conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Țările din diaspora unde Simion a ieșit pe primul loc. A câștigat în Ucraina, în ciuda declarațiilor controversate
George Simion, candidatul AUR, a obţinut 134.368 de voturi (59,60%), la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, arată datele publicate duminică seara, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 411 procese verbale (42,59%) din străinătate.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
De ce sunt românii seduși de suveranism. Explicația unui diplomat: „E o viață de om care nu se va mai împlini”
Fost diplomat, ambasador al României în opt țări africane, actualmente profesor la UBB Cluj, Ciprian Mihali explică de ce românii sunt tentați să voteze candidați care se pretind suveraniști.
Grupul Ilaşcu în 1993
5 mai: Eliberarea din închisoarea de la Tiraspol a lui Ilie Ilașcu, condamnat la moarte pentru că a susţinut unirea Republicii Moldova cu România
Pe 5 mai, în 1789, a început Revoluția franceză, iar 1818 s-a născut Karl Marx, fondator al doctrinei care îi poată. În 1821, în aceeași zi, împăratul Napoleon Bonaparte al Franței a murit în exil, iar în 2001 patriotul român Ilie Ilașcu a fost eliberat din închisoarea Hlinoaia din Tiraspol.
William Shakespeare jpeg
De ce a murit, de fapt, marele Shakespeare de ziua lui. Misterul care rezistă de sute de ani
Moartea lui William Shakespeare, poetul și dramaturgul care avea să devină simbolul suprem al literaturii engleze, este înconjurată de o aură de mister și speculații.
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu, încrezător că Nicușor Dan intră în turul 2. „Diaspora va da preşedintele”
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, în urma exit poll-urilor anunțate duminică seară, că Nicușor Dan va intra în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, însă a avertizat că George Simion va fi greu de învins.
harta rezultate alegeri prezidentiale foto AEP jpg
Rezultate alegeri prezidențiale pe județe. Simion are peste 51% în Tulcea, judeţul natal al lui Antonescu
Numărătoarea parțială a voturilor arată că George Simion a câștigat în Tulcea, județul natal al lui Crin Antonescu.
Elena Lasconi votează în București. FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Rezultate alegeri prezidențiale 2025. Scor de coșmar pentru Elena Lasconi la Câmpulung
Pe Elena Lasconi au părăsit-o și alegătorii săi din Câmpulung, cei care au ales-o, cu un an în urmă, oferindu-i acum un număr infim de voturi, care o plasează la coada clasamentului.